TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Scria cineva pe TIC-Lobby ca guvernul din Croatia a hotarat ca „Government institutions will choose and/or develop open source solutions as much as possible, instead of using closed source alternatives.”

Nu ma puteam abtine sa nu remarc ca un astfel de guvern influenteaza o piata IT sprijinind un subset de firme IT din tara respectiva, excluzand din start pe celelalte. De fapt daca citesc mai bine, nu le exclude decat „as much as possible” 🙂

Raspunsul meu a fost asa:

„Este o anomalie in expresia „will choose and/or develop open source solutions”, si anume partea de „choose”.

Daca guvernul croat vrea sa „develop” solutii, este liber sa o faca, ba mai mult, probabil ca este bine sa o faca dupa un proces de dezvoltare specific open-source si cu o licentiere a surselor cat mai permisiva, mai ales daca „maintainer”-ii sunt programatori platiti din bani publici. Oricum, decizia asta e a lor si nu o poate influenta decat croatul de rand prin vot.

Problema este cu „choose”, fiindca daca presupunem ca sunt un furnizor de solutii din Croatia si doresc sa colaborez cu guvernul, sunt practic fortat sa aleg un model de business open source. Si atunci trebuie sa ma uit din ce voi manca o paine: abonamente, suport, consultanta sau alte servicii, hardware sau alte vanzari „colaterale”, combinarea de produse open source cu produse comerciale sau chiar scheme de advertising cu terti. Dar daca merg pe una din aceste cai, atunci vreau sa o fac cand si cum o vreau eu, si mai mult, nu vreau sa mi se spuna de la guvern. Daca voi alege un model de business care sa contina ceva specific open source, o voi alege cand voi vedea o oportunitate …presupunand ca sunt in business-ul de facut bani si nu de cheltuit. …noroc ca nu investesc in Croatia.”

Mi s-a raspuns ca e FUD si ca este extraordinar ce a facut acest guvern. Acuma spuneti-mi: sunt eu paranoic sau m-am exprimat gresit? …sau mai bine nu raspund la mailuri vineri seara…Eu vorbeam de firmele din Croatia! Daca presupunem ca sunt un nr de firme in Croatia care castiga o paine din software, o parte o fac cu cod proprietar, o alta parte cu cod open source, o alta parte cu amandoua. De ce sa excluzi una sau mai multe categorii?

Nu am spus ca nu pot sa castig din open source; ba mai mult am dat si cateva exemple de modele de business verificate, ca sa elimin orice indoiala de FUD; Dar se pare ca nu se poate ca cineva care-i angajat la Microsoft sa-si spuna parerea cand e vorba de open source. Hmmm. Prejudecati, cumva?

Filed under: OSS

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Sunday, August 27, 2006 9:33 PM by Gabi Citron

La modul general vorbind, cine are banii decide dupa bunul plac cum si pe ce-i cheltuie. Daca restrangem multimea de cheltuitori la cei de bani publici, ideal ar fi sa se gandeasca s-o faca in beneficiul contribuabilului. Poate ei si-au calculat ca daca promoveaza open-source, vor beneficia in special developerii, integratorii, consultantii autohtoni. Trebuie sa fiu totusi realist si sa recunosc ca decizia pare de la distanta asta mai mult o flexare a muschilor catre cine stie cine, decat o decizie indelung cantarita.
Eu as face Solitaire open-source si as participa linistit la licitatii cu atu-ul ca Windows e partial open-source… 🙂

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Monday, August 28, 2006 10:34 AM by Valy Greavu

Eu zic ca asta este o romaneasca europenizata. Miine poimine ne trezim ca si Guvernul nostru vrea sa-si dezvolte propria solutie Open-Source. Aici adevarata piine de mincat nu prin vinzarea de solutii gata facute.
Ca un exemplu in acest sens: Am mers la o licitatie de implementare SharePoint la o institutie babana. Am cerut 12.000 coco fara licente si hardware. Firma concurenta a cerut 1 mil coco pe PHP cu My SQL cu tot cu hardware. PHP-ul are 14 pagini!!!!
Intrebarea pentru voi: Cine a cistigat licitatia?!?

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Monday, August 28, 2006 12:10 PM by Gabi Citron

Risc un raspuns: cine a dat comisionul mai mare?

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Monday, August 28, 2006 2:17 PM by Valy Greavu

Nu ai ghicit. Se pare ca presa are si ea un rol in treaba aceasta, si cu toate ca uneori avem o impresie proasta despre ei, de data aceasta si-au facut treaba. Nu a cistigat nimeni! Revenim la treburile romanesti: A fost lasata moarta in popuşoi poate poate s-o uita de ea! Acum aşteptăm… de vre-o două luni dar ce-i drept este că a fost şi concediu şi probabil vor fi reluate din toamnă procedurile. Vă ţin la 220!

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Wednesday, August 30, 2006 1:58 PM by zoltanhe

Unul din ultimele comentarii a fost ca „guvernul croat este un consumator de software ca oricare altul” si poate sa decida cum vrea… Marturisesc ca la o asemenea simplificare nu mai pot sa zic nimic. Imi pastrez totusi rezerva ca un guvern _trebuie_ sa fie atent la deciziile pe care le ia chiar si pentru sine.

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Thursday, August 31, 2006 11:30 AM by Gabi Citron

Imi pare rau ca nu m-am facut pe deplin inteles in comentariul meu. E drept ca am folosit „ideal ar fi” in loc de „_trebuie_”…

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Friday, September 01, 2006 8:37 AM by dreq

Salutari tuturor,
Nu cred ca este vorba de prejudecati, ci de promovarea ideii, cel putin, de costuri cat mai reduse pentru administratia publica. Exemple gasim destule in UE, incepand chiar cu proiecte europene open-source. Cei interesati, ar putea incerca IDABC, si apoi google, cu „EU open-source” (cu si fara ghilimele). Oricum, tendinta misca piata in interesul tuturor, crescand cantitatea si calitatea produselor software si a serviciilor.
Marian

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Friday, September 01, 2006 9:32 AM by zoltanhe

Marian, sunt absolut de acord cu ideea de reducere de costuri. Dar atunci astfel de politici ar trebui sa fie „de reducere a costurilor” si/sau „eficientizarea operatiunilor IT” si/sau „optimizarea serviciilor informatice” si nicidecum „politica de adoptare a unui proces de dezvoltare despre care fanii spun ca e mai secure si mai ieftin”. Nu am spus niciodata ca open source sucks, ba mai mult imi plac multe lucruri din acea lume, chiar si angajatorul meu invata o gramada de lucruri de acolo (cam incet, ar spune unii…), insa nu suport declaratii puerile de genul „suntem mai secure fiindca suntem multi” sau „suntem mai ieftini fiindca nu cerem bani pe licenta”.

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Tuesday, September 05, 2006 5:19 PM by MrSmersh

Se pare ca comunitatile tehnice (HUPRO Asociatia programatorilor Croati si MS Community Croatia) din Croatia nu au reactionat nicicum la vestea asta, sau nu ii acorda prea mare importanta sau au inertie mare (au reactii in schimb la ImagineCup).  
Nu cred in limitarile astea de politica tehnologica, fiecare abordare are avantaje si dezavantaje si domenii in care e mai indicata.
Si Microsoft ca politica de busssines probabil sperie lumea, si sa recunoastem ca nu fac soft de hobby, si citeodata pot fi agresivi pina la predator in afaceri. Dar asa ceva nu e o solutie si vedeam la unele din orasele germane cu politici similare cum foloseau pe urma solutii de la cineva mult mai agresiv si corporatist de exemplu Oracle.
Dar sa o spunem si ca fara OpenSource Microsoft s-ar lenevi, ar fi mai activi in afaceri decit in tehnologie (IE7 ar fi asa avansat fara Firefox?).
Si pina la urma cea mai buna solutie va cistiga, da OpenSource acuma are un 5 m in plus la start, dar nu cred ca va conta atita.

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Friday, October 06, 2006 1:04 PM by dpopa

http://www.financialexpress.com/latest_full_story.php?content_id=138497
ce sa mai zicem despre vestea asta…aspra decizie !

# re: TIC-Lobby, open source si prejudecati despre Microsoft

Wednesday, October 11, 2006 3:34 PM by dreq

Pentru cei interesati de abordarea open source in EU, pls cititi http://ec.europa.eu/idabc/en/document/6187/194

Este suficient de sugestiv

marian