Competitie si discernerea dintre bine si rau

Imi cer scuze fata de cei care s-au saturat de postarile mele legate de standardizarea Open XML, dar nu ma pot abtine…
In ultimele luni am intalnit multi oameni online si/sau offline, care confunda aprobarea standardului Open XML la ISO cu impunerea acestor formate in sectorul public si nu numai. Nimic mai fals. Ba mai mult, vad o disperare evidenta in randul sustinatorilor OpenOffice. De ce? Fiindca se naruie singurul atu evident in fata Microsoft Office: lucreaza cu un format standardizat la ISO (ODF). Deh, daca Open XML nu se aproba ca standard (putin probabil, vezi si votul de „Yes with comments” al Germaniei), atunci furnizorii de software care suporta ODF vor putea prezenta asta ca avantaj.

Chestia asta a dus la mutarea competitiei de pe piata in organismele de standardizare. E o nebunie intreaga in toate tarile membre ISO. Cei mai vehementi sunt bineinteles cei care au interese comerciale, adica IBM si Sun pe de o parte si Microsoft pe de alta parte. Numai ca de data asta IBM, Sun, OpenOffice.org vin cu argumente exclusiviste, iar Microsoft vine cu argumente de deschidere, alternativa, independenta de furnizori etc. Interesant, ha? S-a intors roata…?

Majoritatea acuzatiilor asupra Open XML sunt de natura tehnica si calitativa, insa se uita ca la ODF se lucreaza in draci de cand a fost aprobat la ISO. Oare de ce? Era prea buna specificatia aprobata atunci? Ah, nicidecum. Este Open XML perfect? Aiurea. Se poate perfectiona? Sigur ca da. De aceea mi se pare oportun sa multumim IBM-ului pentru contributia sa. Sunt astea motive pentru un vot negativ la ISO? Sigur ca nu. Totusi, cei care au interese comerciale in jurul ODF, profita de ocazie sa impuna prin lobby, voturi negative. Vai, vai, rusinica.
Legat de comentariile ridicate de membrii ISO: Ecma a declarat oficial ca va prelua toate comentariile depuse la ISO indiferent daca au fost cu voturi pozitive, negative sau abtineri. Microsoft a publicat si ea o scrisoare deschisa pe acest subiect. Jason Matusow ne explica mai multe despre procesul de vot de la ISO.

Adaugat in 24aug: Stephen ne relateaza ca scorul in US la meciul „Yes with comments” este de 12-3 cu o abtinere.

Ce puteti face, daca credeti ca este important ca Open XML sa devina standard ISO?

  1. Completati petitia online de suport de la http://www.openxmlcommunity.org/joincommunity.aspx. Petitia de suport al Open XML mai poate fi semnata si prin situl Voices for Innovation, dedicat si altor initiative.
  2. Scrieti la asro@asro.ro si spuneti-va parerea. ASRO a votat deja Yes pentru Romania, insa este important sa vada ca exista sustinere in comunitate, in sectorul public si in mediul comercial din Romania. In mod normal, daca ati semnat petitia de la punctul 1., acest lucru ar trebui sa fie vizibil (in engleza) la ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania).

Nu as vrea sa faceti asta doar ca sa faceti un bine pentru Microsoft. As vrea sa vad persoane, organizatii sau firme care utilizeaza formatele Open XML: generare de documente, manipulare de documente, anotare, curatare, integrare cu aplicatii de business etc.
De ce este bine sa faceti acest lucru? Pai, exista riscul (diferit de zero) ca lobby-ul „contra” sa incline balanta la nivel global spre un vot negativ si atunci vom trai cu totii sentimentul ca nu am facut suficient pentru o cauza nobila, care a fost tarata in noroi de lobby-isti manati de interese comerciale.

Exemple din Romania:

Filed under: Open XML

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Wednesday, August 29, 2007 10:42 PM by Skippy

Dacă totul este aşa cum spui, ce nevoie a mai avut Microsoft să influenţeze votul comisiilor ISO?

Exemple:

http://www.groklaw.net/article.php?story=20070824123112581

http://www.os2world.com/content/view/14868/1/

http://www.groklaw.net/article.php?story=20070829070630660

http://siug.ch/ms-ooxml/

http://isoc.nl/michiel/nodecisiononOOXML.htm

http://www.piana.eu/?q=en/node/33

http://www.groklaw.net/article.php?story=2007071812280798

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 6:50 AM by zoltanhe

Ca sa contracareze lobby-ul ibm, sun, oracle si abm. Brusc se trezesc toti abm-erii ca se pricep la xml si standarde si profita sa-I mai dea o scatoalca lui microsoft, doar asa, ca stie el de ce. Shame.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 11:53 AM by zoltanhe

Acum vad ca printre linkurile de mai sus e amintita si „gafa suedeza”. Ce sa zic… Avem si noi ‘fazanii’ nostri. Orice partener al MS sau al IBM poarta raspunderea pentru activitatea sau votul din comisiile tehnice. Si in Romania, am sustinut ca firmele care voteaza sa o faca pe barba lor. Cine spera ca va avea beneficii de pe urma unui vot in comisie, se inseala!

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 1:08 PM by Skippy

Ca să înţeleg mai bine: consideri că înscrierea din senin a zeci de companii într-un comitet ISO, cu scopul expres de a vota în favoarea OOXML, la îndemnul uneori făţiş al Microsoft, este o practică perfect acceptabilă de [contra]lobby.

Va fi foarte interesant de urmărit în viitor ce fel de activitate vor desfăşura respectivele companii în respectivele comitete ISO. Asta apropo de „se trezesc toţi [..] că se pricep”. Evident, aceste companii se pricep, nu s-au înscris doar pentru acest vot ci vor desfăşura o activitate productivă în cadrul ISO, nu?

Privitor la România, încă nu-mi este clar ce anume a determinat acest vot.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 1:23 PM by tudor.t

E pacat ca s-a ajuns la asemenea atacuri doar pentru a sustine interesele comerciale ale unei companii sau alta, dar mai trist e ca se va ajunge sa existe doua standarde paralele pentru acelasi lucru, in loc de unul singur..

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 5:18 PM by zoltanhe

Skippy, daca acele companii au experienta practica in implementarea standardului in discutie, contributia si comentariile lor sunt binevenite. Nu sunt la curent cu procedurile de acceptare de membri noi, insa daca firmele alea au intrat in comisii doar sa-si dea votul/parerea fara sa aiba experienta, atunci este regretabil, indiferent de votul dat. Iar daca acele companii sunt in relatii de business cu MS sau IBM, acest lucru nu e relevant. Partenerii nostri plang de ani de zile dupa specificatiile astea. Mi se pare normal sa-I intereseze. Chiar unii din competitorii nostri abia au asteptat acest standard.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 5:20 PM by zoltanhe

E fain sa scrii comentarii de la 2500m 🙂

Zoli, de pe Vanatoarea lui Buteanu.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 9:27 PM by Skippy

Deci ce s-a întîmplat în acele ţări nu a fost la iniţiativa Microsoft. Faptul că acele companii care au răsturnat votul sînt parteneri Microsoft este o pură coincidenţă. Faptul că s-au alăturat comitetelor ISO cu puţin timp înainte de acest vot este o altă coincidenţă. Faptul că scenariul s-a repetat în mare în mai multe ţări este încă o coincidenţă.

Cam multe coincidenţe. Prefer o explicaţie raţională. Pot exista două. Una este că Microsoft a instigat aceste scenarii. A doua este că OOXML este dorit atît de tare încît a provocat această reacţie spontană din partea a zeci de firme din diferite ţări, care s-au apucat din proprie iniţiativă să fraudeze sistemul de vot al ISO; dar nu văd cum, avînd în vedere carenţele tehnice ale OOXML.

Cîteodată am impresia că Microsoft ne crede proşti. Dar probabil că vei spune că nu este vorba de Microsoft ci doar de tine, pentru că ăsta e un blog personal care exprimă doar părerile tale.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 30, 2007 11:50 PM by MrSmersh

Suna a teorile popularizate de a beautiful mind :), teoria echilibrului necooperativ :). Firmele au interesul tehnic si economic sa suporte Open XML. Vezi asa problema: ISV vor sa lucreze creeze documente Office, asta le pune untul pe piine (Office e cel mai raspindit si de facto standard). ODF nicicum nu se gindeste la platforma Office deci destul de normal ca Microsoft nu l-a vrut. Open XML e gindit cu fata (si spatele) spre Office (de fapt multe din carentele tehnice sint din considerente de compatibilitate exemplul cu 1900 bisect e venit din lumea lui Lotus 123).ODF a putut fi creat de la 0, proponetii lui au plecat de la o baza instalata cam mica deci nu au trebuit sa isi bata capul cu compatibilitatea.

Daca esti un ISV ai 2 optiuni ori vezi Open XML ca pe o sansa huuuge si mergi pe val si il folosesti la maxim (at last gratis ma pot juca cu fesere Office) sau incep sa faci lobby sa nu fie acceptat, scrii la toata lumea sa renunte la Office si sa foloseasca ____ (a se completa dupa gust :)). Intrebare care e tactica buna? Vezi bancul cu portavionu si faru http://www.navy.mil/navydata/questions/litehuse.html

Asa ce destul de normal ca daca ISV afla (de la MS de exemplu, si asta dovada de netagaduit de conspiratie :)) de un vot la ISO sau aiurea e in interesul lui sa isi faca parerea auzita si sa isi apere interesul. Partea cu fraudarea ISO nu o vad, exista interesul sa fie adoptat, si as vrea sa vad pe ala care zice cu mina pe inima ca e asa un standard prost, sigur nu e perfect, dar nici asa de groaznic.

Parearea mea!:)

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 12:05 AM by zoltanhe

Skippy, daca postarea asta in acest blog este instigare, atunci io ma las de bloguit. Desi, daca provoc sentimente de inferioritate la cititori, nu ar trebui sa fie un motiv suficient…

Nu cunosc si nici nu ma intereseaza ce s-a intamplat in alte tari, ba mai mult, imi permit sa nu cred zvonistica de pe net pe care o aduci ca argumente. Cunosc doar ce s-a intamplat in sedinta ASRO, unde am participat ca si consultant fara drept de vot. Initial m-am temut ca ASRO nu va „divulga” cele petrecute acolo (nu cunosc procedurile lor), dar presedintele comisiei, domnul Dan Matei a facut un sumar pertinent.

Inainte sa sari la gatul lui MrSmersh, gandeste-te bine, fiindca este unul din putinii din Romania care cunosc detaliile intime si care au implementat bestia…

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 1:32 AM by Skippy

Ah, asta explică afirmaţia „as vrea sa vad pe ala care zice cu mina pe inima ca e asa un standard prost”.

OOXML nu este un standard, încă, şi sper că nici nu va fi vreodată. Este cel mult un standard de facto, dar şi asta se va schimba. Ca specificaţie tehnică are carenţe majore:

http://ooxmlisdefectivebydesign.blogspot.com/2007/08/microsoft-office-xml-formats-defective.html

Ca intenţii, cele ale Microsoft din spatele OOXML sînt transparente. În loc să adopte pur şi simplu ODF, un standard ISO, o specificaţie tehnică solidă, bazată pe alte standarde ISO deja existente, a preferat să implementeze o specificaţie complet nouă, incomplet descrisă, ignorînd standarde ISO în vigoare.

Şi nu, firmele nu au interesul să implementeze OOXML. Firmele au mai degrabă interesul să implementeze un adevărat standard, care să le elibereze de dependenţa de o anumită companie. Este hilar să sugerezi că o companie ar trebui să prefere o specificaţie defectă, incompletă, care se poate schimba sau deveni un risc juridic peste noapte, la bunul plac al Microsoft.

Zoli, zvonistică? Vine din partea unor cotidiene serioase, instituţii de stat…

„Sumarul pertinent” al lui Dan Matei este o simplă recunoaştere a propriei incompetenţe.

Privitor la procedurile ASRO, cf. legilor în virtutea cărora operează erau obligaţi la transparenţă totală. Deocamdată n-am văzut nici o dovadă în acest sens, dar nu mă mir, sîntem în România.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 6:46 AM by zoltanhe

Alo, link-ul ala vorbeste de implementarea din MSOffice. Inca o data: nu e vorba de ODF, nici de MSOffice, nici de OpenOffice in discutia asta.

Daca nu iti dai seama de diferenta, mai bine te opresti aici!

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 7:52 AM by zoltanhe

Iata un „No comment” rusinos din partea IBM-ului la un articol al Wall Street Journal, in care Jean Paoli isi exprima mirarea „It is very bizarre to see IBM try to block everyone from using Open XML”: http://online.wsj.com/article/SB118843789318613086.html.

Pfui.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 9:56 AM by tudor.t

Din pacate, legat de OpenXML Microsoft are toate sansele sa-l impuna ca standard, fie ca ne place sau nu, avand in vedere cvasi-monopolul pe piata detinut de platfoma MS Office..

Multe firme vor adopta formatul din ratiuni pragmatice si de profit pe termen scrut si mediu.

Cui ii mai pasa acuma daca peste 100 de ani, daca nu va mai exista Microsoft-ul, documentele arhivate in acest format vor mai putea fi editate sau daca pana atunci se va obosi altcineva sa realizeze un editor care sa implementeze complet standardul OpenXML..

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 10:22 AM by Răzvan

Heheeee, Zoli, îmi place link-ul ăla cu Germania care a votat pentru OOXML ! Felicitări, „agenții electorali” Microsoft au făcut treabă bună – ca la noi, când se dau mici și bere în parc, ca să se strângă voturi pentru partidul-de-tristă-amintire… 😉

Pe bune, acuma, chiar atât de JOS s-a ajuns ? Chiar atât de „foame” le e partenerilor Microsoft, din România și de aiurea ? Înseamnă că plătește prooooost tata Gates…  😦 Sau le este teamă că, după ce GNU/Linux a „scuturat” rău poziția Windows-ului pe piață, urmează acum Office-ul  – și își pierd definitiv scaunul și pâninica, pe ambii „piloni” de influență ?

În blog-ul de mai sus, ai uitat să spui cititorilor tăi că Brazilia, India, Noua Zeenlandă și China votează NU (asta ca să-i amintesc doar pe cei adăugați listei în ultimele 2 zile), Ungaria își reface votul din cauza exploziei care a ieșit, iar multe dintre țările  europene s-ar putea să vă facă o surpriză neplăcută, de ultim moment… 😉

În Suedia, cel puțin, Microsoft a „standardizat-o” de tot – mai e un pic și vine poliția cu cătușele, din cauza scandalului de corupție !

Eu, mărturisesc, stau destul de liniștit, indiferent cum iese votul – și asta nu numai pentru că „ASRO e cu noi” 😉 Le reamintesc celor care nu sunt la curent că, în noiembrie 2007, expiră perioada de grație acordată de tribunal Microsoft-ului în procesul anti-trust:

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_v._Microsoft

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_v._Microsoft

Nu vă spun care sunt cuantumurile amenzilor la care a fost deja condamnat Microsoft, că știu suporterii companiei mai bine (BTW, nu faceți socotelile în Excel, că vă dă greșit…). Întrebarea e, nene Iancule: ce credeți că se va întâmpla la proces, după scandalul de corupție internațională declanșat de votul pentru OOXML ?

Pe partenerii Microsoft care vor să se recalifice din timp, îi așteptăm cu drag la Grupul Utilizatorilor Români de Linux. Cei care nu-s încă parteneri Gold beneficiză de gratuitate, în spiritul Free Software 😉

Pace vouă,

Răzvan

P.S. Îmi amintesc de un articol cu titlu mare din ziarele noastre de-acum vreun an (citez din memorie): „Microsoft a depășit Unix-ul cu numărul de servere Windows vândute”. Titlu glorios, ca pe vremuri. Autorul făcea o matematică simplă: compara numărul de licențe de Windows Server 2000 și 2003 vândute cu numărul de Unix-uri comerciale de la IBM, HP, Sun, etc… Care, știe toată lumea, sunt „în cădere liberă”, fiindcă toți migrează către GNU/Linux. Dar, în statistica făcută, autorul nu sufla nici un cuvințel cum că ar mai exista și Linux pe lumea asta ! Poate o asemenea știre ține la manageri „parașutiști” din industria împachetării fumului, dar în nici un caz la vreunul care a mai păscut vaca, cât de cât, pe lângă IT ! Însă e un exemplu perfect de știre „stil Microsoft”, de care-i plină lumea – ca să-l citez pe Dan Matei, „respecți forma și driblezi fondul [problemei]”…

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 11:12 AM by Răzvan

Era să uit:

Pentru cei care doresc să afle, în detaliu, poziția non-Microsoft asupra dezbaterii „ODF versus OOXML”, iată două-trei link-uri „de bază” (găsiți noutăți din oră în oră):

http://www.noooxml.org

http://www.robweir.com/blog/

http://www.noooxml.org/petition-ro

http://www.sutor.com/newsite/blog-open/

și, bineînțeles, nu uitați:   😉

http://www.noooxml.org/forum/t-16764/hurricane-dean-and-the-airspeed-velocity-of-ooxml

Răzvan

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 1:24 PM by zoltanhe

Vai, vai, Razvane… inca o data: nu e vorba de ODF si nici de Linux… pardon GNU/Linux si nici de tribunale sau initiative de tipul nooooooooms botezate noooxml.

Ti-am mai spus: du-te pe rlug cu mesajele astea, fiindca cititorii acestui blog sunt mai informati decat crezi.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 1:59 PM by MrSmersh

Pai sa incepem, da pot in cunostiinta de cauza (deci da am imblinzit bestia :)), sa zic ca nu e un standard prost. Da si ca nu e fantastic. Dar sa tinem minte industria asta este despre good enough nu despre perfect. Daca era despre perfect atunci acuma foloseam Amiga in loc de PC asta care isi bate joc de puterea hard :). Putem sa ne luam de documentatia fantastica si etc, pot sa spun ca personal am ignorat-o, MS nu stie sa documenteze ceva, si vorba aia programez Windows de la ver 2.0 (si Linux de la apartie :))

Sa dam cu puncte:

1.Vorba aia in loc sa accepti ca un standard de facto sa ti se dea controlul sa lucrezi la el, ca practic asta e faza cu ISO tu vrei sa il pui la coltz si sa pierzi controlul. Daca e standard ISO MS nu mai taie si spinzura in el cum vrea ci dupa aprobare.

2. Firmelor nu cred ca le pasa dependenta de o anumită companie, au doar o dependenta de margine de profit si harakiri tehnic. Acuma MS le deschide accesul la fisierele masei uriase de instalari Office, standard de facto cum nu am zie eu primu. Mie imi pare ca e o margine de facut, nu?

Risc juridic? Care standard e in buzunarul unei firme? Se supara HP si platim toti pentru Internet sau asa ceva? Si da are partile mai nedocumentate din formate legacy, si dupa cit atentie au atras MS oricit de autist ar fi va face ceva despre ele.

Tehnic harakiri nu e (nu e o tehnologie capat de linie investitia in ea merita ca va fi folosita pe termen mediu lung), noi am studiat problema, e cam aceeasi mincare de peste ca ODF (hai da cu ARGUMENTE la asta), de fapt poate cindva daca o sa fie si cerere poate bagam si ODF in produsul nostru… Momentan nu se justifica economic pentru ca toti cu care am vorbit folosesc Office sau convertoare de Office deci ODF ca idee nu le spune si nu le suride.

Despre implementare in Office 2007, incercati convertoarele de 2003, ale mai aproape de standard, dar motivul de departare de standard e tolerenta la fisiere defecte (parerea mea).

Implementare completa, asta tot zic nu vad pe nimeni facind in afara de MS, nu are rost sa reinventezi wordu, da sa citesti sau sa generezi automat un fisier word da (clar ca pentru asta o sa sari implementarea a 3000 de pagini din documentatie :)).

Pastreare pe termen lung asta e alta discutie, si cred ca Open XML va evolua mai radical deci breaking, dar tot cred ca Office va fi relativ tolerant la asta. O sa vedem cum e, pina la urma .txt e cel mai rezilent :).

Cu ug de Linux, am programat personal si si la firma, sincer nu imi place, ca nu e democratic…Citatul care il pun in mod normal este:

„But the real difference between Unix-like operating systems and Windows is their design philosophies. Windows may squander computing power through its clumsy architecture. But by favouring simplicity of use over simplicity of design, Microsoft has been able to leverage cheap but powerful commodity hardware, to provide cost-effective software solutions. These may be complex in design—and full of bugs to boot—but, boy, are they easy to use and maintain. That’s a winning formula in anyone’s book, and the reason why Windows rightly rules the world.”  Why Windoes rules the world http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=8467558.

OK daca economic renteaza, o sa facem, dar pe segmentul nostru, nu, nu inca. Si asta nu se modifica prin ordine de sus si interzicere de Windows, Office, etc.

Si punctual la relatii de parteneriat pot spune… Sau deja l-am tachinat destul pe Zoli ?:)    

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 2:31 PM by Răzvan

He, he, ca să fim obiectivi:

Eu sunt dispus să cred orice ISV sau free-lăncier 😉 de pe aici că nu e, direct sau indirect, „în solda” Microsoft-ului şi că ceea ce urmăreşte, sincer, este adoptarea Office OpenXML ca standard tehnic deschis, neutru, benefic pentru întreaga comunitate. În definitiv, ISV înseamnă „INDEPENDENT Solutions Vendor”, nu ? Deci unul care, mai presus de toate, implementează soluţia cea mai bună pentru client…

Acord „prezumţia asta de nevinovăţie” cu condiţia să ne spună tuturor lăncierii respectivi – aşa, la o cafea – cu o mână pe Biblie şi cu alta pe cartea de credit din portofel:

1. câte proiecte/soluţii au implementat pentru clienţi în ultimii ani (direct, cu angajaţii proprii, nu prin alţi subcontractori) ?

2. din cifra de mai sus, câte proiecte (finalizate) au fost bazate pe software Unix, câte pe software Microsoft, câte pe Linux, Apple, BeOS sau CP/M   😉  ?

Totalul ar trebui să facă 100%, chiar şi după regulile matematice ale Excel/OOXML…

Cititorii blogului vor trage apoi singuri concluzia dacă, financiar, vendorul în cauză îşi hrâneşte business-ul de pe urma Microsoft, a lui Steve Jobs sau din pensia bunicului lui Richard Stallman. 😉

Răzvan

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 2:47 PM by zoltanhe

Si daca (presupunand prin absurd ca gasesti unul) e 100% pe Microsoft, atunci nu are dreptul sa vorbeasca?

Presupun ca daca e 100% pe Linux, atunci poate sa-si spuna parerea intr-un domeniu arhi-cunoscut numit platforma Microsoft, devenit brusc un fel de fotbal al sportului cibernetic.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 3:04 PM by Răzvan

Doamne fereşte, cum să nu aibă dreptul să vorbească ?

Eu, de exemplu, îmi scriu pe cartea de vizită că sunt consultant GNU/Linux – şi, deci, din asta trăiesc. Nu am pretenţia că mă pricep la platforma Microsoft. N-am citit „micul manual de ipocrizie”.

(Mai) credeam însă că OOXML nu e legat în nici un fel de această platformă, ci că e un standard neutru, echidistant (tocmai aşteptam cu bucurie să se voteze poimâine la ISO, ca să iau să citesc cele 6000 de pagini şi să mă apuc de implementat pe Linux… 😉  ). Dar – hait ! – trebuie să înţeleg de la tine că-mi dau cu părerea, neavizat, în OOXML, o zonă care ar fi exclusiv a Microsoft-ului ??!

Contrariat,   😉

Răzvan

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 5:15 PM by zoltanhe

Aiurea… Esti ortogonal amice.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 5:23 PM by MrSmersh

Statistic vorbind ISV daca sint cu V sint cam o buna parte pe directii MS sau macar Windows. Asa e si piata, cerere – oferta. Nu cred ca e un secret deci ca Open XML e bun si pentru bussines lor ca si pentru MS, si da asa arata un parteneriat bun. Le deschide piata uriasa a utilizatorilor Office.

Open XML e neutru, dar iarasi nu e secret e orientat spre Office, care „traieste” pe Windows si Mac, si deci cei care lucreaza cu el sau militeaza pentru el au (mai ales) background asta. Dar dpv tehnic poti face o implemenatare pe orice…

Pareri despre meritul tehnic sint ca la fotbal cam toate deciziile de implementare din ambele standarde au un motiv in spate (da si la unele motivul e prostia 🙂 si vezi ca nici ODF nu e imun doar atita ca nu a fost atacat la vreamea lui), timpul va zice care si cum.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 8:43 PM by Skippy

Nu, tocmai, că este imposibil să implementezi OOXML „pe orice”. De fapt aria implementărilor posibile este extrem de mică şi controlată integral de către Microsoft.

http://holloway.co.nz/can-other-vendors-implement-ooxml.html

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 10:53 PM by zoltanhe

Wow. Inseamna ca cei care l-au implementat deja sunt niste vrajitori:

http://www.openxmlcommunity.org/applications.aspx

Dar stai putin. Poate ca vrei sa faci un Word sau Excel 2007 si vai, este prea greu. Asta e altceva si nu este obiectul acestui standard.

BTW, e faina compilatia de la link-ul acela, dar nu e nimic nou. Sunt aceleasi comentarii, majoritatea marca Rob Weir, care vor fi luate in considerare de Ecma, indiferent de votul din saptamana asta. Am convingerea ca pana la sedinta ISO din februarie, vor fi tratate toate modificarile cerute. IBM are o contributie de netagaduit, prin cele peste 100 de comentarii, in cea mai mare parte pertinente.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, August 31, 2007 11:06 PM by MrSmersh

Asta cu orice nu o inteleg, daca faci conform cu standardu o sa mearga pe orice de la Linux la AmigaOS… Dpv practic cazurile din acel link sint destul de exotice, eu cred ca poti face o implementare Open XML fara nici macar sa descoperi chestiile astea si nu „afecteaza” afirmatia ca o sa mearga :)… Da poate exista si aplicatii care numai cu asta se ocupa, dar cred ca statistica e de partea mea(adica nu prea). Si multe sint legate cu compatibilitate cu versiuni vechi de Office, pe care iarasi pe unii nu ii intereseaza nici macar ca concept…

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 01, 2007 12:07 PM by Skippy

Compatibilitatea cu versiunile vechi este ceva ce Microsoft în primul rînd nu are nici un interes să dea „la liber”. Asta s-ar întîmpla dacă ar documenta complet formatele vechi. Preferă să ţină prizonier stocul de asemenea documente. Şi nu, accesul la un convertor (şi acela incomplet, sau complet dar aparţinînd doar Microsoft) prin intermediul unor biblioteci specifice Windows nu înseamnă un standard sau o specificaţie open.

Cazuri exotice? Devii ridicol. Cred că nu înţelegi ce trebuie să însemne un standard. Specificaţia trebuie să fie completă şi negrevată de complicaţii de nici un fel, nici legale nici tehnice. Implementările OOXML existente sînt incomplete şi nici nu au cum să fie altfel din moment ce specificaţie este incompletă.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 01, 2007 2:29 PM by MrSmersh

OK limba romana nu e standard pentru nu are complet documentat componentele legacy cu latina :).

Microsoft nu are interesul sa mai existe formatele vechi, dar trebuie sa le suporte intre timp. Sarbanes Oxley Act iti spune ceva? Un motiv mare ca sa scape de formatele vechi, pentru ca acuma se pune problema procesarii automate a tone de fisere Office (si nu de aplicatii MS) si cu formatele vechi ar pierde piata daca mai exista (cerere – oferta, vrem format open). Si sa punem problema si altcumva, angajatorii lui Rob au publicat formatul tuturor versiunilor de Notes cumva? Da, poate nu sint referite in ODF, dar sigur Open XML e valid si fara componentele legacy.  

Si nu inteleg fixatia asta cu complet, eu implementez din standard cit am nevoie, important sa am tot ce as putea avea nevoie in el. Acuma arunci ca imi trebuie neaparat si direct compatibilitate cu chestii obscure din versiunii trecute de Office. Eu am compatibilitate totala cu Office 2007 (desi el e peste standard si iertator la greseli) si cu compatibility pack cu 2003, sincer 2002, 97, Lotus 123 nu prea cred ca intereseaza lumea, pe mine sigur nu.

Ce mai vrei? Office il recunoaste si alte aplicatii facute dupa standard vad fisierele generate cu toate detaliile (cit au implementat si ele :)).

Si e royality free, si daca e standard ISO MS nu o sa poate schimba formatul de la o zi la alta (BTW de ce nu pui problema asa „Gata cu democratia, NU Microsoft sa modifice formatul Office cind vrea el! Open XML format ISO! :)).  

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 01, 2007 3:01 PM by Bronto

O discuţie extrem de interesantă care ne dezvăluie câte ceva din modul de gândire al „corifeilor” Microsoft.

Pe scurt, oricâte argumente logice şi practice ar utiliza cineva în demonstarea faptului că obţinem culoarea gri prin adăugarea de alb peste negru, răspunsul „corifeului” este, invariabil:

„Nţ… Culoarea gri se obţine prin adăugarea de negru peste alb. Aşa e corect pentru că eu aşa procedez.”

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 01, 2007 10:45 PM by zoltanhe

Ai pictat vreodata (cum se scrie asta…?)? Daca da, stii ca sunt multe stiluri si nicuna nu este mai buna decat cealalta ci e o chestiune de preferinta personala si tehnica individuala.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 01, 2007 11:15 PM by Skippy

Microsoft are tot interesul să existe cît mai multe documente în orice format care necesită ca cineva să cumpere un exemplar de Microsoft Office pentru a le putea citi. Şi are tot interesul ca acele documente să NU poată fi uşor convertite perfect într-un format care le-ar elibera de dependenţa de Microsoft Office.

„Fixaţia” provine din următoarea diferenţă dintre un standard complet şi specificaţia incompletă care este OOXML. Cu un standard complet, dacă vreau să îl implementez integral, pot. Mulţi dezvoltatori nu o vor face pentru că proiectul lor nu îşi propune aşa ceva. Dar pot s-o facă, dacă vor. În schimb, cu specificaţia OOXML, NU este posibil să faci o implementare completă, chiar dacă ai vrea. Sper că este mai limpede acum. În primul caz ai de ales, în al doilea nu.

„Royalty free” este doar versiunea actuală a specificaţiei OOXML. Nu ştim ce va fi cu următoarea. Iar dacă Microsoft ar reuşi să facă ce vrea din comitetele ISO şi să impună OOXML ca standard, atunci nu văd ce i-ar împiedica să modifice formatul de la o zi la alta. Cine i-ar împiedica, ISO?

Ca paranteză, MrSmersh, am dificultăţi în a-ţi parcurge gramatica. Poate că dacă limba română era standard ISO nu era masacrată în acest mod.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 12:00 AM by zoltanhe

Skippy, sustii ca Microsoft minte?

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 12:50 AM by Bronto

zolthane dixit:

„Ai pictat vreodata (cum se scrie asta…?)? Daca da, stii ca sunt multe stiluri si nicuna nu este mai buna decat cealalta ci e o chestiune de preferinta personala si tehnica individuala.”

+

„Skippy, sustii ca Microsoft minte?”

Ceea ce era de demonstrat…

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 7:58 AM by zoltanhe

Bronto, te rog sa traduci si pentru muritori, fiindca marturisesc ca neuronii mei obositi sunt prea lenti pentru a digera textele tale.

Cu umilinta,

Zoli

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 10:10 AM by Bronto

Ce rost ar avea ?

Iritarea ce se resimte în „Skippy, sustii ca Microsoft minte?” (oricâtă naivitate denotă această întrebare) indică un talibanism acut ce nu lasă loc de comentarii.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 4:46 PM by Skippy

Susţin că echipele de PR ale Microsoft par a fi alcătuite din experţi în FUD, evaziv şi răstălmăcire. Orice iese din gura lor trebuie privit cu extremă circumspecţie. Aşa că dă-ne voie să punem la îndoială afirmaţiile tale şi ale Microsoft în general, mai ales pe teme în care bunul simţ şi faptele dictează că adevărul este altul.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 5:29 PM by Răzvan

zoltanhe said:

>Skippy, susții că Microsoft minte ?

Skippy e prea delicat, Zoli… Nu, nu *el* susține că Microsoft minte, ci noi, noi toți, peste 40.000 de persoane care au semnat petiția de la http://www.noooxml.org/petition-ro

Și *mulți, mulți alții* care nu s-au obosit să semneze…

Mai susține și ISO: http://www.noooxml.org/forum/t-18341/iso-confirms-that-the-vendor-lied-to-you

Răzvan

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Sunday, September 02, 2007 9:07 PM by MrSmersh

Recunosc ca si „neuronii mei obositi sunt prea lenti…”, dar noroc ca firma unde lucrez e stil italian asa ca septembrie e concediu pentru toti, noroc si cu partenerii nostrii care se ocupa de produs:).

Dar sa incercam sa raspundem inainte, cu ortografia romana m-ar ajuta un spell checker sau un compilator :).

Implementare integrala pentru Open XML poti sa faci daca vrei, ce a mai scapat e mai ales partile pentru compatibilitate pentru Office vechi. Vrei sa implementezi verisuni pentru toate Office? Importul de documente Open XML in alte formate se poate face si acuma. Usor demonstrabil, trebuie doar sa iti stii meseria, daca cauti gauri de documentare o sa gasesti in orice standard sau nu. De ce crezi ca MS au facut o documentatie de 6000 de pagini? Au incercat cit pot ei (si nu prea pot :)) sa documenteze pina la complet. E in interesul lor si chiar pe alta sa fii (cum mai sint unii la MS) iti dai seama ca e importan sa incerci sa cuprinziu tot, era mult mai simplu sa fi venit cu ceva mai scurt.

Atentie ca ISO ASRO etc nu voteaza cum vor unii ci cum cred ca e mai bine nu insemna ca ii controleaza Microsoft. Ei considera ca asa e mai bine, aici este cererea si dupa cum mai explicam asa vor vota si ei. Si daca ii dam cu manipularea citeste explicatiile voturilor la ISO, cei cu agenda politica au cam aceeasi text, restul da ca … sau nu ca… nu, nu dar daca cutare isi schimba votul va fi da cu …

Asa ca ISO totusi e un organism independent, da

care reprezinta si situatia actuala a pietii deci cei care lucreaza cu platforme MS vor cam fii. Dar pina la manipulare mai e, si incidente ca Suedia sint accidente cred ca e destul de clar daca nu pleci de la idei preconcepute.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Monday, September 03, 2007 3:06 AM by Skippy

Ideile preconcepute ar fi putut fi acuzate dacă era un caz izolat. Suedia este una dintre multele ţări în care Microsoft a încercat să influenţeze procedurile ISO. Deja s-a depăşit şi tărîmul simplei coincidenţe. O listă vei găsi pe propriul meu site sau poţi căuta pe Web:

http://aranea.zuavra.net/index.php/91/#ig-14

Este perfect posibil să produci o specificaţie mai succintă. Nu trebuie decît să apelezi la multele standarde deja existente, cum a făcut OASIS cu ODF. Şi uite că l-a scos de 10 ori mai concis. Dar Microsoft insistă să reinventeze totul în imaginea lor.

Convertorul ODF din Microsoft Office este o glumă. Parcă s-a încercat înadins să se facă folosirea acestui format cît mai dificilă.

http://www.itwriting.com/blog/?p=116

Şi mai încerc o dată să explic problema implementării OOXML, cît pot mai simplu. Una dintre condiţiile pentru a putea fi considerat standard este să poată fi implementat integral. Nu poţi spune „lasă că lipsesc doar chestii neinteresante”. Nu trebuie să lipsească nimic. Dacă nu erau relevante (dar sînt) nu trebuiau să figureze. OOXML nu poate fi deci implementat integral. Pentru că spune de exemplu „faceţi ca în versiunile mai vechi de documente Microsoft”. Care nu ştie nimeni 100% cum sînt făcute, în afară de Microsoft. Deci nu se poate face implementare completă.

Mai băbeşte de atît nu pot explica. Dacă vei continua să arăţi că nu pricepi mă pui într-o situaţie neplăcută. Voi fi nevoit să aleg între a sugera că-ţi lipseşte capacitatea intelectuală de a-mi pricepe argumentaţia sau că refuzi s-o faci din rea-voinţă.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Monday, September 03, 2007 2:38 PM by zoltanhe

Reciclez niste electroni dintr-un raspuns pe care l-am mai dat o data pe ticlobby pe tema „faceti ca in vechile editii de Office”:

Daca o comisie de standardizare decide sa nu documenteze niste atribute exotice, are de ales intre a da un nume generic la atributele acelea si sa lase implementatorii sa le faca „Application Defined” sau sa le documenteze partial („Partially Documented”) si sa le numeasca explicit. Ceea ce spune Brian Jones aici:

http://blogs.msdn.com/brian_jones/archive/2007/02/20/beyond-the-basics.aspx

este ca prima varianta este mai putin interoperabila. Ecma putea foarte usor sa renunte la atributele acelea „celebre” de tipul WhateverLikeOldMicrosoftOfficeLegacy si sa mearga pe prima varianta, aleasa dealtfel de OASIS pentru ODF.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Monday, September 03, 2007 5:20 PM by Skippy

O să-l las pe Rob Weir să explice diferenţa:

http://www.robweir.com/blog/2007/01/guillaume-portes-redux.html

Pe scurt, este o distincţie între atribute relevante pentru document (care trebuie documentate complet) şi atribute relevante pentru aplicaţii care nu are rost să fie documentate şi nu sînt relevante pentru documente decît în contextul unei anumite aplicaţii (exemplu: setarea zoom).

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Monday, September 03, 2007 9:28 PM by zoltanhe

Chiar daca Rob sugereaza ca va cadea cerul din cauza acestor atribute,nu e chiar asa. Problema e mult mai simpla. Comisia Ecma a luat decizia de a nu documenta atributele astea, le-a dat niste nume sugestive, iar acum, daca membri ISO vor ridica obiectii fata de ele, va trebui sa decida intre a scoate atributele din standard si a le documenta. Practic, Rob sustine ca acele atribute vor trebui documentate. Lucru perfect posibil. Vom vedea dupa sedinta ISO din februarie.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 3:00 PM by Skippy

Dacă nu cumva ISO votează „nu” între timp, pentru că atunci nu va mai fi cazul.

Dar stai puţin, cum rămîne cu dezinformarea de mai sus? Ai ales, cf. Brian Jones, să ne scoţi ochii cu faptul că ODF are atribute complet nespecificate, pe cînd OOXML le are parţial specificate, şi că asta ar fi chipurile mai bine.

„Uitînd” că nu asta contează, ci releavanţa pentru document. Acele atribute nespecificate din ODF nu sînt relevante pentru documente ci pentru aplicaţii, pe cînd atributele parţial specificate din OOXML sînt relevante pentru documente!

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 3:35 PM by zoltanhe

Ba da. Chiar daca standardul trece sau nu trece de faza asta, la sedinta din februarie 2008, membri ISO isi pot schimba votul in functie de cum s-au rezolvat comentariile lor. Ma refer la cei care au votat „no with comments”.

Dezinformare? Vai! Incercam sa-ti explic ca o comisie tehnica POATE decide sa NU documenteze ceva si acest lucru nu e un capat de tara(lume?). Si apoi am adaugat ca daca membri ISO considera gresita decizia, se poate reveni. Dar de ce ma mira atitudinea ta? Tocmai ai spus ca te indoiesti de afirmatiile mele. Nici acum nu inteleg de ce insisti pe blogul asta, din moment ce nu ai incredere in autor.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 4:15 PM by Skippy

Este un capăt de ţară. Îţi reamintesc despre ce discutam. Despre faptul că specificaţia OOXML este incompletă şi că nu merită să fie un standard. Ai încercat întîi să pretinzi că ar fi mai completă decît specificaţia ODF, iar acum văd că încerci să amesteci (stîngaci) chestiunea incompletitudinii standardului cu votul comisiilor ISO, care este un subiect separat.

# Propunerea de standard OOXML a fost respinsă de ISO

Tuesday, September 04, 2007 4:15 PM by Răzvan

Propunerea de standard Office OpenXML a fost respinsă de ISO prin votul de la 2 septembrie 2007 asupra DIS 29500.

Sursa şi detalii:

http://www.noooxml.org/

Acest lucru înseamnă că, cel puţin în momentul de faţă, OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006) este singurul standard internaţional pentru documentele de birou.

O sesiune de rezolvare a comentariilor depuse ar putea fi convocată în Februarie 2008, dar numai dacă Secretariatul ISO consideră că aceste comentarii pot fi rezolvate.

Aşteptăm cu interes ca Microsoft să se alinieze standardelor internaţionale şi să implementeze suport pentru OpenDocument Format în suita Microsoft Office.

Răzvan

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 5:35 PM by zoltanhe

ISO nu a dat inca un comunicat oficial, dar se pare ca nu sunt suficiente voturi „yes” (ar trebui sa fie peste 75% din voturi, fara abtineri). Oricum as numara (pe noooooms, pardon noooxml), imi iasa doar 74%…

E clar: specificatia trebuie modificata pentru a trece in februarie la „Ballot Resolution Meeting”. Sper sa fie suficienti membri ISO care isi vor schimba atunci votul „no with comments” in „yes”.

Vor urma niste luni grele la Ecma pentru a prelucra toate comentariile.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 5:52 PM by Gabi Citron

Habar n-am despre ce discutati, dar, in prostia mea, ma gandesc ca daca exista 172 de standarde pentru ORICE, nu piata decide care va fi folosit? Ca doar nu e lege sa trebuiasca sa o respectam toti! Polemica asta generalizata seamana cu un conflict religios si are o singura solutie: coexistenta pasnica si respectul reciproc.

Nu consuma, nu polueaza, nu e obscen… relaxati-va!

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 10:52 PM by djgabriel22

Cum spunea și Gabi mai sus, vreau să vă spun că am citit acum pe ZDnet http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=694 conform unor analiști am impresia că ISO este puțin probabil să adopte formatul Microsoft Office Open XML, după ce a acceptat ca standard formatul ODF (OpenDocument Format). Eu cred că există o probabilitate de 70% ca organismul de standardizare să nu aprobe mai multe formate de documente XML și că până în 2010, schimbul de documente ODF (OpenDocument Format) va fi o cerința în 50% din organizațiile guvernamentale și de 20% la cele comerciale. Cum vor fi sfătuiți vendori, să „caute oportunități de a profita de ODF.”?

Sunt destui cei care nici nu cred că au înțeles bine detaliile tehnice, poate chiar nici eu…nu le-am înțeles în proporție de 50%(singuri pot fi Zoli și cu MrSmersh care au înțeles foarte bine aceasta adoptare), ceilalți neavând nici o contribuție pe această linie (nu doar românii), votând „ideologic”. În schimb, au fost destule comentarii și propuneri de modificări, de natură tehnică, venite de la firmele comerciale concurente.

Sunt foarte curios cum se v-a termina cu această poveste?! Iar apoi să vedem cum va fi integrat de casele mari de software și cât de folosit va fi, de publicul larg?!

Nu m-am abținut să vin cu un comentariu:). Dacă am scris prosti corectați-mă, vă rog!

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Tuesday, September 04, 2007 11:25 PM by Skippy

La această oră ISO a dat comunicatul oficial:

http://www.iso.org/iso/pressrelease.htm?refid=Ref1070

Explicaţii asupra modului în care s-a calculat votul se găsesc aici:

http://www.groklaw.net/article.php?story=20070904082606181

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Wednesday, September 05, 2007 12:15 AM by djgabriel22

http://blogs.msdn.com/dmahugh/archive/2007/09/04/voting-on-dis-29500.aspx

mdea 😦

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Wednesday, September 05, 2007 9:07 AM by tudor.t

„Habar n-am despre ce discutati, dar, in prostia mea, ma gandesc ca daca exista 172 de standarde pentru ORICE, nu piata decide care va fi folosit? Ca doar nu e lege sa trebuiasca sa o respectam toti! ”

––

Pai tocmai aici e problema – unii sunt de parere ca un standard international ar trebui sa aiba valoare de „lege”, si sa fie folosit de toata lumea – la fel cum sistemul metric ar trebui sa fie folosit pe scara universala (desi din pacate nu e..)  🙂

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Friday, September 07, 2007 10:47 PM by MrSmersh

No lucrul m-a adus cita din concediu, sper ca pentru putin 🙂

Eu stiu despre standardul asta ca am pus mina si am facut ceva in productie, pe urma am facut si prezentari, care au comun cu materialele de lansare de la MS doar template(si eu cam spun ce nu imi place la MS sau tehnologii MS).

Mi se vine cu argumente bazate pe o singura sursa Rob Weir… Ok tot respectul pentru om, pentru munca lui, dar de ce sa nu o spunem afilierile lui pun si putina sare pe concluzii…

Dar revenind eu vorbesc din experienta la mina intii si concluzii bazate pe lumea reala nu 6000 de pagini, nu prezentari la nu stiu ce conferinte. Deci m-as asteptat sa fiu combatut la fel (din experienta si nu din auzite), daca vroiam Rob purtam discutiile pe blogul lui.

Manipulare ISO, ai firme care voteaza nu cu comentarii dar cu acelasi text, si MS ca incurajeaza firme sa se alature procesului… Cine pare mai probabil ca manipuleaza?

Si da acuma doar aprope 2 treimi au zis da, asta spune mult. ODF nu a avut opozitie nu neaparat pentru merit tehnic, ci pentru ca nimeni nu nu a inceput un razboi sfint, Open XML chiar asa de atacat radical a reusit aproape… La primul vot ISO in state DOD a avut pozitia(nepolitica) care punea degetul pe rana daca pina in februarie MS cu EMEA rezolva asta o sa avem un vot 9 zecimi pentru. Tot acolo se pot vedea si nu cu comnetarii identice cuvint cu cuvint.

Piata are nevoie de el, si repet nici o decizie de la centru nu poate sa impuna altceva decit vrea piata, deci nici sicane la ISO sau pe oriunde.  

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 08, 2007 6:28 PM by Bronto

MrSmersh a scris:

>…Piata are nevoie de el…

Nu piaţa, doar nişte software developeri semidocţi .

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Saturday, September 08, 2007 8:41 PM by MrSmersh

Sa zic ca de ODF au nevoie numai niste personaje mitologice scandinave mutate in mediu electronic? 🙂

Developerii semidocti se decurca ei pe oricare model de bussines.

# re: Competitie si discernerea dintre bine si rau

Monday, September 10, 2007 11:09 PM by Bronto

MrSmersh a scris:

> Developerii semidocti se decurca ei pe oricare model de bussines.

Problema e că ei chiar se mândresc cu asta, probabil nu cunosc proverbul care se încheie cam aşa:

…dacă nu e şi fudul.

# Open XML devine standard international

Wednesday, April 02, 2008 7:46 PM by Weblogul lui Zoli

Deși la votul din vara trecută nu a trecut, Open XML a fost de data asta ratificat ca International Standard

# S-a carat Todi, a venit Carmen

Sunday, December 14, 2008 2:48 PM by Weblogul lui Zoli

Nu foarte departe. Alături, la marketing, în echipa lui Dan Bulucea, pe un post care se cheamă… cu