Cam mult zgomot…

In luna asta parca a innebunit o parte a blogosferei: cica s-a depus standardul Ecma Office Open XML spre standardizare la ISO si suntem in perioada (de o luna) in care se inregistreaza contestatiile tarilor care considera ca acest standard intra in conflict cu alte standarde ISO. De dimineata am tot citit bloguri ale unor reprezentanti de seama ai IBM si m-am cam scarbit: mi se pare absurd sa cheltuiesti atata energie in denigrarea unui standard, folosind chestii puerile de genul „este standard controlat de Microsoft” sau „cele 6000 de pagini sunt mult prea multe” sau „Office Open XML creaza confuzie cu OpenOffice”.

Pentru cei care nu stiu, Office Open XML este noul format de documente din versiunea 2007 a Microsoft Office (mai precis Word, Excel si PowerPoint) si a fost standardizat la Ecma in decembrie 2006. Beneficiile standardizarii sunt evidente avand in vedere ca multe organizatii doresc sa aiba control asupra continutului documentelor, indiferent de suita de Office folosita.

Oare cum isi imagineaza baietii astia ca am controlat acest standard? Prin faptul ca am depus documentatia implementarii unei suite de Office de mare succes pe planeta asta? Aaa, e prea complicat? Sigur ca da! Pai contine toate detaliile muncii de ani de zile pe parcursul a 4 versiuni (inca de la versiunea 2000, Microsoft Office stia XML, pe vremea cand XSD abia se standardiza). Oare ce spuneau baietii daca standardul nu documenta si ultimul detaliu? Dar cred ca stiu care e problema: baietii simt o durere in zona lotus-ului, mai ales acum dupa ce au vazut ca intregul efort de lobby pentru ODF se naruieste. Care lobby? Acela de a convinge guvernele sa adopte hotarari exclusive cu privire la folosirea formatului ODF. Ceva de genul: „nu conteaza ce vreti voi si ce documente aveti in ograda, va spunem noi ca ODF este viitorul fiindca este primul standard de formate de documente si ala pe care l-a depus Microsoft sucks fiindca e prea precis si prea e compatibil cu documentele voastre si in plus uite-l pe bau-bau, care va forteaza sa-i varsati banii in contul lui; apropos, mai bine varsati-l la noi”

Pentru cei care nu stiu, Open Document Format (ODF) este standard Oasis si ISO, si este reflectia facilitatilor din suita OpenOffice.org versiunea 2.0. OpenOffice este un proiect open source nascut de pe urma StarOffice de la Sun Microsystems.

Hai sa facem un pariu: chiar daca (sa presupunem ca, prin absurd) Open XML nu va deveni standard ISO, punem pariu ca lumea va cumpara Microsoft Office? Inclusiv guvernele! De ce? Fiindca baietii uita un lucru: nu poti obtine avantaj competitiv cu un produs inferior, indiferent de lobby, promovare si marketing.

Pfui…

Filed under: Open XML, Office

# re: Cam mult zgomot…

Tuesday, January 23, 2007 4:57 PM by dpopa

Material de studiu, ca sa ne facem o parere.

http://www.groklaw.net/staticpages/index.php?page=20051216153153504

Nu stiu daca site-ul cu pricina este neutru, dar sunt destule informatii utile.

# re: Cam mult zgomot…

Tuesday, January 23, 2007 4:57 PM by Gabi Citron

Brrrrr, am gresit blog-ul? Nu, e chiar weblogul lui Zoli …cel suparat! 🙂

# re: Cam mult zgomot…

Tuesday, January 23, 2007 6:32 PM by MrSmersh

Si eu care ma gindeam azi sa postez ceva pe blog, care avea si o bucata pe teme oarecum inrudite, mai bine ma astept putin, sa nu punem gaz pe foc ca sarim in aer 🙂

# re: Cam mult zgomot…

Wednesday, January 24, 2007 8:47 PM by AndreiGheorghe

Standardul este conceput cu picioarele:

2.15.3.6 autoSpaceLikeWord95 (Emulate Word 95 Full-Width Character Spacing)

This element specifies that applications shall emulate the behavior of a previously existing word processing application (Microsoft Word 95)…

2.15.3.26 footnoteLayoutLikeWW8 (Emulate Word 6.x/95/97 Footnote Placement)

This element specifies that applications shall emulate the behavior of a previously existing word processing application (Microsoft Word 6.x/95/97)…

De aici:

http://www.robweir.com/blog/2006/01/how-to-hire-guillaume-portes.html

Ce cauta astea intr-un standard de documente ? :))

# re: Cam mult zgomot…

Thursday, January 25, 2007 6:01 PM by zoltanhe

Weir e unul din campionii care se intrece cu Sutor in a arunca cu bullshit in noi, in loc sa-si vada de treaba si sa se uite in ograda lor. Eu stiu ca _acum_ e momentul sa fabrice FUD si sa critice standardul, dar eu ma bazez pe maturitatea membrilor ISO, care, daca vor aduce obiectii, vor aduce altele mai pertinente decat cele de pe blogul baietilor. Nu are rost sa faci copy-paste din blogul lor… sau vrei un raspuns de la mine? Daca da, Open XML este facut „by design” sa fie compatibil 100% cu documentele vechi, insa chestia asta nu afecteaza pe cei care implementeaza standardul fiindca NU TREBUIE SA IMPLEMENTEZE TOT daca vor sa fie conformi.

# re: Cam mult zgomot…

Thursday, January 25, 2007 7:19 PM by MrSmersh

Tot pe subiectul asta am dat ceva despre Wikipedia si formatele astea http://blogs.zdnet.com/micro-markets/?p=899&tag=nl.e539 paragraful:

The Associated Press is reporting that Microsoft has acknowledged it approached a writer and „offered to pay him for the time it would take to correct what the company was sure were inaccuracies in Wikipedia articles on an open-source document standard and a rival format put forward by Microsoft”…

Trebuie sa recunoastem ca pe linga partea tehnica e si un razboi de PR, si la PR MS stie citeodata excelent sa o dea in bara…

Deh geeks care sa stie PR :)?  Cred ca ii inteleg.

# re: Cam mult zgomot…

Friday, January 26, 2007 8:48 AM by zoltanhe

E vorba de Doug Mahugh (http://blogs.msdn.com/dmahugh/archive/2007/01/23/interesting-times.aspx) care a incercat sa corecteze niste bullshit despre OOXML pe wikipedia, contactand-ul pe Rick Jelliffe (http://www.oreillynet.com/xml/blog/2007/01/an_interesting_offer.html). Macar a facut-o pe fata. Sau sa spun deschis? Se pare ca e mai interesant ca cineva a incercat sa corecteze erorile, fata de problema „cum au ajuns erorile acolo?”

# re: Cam mult zgomot…

Friday, January 26, 2007 10:18 AM by MrSmersh

Da pe fata, dar dupa cum ai citit, astia de la Wiki circotasi, trebuia un white paper cu link la articole wiki, care in timp ar fi devenit wiki, ei asa vad procesul (de modificare de o firma mare), clash of cultures … Inteleg frustrarea sa vezi acolo informatii eronate, dar trebuie si ceva atentie sa fii acuzat ca esti partial (daca esti una din gorile de 1000 de tone :)), si de asta unii zic ca modificarile asa facuta nu suna bine la PR.

Dar in situatii similare cred ca as fi facut la fel (dar cred ca as fi scris chiar eu corectura), de fapt am mai si corectat niste articole da in aia romaneasca.

La unu cu aceiasi nume cu tata tot ii puneau in circa de ale lui papa, inclusiv data de nastere… Asa ca l-am salvat eu prin corectare:)

Si de ce sa nu o spunem asta suna ca o batalie din „razboiul sfint” Microsoft-Open Source/Linux/etc… Si ca de obicei cum stim cu totii (sper), adevarul e undeva la mijloc, dar exista si voci radicale, care gasesc probleme unde nu sint, si la fel vin si cu acuzatii etc…

Ca standard eu zic ca e bun in aplicatiile noastre deja facem fisiere Office noi, ca de obicei, suportul de programare e bun, help-ul dezastru :)…

Da stiu de MSDN Wiki 🙂 Ma gindeam sa fac un white paper cu linku-ri etc 🙂 Cam absurd nu?    

# re: Cam mult zgomot…

Friday, January 26, 2007 9:48 PM by djgabriel22

Cititi ce a explicat James Oneill despre Pro OOXML si Pro ODF

http://blogs.technet.com/jamesone/default.aspx