Ruby on .NET sau ce promite DLR?

De multe ori primeam intrebari de genul „care e strategia Microsoft in domeniul limbajelor dinamice?” si pana acum nu puteam decat sa aburesc cu IronPython si cat e de important pentru noi. Chiar si luni (30 aprilie) cand scriam buletinul de stiri, imi era teama sa scriu de limbajele dinamice la sectiunea MIX07 fiindca, sincer sa fiu, nu eram sigur ca va fi anuntat ceva… Extras din buletinul de luni:

Limbaje dinamice
Hmmm, intai a fost IronPython ca implementare de Python pe .NET. Ce urmeaza…? Vom vedea 🙂

Ca sa intelegeti mai bine, eu aveam stirile principale care se anuntau la MIX07:

Este disponibil Microsoft Silverlight 1.0 beta
Silverlight (nume de cod anterior WPF/E) este compus din tehnologiile Web bazate pe XAML (eXtensible Application Markup Language) si care permit afisarea interfetelor WPF pe cele mai diverse sisteme de operare (Windows, MAC OS etc.).
Este disponibil Microsoft Silverlight 1.1 alpha
Silverlight cu suport pentru ASP.NET AJAX, LINQ, IntelliSense si limbajele JavaScript, Visual Basic, C#, Python si Ruby.
Este disponibil Expression Studio
Expression Studio este o suita de unelte de design, formata din:
– Expression Web
– Expression Blend
– Expression Design (disponibil numai in Expression Studio) si
– Expression Media.
Este disponibil Silverlight Streaming alpha
Silverlight Streaming este un serviciu aditional al Silverlight, pentru facilitarea livrarii de media in aplicatiile Silverlight.
Windows Live Platform Terms of Use
Microsoft ofera acces comunitatii de dezvoltatori la infrastructura de servicii Windows Live printr-un set de API-uri a caror termeni de utilizare acopera toate scenariile comerciale si non-comerciale. Sunt disponibile API-uri noi pentru accesarea Windows Live Spaces, Windows Live Contacts si Windows Live Messenger,

si in documentele pe care le aveam, partea de DLR era pierduta undeva la sfarsit, la sectiunea intrebari si raspunsuri. Cum eu am dat drumul la buletinul de stiri la pranz (cu ora de publicare 19:00, ca sa fie sincron cu keynote-ul lui Ray Ozzie), nu aveam sa aflu cu certitudine ce s-a intamplat decat a doua zi. Intre timp s-a facut anuntul, ba mai mult, au fost si cateva demonstratii cu limbaje dinamice pe DLR (Dynamic Language Runtime). Istoria DLR a inceput o data cu venirea lui Jim Hugunin (creatorul IronPython) in Microsoft. Dupa cca 2 ani de lucru la IronPython, s-a pus problema usurarii crearii de limbaje dinamice pe CLR. Rezultatul este DLR, care permite crearea de limbaje dinamice si compilatoare fara disiparea eforturilor pe aspecte de securitate, type safety etc. Eforturi similare, de limbaje dinamice pe CLR/.NET au mai fost in acest domeniu. Cel mai celebru a fost RubyCLR, creat de John Lam, care a fost si el „absorbit” de echipa de CLR si actualmente lucreaza in Redmond. Revenind, DLR este acum in varianta alpha si este parte a IronPython 2.0 alpha, descarcabil de pe CodePlex (cu aceeasi licenta Ms-PL), insa Jim nu ne recomanda sa sarim deja la implementari de limbaje dinamice pana la sfarsitul lui iulie (conferinta lang.net). Pe viitor, DLR va ramane pe CodePlex si va suporta (in prima faza) Python, JavaScript, Visual Basic si Ruby. Acesta din urma se va numi IronRuby si va fi publicat tot pe CodePlex.

De fapt, diferentele majore dintre Silverlight 1.0 si 1.1 sunt ca:

  • 1.1 contine un .NET Framework minimal (4MB)
  • 1.1 suporta DLR si implicit Python, JavaScript, VB si Ruby. Cool, ha?
  • 1.1 suporta ASP.NET AJAX cu IntelliSense pe client si pe server

Hai sa mai spunem ca Silverlight il insurubam in browser si ca merge pe IE, Firefox si Safari si obtinem o tehnologie care va face valuri. Trebuie neaparat sa ascultati interviul lui Jim si al lui John despre DLR si limbaje dinamice si sa stati cu ochii pe Silverlight. Pe meleagurile noastre, Cipi e primul excitat.

Enjoy!

Filed under: .NET, Silverlight, Beta

# 24 de postari pierdute + comentariile

Sunday, November 30, 2008 12:30 PM by Weblogul lui Zoli

Asta dupa caderea de saptamana trecuta: doua discuri crapate simultan, plus backup (numai) din februarie.