Cum se pot pune fotografii pe Bing Maps

Simplu, cu ajutorul Photosynth.net. Se poate, fiindcă Photosynth este deja printre aplicațiile integrate cu Bing Maps (prima categorie amintită aici).

Iată cei 3 pași simpli:

  1. Faceți pozele. Multe: zeci, chiar sute. Cu detalii dar și în ansamblu (dacă aveți un aparat foto cu mai multe obiective, nu ezitați să folosiți tele respectiv wide). Puteți urma două strategii:
    1. să creați un model 3D (synth) făcând poze mișcându-vă în jurul unui obiect: clădiri, statui, copaci etc
    2. să creați panorame făcând poze dintr-un loc fix: puncte de belvedere (turnuri, clădiri înalte, vârfuri de munte etc), piețe, intersecții (atențe la mașini :)) etc
  2. Urcați pozele pe Photosynth.net. Dacă ați ales varianta synth, mergeți pe Photosynth.net la ”Upload”. Dacă ați ales să faceți o panoramă, descărcați ICE (Image Composite Editor), dați-i pozele și apoi apăsați butonul ”Publish to Photosynth”.
  3. Pentru ca synth-ul/panorama să apară pe Bing Maps, va trebui să-l editați (la ”My Photosynths”) adăugându-i un geotag (plasați o bulină pe hartă, acolo unde e obiectul sau punctul din care ați făcut panorama) și apoi să faceți alinierea corectă.

Gata. În câteva zeci de minute scurt timp va apărea pe Bing Maps (al meu a apărut în cca 2h).

Eu tocmai am făcut prima mea panoramă cu 16 21 poze trase în piața Bălcescu din Timișoara cu un Nikon compact de buzunar. Mergeți pe http://bing.com/maps/explore, adăugați Photosynth din Map Apps (e un buton în stânga jos) și mergeți peste Timișoara. Synth-ul se numește Piața Bălcescu.

Panorama originală arată așa (19968 x 3818 = 76 megapixeli):

image
http://photosynth.net/view.aspx?cid=ff9dadee-c389-4704-a917-31297acf5de0

Se vede că am tras un rând de poze orizontal de jur împrejur și încă un rând la un unghi de cca 30 de grade pentru a prinde acoperișurile și cerul. Am insistat un pic asupra bisericii, dar am ratat o ultimă poză cu soarele. Poate că trebuia să blurez numerele de la mașini și fețele oamenilor…

Enjoy!

Update: am publicat un synth nou cu fețele și numerele blurate, însă am facut greșeala să șterg synth-ul vechi înainte să se replice cel nou pe Bing Maps… sorry, puțină răbdare și va apărea.
Update2: e ok acum.
Update3: iată încă o panoramă de 11 poze tot din Timișoara:

image
http://photosynth.net/view.aspx?cid=8e650a34-161d-4617-a66b-fd87d3f33efe