Aplicațiile Windows Mobile nu vor merge pe Windows Phone 7 Series

Așa cum ați bănuit, vom avea o platformă de dezvoltare complet nouă pentru Windows Phone 7 Series, iar aplicațiile scrise pentru Windows Mobile 5.x sau 6.x nu vor merge decât pe dispozitivele actuale. Charlie Kindel a dezvăluit asta pe blog, ca să nu ia bătaie la MIX10 ca să mai îndulcească anunțul de la MIX10 peste o săptămână 🙂

Eu zic că este bine să rupem pisica și să vă oferim o platformă nouă de dezvoltare, proaspătă:

Different is often good. Especially when it’s different for good reasons. Windows Phone 7 Series is different because we reset everything we were doing to focus on end user experience. This extends directly to the developer platform.

Iată și pilonii pe care se construiesc această nouă platformă de dezvoltare:

.NET
Silverlight
XNA platform
Microsoft’s developer tools
Web 2.0 standards

8 gânduri despre &8222;Aplicațiile Windows Mobile nu vor merge pe Windows Phone 7 Series&8221;

 1. Nu sint mare fan a ce e acuma in virf stack de dezvoltare WindowsMobile. Dar in the right hands face ce vrei.
  Vad ca recent Microsoft are o abordare stil James T Kirk cu Kobayashi Maru (http://en.wikipedia.org/wiki/Kobayashi_Maru) a problemelor .Sa exageram: WF e complicat de explicat (si SQL din spate mai face fitze) hai sa il „prostim” = WF4, e greu sa ai app mobile frumoase ca sint multe rezolutii si dimensiuni si variabile in general => facem 3 sasiuri WP7.
  Acuma windows mobile se gaseste pe o multitudine de jucari, de la GPS navigation units, echipmanete medicale,POS,PDA cu telefon sau nu, PDA specializate. Cu WP7 e interesant ce mesaj va trimite MS producatorilor si dezvoltatorilor care tinteau una sau mai multe nise din astea?
  Pe urma de ce sa ma apuc de XNA, cind pot de Obiective C? Daca tot vorbesc de 2 jumatati de pisica, de ce in directia asta? Nu vad interesul producatorilor, care merg dupa interesul customer, si daca sint astea vin si aplicatiile.
  In anumite domenii din zona mobile, nu e mesaj clar de strategie, PDA industriale cu ecran capacitiv e la nivelul de gluma. La fel cu main screen necustomizabil. Si cum in zona industriala device mor fizic inainte de a fi inlocuite, capacitate de a rula aplicatii mai noi e iarasi vitala.
  Si in directiile de aplicatii cu device mobile (vs telefoane) nimeni nu a zis nimic, mai dezvolta cineva?, cu ce ? pe ce OS?
  Acuma vorba poetului „bucurosi le-om duce toate” :), si cum deja avem experienta de Silverlight pe … e chiar simplu. Numa sa existe proiecte. Momentan tot in fieful industrial sintem si acolo inca nu am auzi de careva care sa se gindeasca la WP7 (cum fara buton de scan?!!!) mai curind la &oid:) Si proiecte din ce in ce mai interesante.
  Cred toti am vrea mai multa claritate si acoperire la mesaj ce facem miine si care e calea propusa.

 2. @MrSmersh, vorbim de Phone aici, telefoane. Restul rămâne. Stai liniștit că nici noi nu suntem nebuni să dăm cu piciorul în tot ce s-a făcut până acum.

 3. Si mesajul asta e clar? Diviziile europene ale unor producatori de echipamente sigur nu au prins mesajul asta… Si nici prea tare cel cu de ce 6.1 sau 6.5.
  Sa fim romani 🙂 „inainte era mai bine”: aveam win95 care e destinat pentru…, si w2000 pentru…. Cindva in viitor se vor mai intilni. Era clar ce si cu ce API lucrez, si aveam metode sa rulez pe ambele platforme.
  As spune ca e si o problema de abordare, e prea tare si prea de marketing pushu. Si are si efecte negative, am vazut pe net inclusiv discutii stilul ro 🙂 despre de ce e asta MVP cind tot ce contribuie e un post stil si lungime „Foarte entuziasmat de Windows phone series 7 !”… Si sa nu spunem de analize relativ pertinente si la fel de agresive, dar pesimist orientate (jumatatea goala vs :))
  Eu zic faceti mai clara directia si ecosistemul (ZunePhone(W7S), Sideckick, Windows Mobile), si atentie ca aplicatiile vind platfoma, si marketing prea marketing e poison pill pentru developeri.
  Dar pina la urma ce va invat eu? Nu am vrut la MS :), va descurcati voi.
  Ce sigur vreau, vreau calea sa am un UI user friendly, dupa cum ma tot laud, la mine satisfactia utilizator e usor de masurat, dupa ce pateste device („calcat” de stivuitor, „scapat” in galeata cu ulei etc 🙂 sau tinut de el ca de ochii din cap ca e cel mai util tool ce il am) .

 4. Nu e marketing, este business. Vrei să ne uităm cu mâinile în sân la Apple (și Google?) cum se extind de la consumeri către enterprise? Lucrurile s-au schimbat pe piața asta!

 5. Nu normal ca vreau sa veniti cu o platforma, din fieful bussines in consumer si back ca RIM e tare. E bine si pentru piatza, o platforma mai larga si relativ familiara, o face democratica si accesibila, efectul lui Windows la desktop, a facut computerele (si computingu) accesibile.
  Dar revin mesajul de bussines e neclar, ce oferiti? cui? si in ce segment? Adica cum se pozitioneaza WP7?, ce se intimpla (ce OS? ce „reguli”/sasiu/welkome screen etc? ce metoda de provisioning?) cu industriale ?, cu bussines?,ce se intimpla cu Sidekick?
  La fel in segmentul de piata cui mergeti, la iPhone? Sau chiar la Nokia in zona? Sau la toti care au facut vreodata un telefon?
  Si daca ne uitam in vecinii pomeniti astea sint relativ clare, la Apple e clar, ei controleaza tot, publicul tinta clar, la Google la fel clar, aveti mina libera (sort of) si ….
  Si marketing push in spate lui WP7S, eu zic ca e (nu poti lansare produs fara ceva marketing), si relativ agresiv. Nu spun ca nu ar trebui sa fie marketing dar poate e prea agresiv. E changing the game, dar daca insisti prea mult, dai in efect, ok dar asta am mai vazut undeva sau semana cu ceva, si dilueaza efect mesaj. De exemplu, uite push Vista vs W7. W7 mai echilibrat a adus efectul dorit, da sint constient ca sint tehnologii diferite si si alte premise.

 6. De acord, e neclar, încă. Crede-mă că îmi vine greu să vorbesc despre lucrurile astea până nu o fac cei din Redmond. Hai să așteptăm MIX10.

 7. Pingback: Urmăriți online conferința MIX10 | Weblogul lui Zoli

Comentariile nu sunt permise.