Vreți Windows Azure acasă? Vă trebuie TIR parking

În viitor vom avea Windows Azure și în regim OEM, împreună cu Dell, Fujitsu și HP: http://www.microsoft.com/windowsazure/appliance/. Adică așa cum puteți cumpăra acum calculatoare/servere cu Windows 7 sau Windows Server preinstalat, așa veți putea cumpăra și cu Windows Azure, numai că fierul e mai mare. Glumeam într-o discuție că Windows Azure în OEM ar trebui să fie sub formă de containere. Ei bine, așa și este 🙂

Iată cum se livrează un astfel de “appliance”:
http://www.microsoft.com/showcase/en/us/details/bafe5c0f-8651-4609-8c71-24c733ce628b

Pentru geeks (câteva detalii pt un container HP):

– Dimensiuni: 13m/3m/3m
– Greutate maximă: 45t
– Nr maxim de servere: 3000 (in 22 de rack-uri)
– Putere maximă: cca 400kW.
– PUE (power usage effectiveness): 1,2

Update: personal nu-mi place deloc conceptul de „private cloud”, fiindcă elimină rațiunea de la care s-a pornit cu cloud computing-ul: să plătești putere de calcul pe măsură ce o folosești și, mai ales, să nu plătești când nu o folosești. Totuși, dacă piața o cere, vom livra. Am glumit în titlu… aceste containere (full size sau half size, echipate sau nu până la maxim) nu sunt pentru oricine. Think enterprise/government.

6 gânduri despre &8222;Vreți Windows Azure acasă? Vă trebuie TIR parking&8221;

 1. Anul trecut, un tip cunoscut din IT-ul local, cocheta cu ideea unui business cu data centere mobile, genul acesta de containere de care spui. Am vazut doar unul facut de HP si e destul de impresionant.

 2. Pai daca ai data-center, nu e nici o problema.. pui appliance-ul pe cate servere vrei/poti/ai libere. Si mi se pare ca intentioneaza sa le dea drumul pe HyperV, ceea ce ar insemna ca poti sa pornesti cate masini vrei (in limitele hardware-ului) pe acelasi server.
  In plus, in functie de cerintele pietei o sa isi defineasca si ei roadmap-ul. Nu m-ar mira sa vanda appliance-urile astea in stilul HPC Server. Cred ca ar fi inlocuitorul perfect, mai ales daca ar avea si compatibilitate cu OpenMPI si alte tehnologii suportate de HPC.

  (Poti sa stergi comentariul anterior, am dat post fara sa il corectez)

 3. HyperV este doar un facilitator aici. Partea cool este în fabric controller-ul unui astfel de appliance, care îți permite să provizionezi/deprovizionezi mașinile (virtuale și/sau fizice) și stocarea de sub aplicațiile tale, cu tot cu reconfigurarea load balancer-elor și routerelor, în funcție de încărcarea pe care o ai. Practic nu trebuie să intri și să umbli la rack-uri.
  Dacă ai deja un datacenter cu niște zeci-sute de servere, calea pentru automatizare este Dynamic Datacenter Toolkit. Ooops, care tocmai s-a redenumit în System Center Virtual Machine Manager Self-Service Portal: http://www.microsoft.com/virtualization/en/us/private-cloud.aspx.
  Pentru HPC cu suport de MPI trebuie să folosești Windows HPC Server (http://www.microsoft.com/hpc/), deși nu aș amesteca HPC-ul cu un datacenter dinamic: HPC îl folosești pentru analize matematice, modelări sau simulări folosind aplicații dedicate și MPI, iar un datacenter dinamic se apropie de acest scenariu (cel mult) dacă folosești tehnici de tip MapReduce pentru a distribui workload în aplicațiile tale.
  Hmmm, acum că citesc încă o dată îmi dau seama că ambele scenarii fac cam același lucru, doar că MPI e pentru meseriași iari MapReduce este suficient de simplu pentru a fi folosit de muritori 🙂
  PS: implementarea de MPI folosită în Windows HPC Server este MPICH nu OpenMPI (ambele sunt free).

 4. Pingback: Windows HPC Server va putea face calcule în cloud | Zoli Herczeg

Comentariile nu sunt permise.