Oблачные Bычисления – Cloud Computing

Mâine voi fi la http://www.moldovaictsummit.md/ și am fost rugat să spun câteva cuvinte pentru allmoldova despre prezentările mele. Iată ce a ieșit: http://www.allmoldova.com/project/ict-summit/interview/1225.html. Iar dacă nu știți rusă, ăsta e textul original:

1. Trenduri IT – cloud computing, perspectiva Microsoft

Cloud computing nu este o idee nouă, este doar o evoluție firească în lumea tehnologiei informației.

Consumatorul de acasă

Un utilizator casnic de calculator folosește zilnic cloud computing când își citește emailurile de pe Hotmail, sau când stă de vorbă cu prietenii pe Messenger, sau când își actualizează profilul pe Facebook, sau când se joacă pe Xbox Live. Este ceva normal. De fapt, acest utilizator folosește servicii de pe internet, găzduite în “nor” (cloud). Îl interesează ce este pe serverele, care deservesc serviciile de mai sus? Probabil că nu. Este treaba furnizorilor de servicii să aibă grijă de infrastructura din nor și să țină serviciile online, fără întrerupere. Mai mult, unele servicii se consumă ca atare, cum sunt Bing, Bing Maps, Healthvault sau Office Web Apps iar altele sunt servicii adiționale la software local: Windows Live, Office Live, Xbox Live etc. În aceste condiții, consumatorii sunt interesați să aibă experiență similară pe calculator, pe telefonul mobil, dar și pe televizor.

Mediul de business și sectorul public

Dacă ne gândim acum la firme sau organizații (guverne, primării, agenții etc), ele în mod tradițional își găzduiesc singure soluțiile informatice. Aplicațiile software rulează pe servere în interiorul acestor organizații. Haideți să extrapolăm ideea de mai sus a serviciilor de pe internet și în pentru această lume. Este foarte probabil ca la un moment dat, anumite aplicații vor merita să fie “aruncate în nor”, în sensul că organizația în loc sa cumpere servere plus software plus mentenanță, vor cumpăra doar un abonament pentru un serviciu găzduit în nor. Acest model se numește în literatura de specialitate Software as a Service sau SaaS. Microsoft ofera deja astfel de servicii pentru firme sau organizații: email, colaborare, conferințe, gestiunea clienților, mesagerie instantanee, arhivare etc (http://microsoft.com/online). Din păcate, aceste servicii nu sunt încă disponibile în Moldova (nZ: în România vor fi disponibile din aprilie 2010). Aceste servicii sunt de fapt variante online ale serverelor Microsoft: Exchange, SharePoint, Communications Server, Dynamics CRM și Live Meeting.

Oare ăsta este viitorul? Unii spun că da. Microsoft crede însă că viitorul va fi unul mixt, în care vor coexista soluții informatice tradiționale împreună cu servicii găzduite în nor. Strategia Microsoft este să ofere software în așa fel încât beneficiarii să poată alege modul de instalare și consum, fie a) să-și instaleze acel software local, fie b) să-l găzduiască la un partener sau c) să se aboneze la servicii din nor. Oferim această libertate de alegere și posibilitatea de a face combinații de orice fel. Numim aceasta strategie Software + Services sau S+S.

Platforma de cloud computing

Următorul pas este să ne gândim la dezvoltatorii de software și să le oferim o platformă de calcul atractivă în nor. Gândiți-vă numai la succesul Microsoft, care se datorează în primul rând sutelor de mii de aplicații, care au fost scrise să ruleze pe Windows și SQL Server. Ideea este simplă: un sistem de operare plus baze de date în nor, configurabile dinamic, cu posibilitatea de a aloca resurse de calcul și stocare în funcție de nevoile aplicației. Exact asta face Windows Azure și SQL Azure.

Concluzie

În încheiere vreau să subliniez că angajamentul Microsoft în domeniul cloud computing este total. “We’re all in” așa cum scrie și la http://www.microsoft.com/cloud/. Investim în centre de date (in momentul de fata 3 in Statele Unite ale Americii si unul în Irlanda) cu capacitate de peste 100000 de servere fiecare, cu un randament energetic excelent: PUE=1,3 (Power Usage Effectiveness). În același timp, credem în eficiența strategiei noastre mixte, numită Software+Services, vom continua sa livrăm software capabil să ruleze în orice centru de date (la client, la hoster sau în nor) și vom căuta să oferim o experiență uniformă utilizatorilor, indiferent de ce au ei în față (calculator, browser, telefon mobil sau televizor).

2. Importanţa neutralităţii tehnologice în achiziţiile publice

Microsoft sprijină necondiționat administrația publică în demersul ei de a deveni mai deschisă, mai consistentă și mai conectată cu cetățenii. Credem cu tărie că neutralitatea tehnologică a administației publice este esențială pentru promovarea competiției, inovației și alocarea responsabilă de resurse financiare. Deschiderea administrației publice către o diversitate de tehnologii nu trebuie confundată cu impunerea unor modele de dezvoltare de software sau impunerea anumitor standarde. Considerăm că orice impunere este dăunătoare pentru industria IT locală și pentru dezvoltarea ei sănătoasă. Recomandăm guvernelor, primăriilor și agențiilor să se concentreze pe rezolvarea nevoilor în achizițiile publice și nu pe preferințe tehnologice.

3 gânduri despre &8222;Oблачные Bычисления – Cloud Computing&8221;

  1. Sincer mi se pare o aberatie asta cu limba rusa in Moldova. Inteleg Transnistria, dar Republica Moldova ? Come one man. E de-a dreptul o tampenie. Sunti romani, sa vorbeasca romana.

  2. Pingback: Susținem o administrație publică deschisă | Weblogul lui Zoli

Comentariile nu sunt permise.