Peste un an și un sfert mergem în Poiana Brașov la schi. Pe bune!

Septembrie 2012 este termenul la care constructorul Vectra Service trebuie să termine extinderea și modernizarea pârtiilor de schi din Poiana Brașov. Proiectul este unul austriac, realizat de Klenkhart & Partner Consulting, cu experiență din Sölden, Garmisch, adică de top. Lucrarea este una ambițioasă, care va face din Poiana Brașov o mică bijuterie cu 20km de pârtii și 291 de tunuri de zăpadă. Săptămâna asta am fost pe acolo și, dacă tot am urcat pe jos până pe Postăvarul, am făcut un scurt ”audit”. Sunt sute de oameni și zeci de utilaje pe munte. Se defrișează, se nivelează, se sparg stâncile, se sapă ditamai groapa pentru lacul de acumulare, se așează conducte și cabluri. E iureș (pe) masiv. Potecile te întâmpină de jos cu avertizări de genul ”mergeți pe riscul vostru” și, odată ajuns în zona pârtiilor, afli imediat de ce: copacii, cu marcaje cu tot, au fost sacrificați pe altarul schiului. Deh, lărgirea pârtiilor și crearea de unele noi cer sacrificii. Oricât de oripilat am vrut să mă simt din cauza unei asemenea ”crime” asupra pădurii, nu am putut să mă abțin de la un ”wow” sincer când am văzut pârtiile noi și mi-am imaginat câteva succesiuni de cristiane pe ele. În lipsa marcajelor, pentru a ajunge pe vârf puteți urmări Drumul Roșu pe care circulă acum utilajele.

Iată planul, în care se vede că practic vor fi tunuri de zăpadă peste tot:

Pârtii noi în Poiana Brașov

Pârtia Subteleferic:

Pârtia Subteleferic

Drumul Roșu în porțiunea lărgită:

Drumul Roșu

Lacul de acumulare. Fără acest lac nu se poate asigura suficientă apă pentru tunurile de zăpadă. Orice stațiune de schi serioasă are cel puțin un astfel de lac, la o altitudine suficient de mare pentru a evita pomparea apei la majoritatea tunurilor:

Lacul de acumulare

Pârtia Ruia și legătura cu Sulinar:

Pârtia Ruia

Lacul de acumulare văzut de sus:

Lacul de acumulare

Varianta îndulcită a pârtiei Kanzel:

Pârtia Kanzel

Nu pot decât să mă bucur văzând toate astea!
Mai mergem un sezon în Austria, dar apoi vom avea și noi un Sölden al nostru în miniatură. Până atunci poate vedem și câteva zeci de pensiuni pentru muritori în Poiană, nu numai hoteluri de 4 și 5 stele.

4 gânduri despre &8222;Peste un an și un sfert mergem în Poiana Brașov la schi. Pe bune!&8221;

  1. Am fost vara pe munte, pe langa Stubai. E trist, vara e trist. In zona partiilor sunt utilaje care pur si simplu schimbau relieful.

    La o dimensiune redusa am vazut in Isola 2000 acelasi scenariu.

    E bine, e rau, nu stiu. Dar in extra sezon e trist, o cicatrice pe fata muntelui.

  2. Mda, Stubai-ul e deja altă categorie. Când o stațiune de schi ajunge atât de mare, economia ei o determină să adauge/modifice an de an câte ceva. Iar acel ceva poate fi câte un proiect ca Poiana Brașov.
    Pentru schi este extraordinar, dar pentru drumeție nu putem decât să sperăm că cicatricile se vor vindeca/inverzi cât de curând.

  3. am fost asta iarna in bulgaria si am ramas profund impresionat, 29 km de partii intr-o statiune!!!!!!nu este ca la insbruck dar e ff bine. trebuie facute partii si la noi, acu avem derdelusuri!!!! pentru drumetii exista ff multi munti sablatici in romania.go…go…go…brasov!!!!

  4. Pingback: Vacanță la schi în Poiana Brașov, o comparație cu Austria | Zoli Herczeg

Comentariile nu sunt permise.