Romania zice "Yes" pentru adoptarea la ISO a standardului Office Open XML

Dan Matei, presedintele comisiei tehnice responsabile de OOXML la ASRO, tocmai a anuntat vestea buna: „votul (membrilor) a fost covarsitor in favoarea lui YES”. Uff, inseamna ca nu am venit degeaba din concediu pentru sedinta asta. Asa cum spuneam si data trecuta: „nu cred ca exista in comisia tehnica, membru intreg la cap, care sa fi votat negativ”. IBM Romania a fost o exceptie nefericita.

Intre timp, Doug ne semnaleaza publicarea unor versiuni preliminare ale translatoarelor OpenXML-ODF pentru Excel si PowerPoint.

Filed under: Open XML

# re: Romania zice „Yes” pentru adoptarea la ISO a standardului Office Open XML

Sunday, August 19, 2007 11:14 AM by bvrabete

OK Zoli, intelegem ca maninci si tu o paine. Dar sa jignesti oamenii ca „nu-s intregi la cap” daca voteaza pentru OOXML? Vrei cumva sa ne convingi ca asat e calea cea mai buna pentru Romania, din punct de vedere tehnic?

Hai sa vedem:

– cite pachete software implementeaza OOXML? Deocamdata, <B>nici unul</B>; Office 2007 nu stie inca OOXML. ODF sunt deja 3.

– din experienta ta de programator cu produse si „standarde” Microsoft, cit de bine adera Microsoft la standarde? Pai hai sa incepem: ANSI C++ 98 apare (in sfirsit) in compilatoarele Microsoft in 2003; a trebuit sa-i dea Sun in judecata ca sa nu faca si cu Java ce au facut cu browserele (isi mai aduce aminte cineva de VJ++?).

– partea cea mai intersanta: cum convertesti un document WinWord 6 sau mai vechi in Office 2005? Pai nu poti, ca atunci nu ai mai cumpara  Office 2005. Singura solutie e sa dai jos Open Office, deschizi documentul si il salvezi ca Office 2003.

Ultima fraza explica de ce cei care voteaza pentru nu-s intregi la cap: ideea e sa ai un format de document care sa-l poti folosi si 100 de ani de acum incolo: ai documentul sursa si descrierea formatului si asta ajunge ca sa implementezi un program pentru computerele care o sa fie peste 100 de ani. Din pacate, Microsoft nu a aratat ca vrea sincer chestia asta: daca nu era cu faza din statul Massachusetts, nici nu ar fi miscat un deget sa faca formatul de Office standard. Prima versiune avea cimpuri binare, care nu erau documentate (o alta reteta Microsoft).  

Astept argumente tehnice (preferabil de la oameni care nu lucreaznici pentru MS nici pentru IBM)  

# re: Romania zice „Yes” pentru adoptarea la ISO a standardului Office Open XML

Monday, August 20, 2007 11:21 AM by zoltanhe

Mananc, dar nu a fost o jignire. Am participat la acea sedinta a ASRO si discutiile au fost in ton cu sentimentul de care vorbeam mai sus. Domnul Matei a sintetizat foarte bine discutiile. Chiar daca IBM Romania a venit cu obiectiile cunoscute, marca Rob Weir, ceilalti membri au reusit sa se distanteze de ei. Si stii de ce? Fiindca se vedea ca nici ei nu cred in ceea ce spun.

Nu e vorba de „calea cea mai buna dpdv tehnic” si nici de ODF vs OOXML! Asta trebuie sa o decida piata si nu un organism de standardizare!

Sunt multe aplicatii software care implementeaza OOXML pe Windows, Mac sau Linux: OpenOffice „editia” Novell, OpenOffice „editia” Linspire, Gnumeric, Neo-Office 2.1 (bazat pe OpenOffice.org) pt Mac, Apple iWork ’08, Apple iPhone, Palm ‘Documents to Go’ de la Dataviz, Xandros nu au inca dar au anuntat suport pt OOXML si oricat de dureros ar fi pentru unii: Microsoft Office 2007. Nu-i nici un concurs, dar lumea chiar vrea sa implementeze standardul asta. Iar Romania nu este deloc diferita: IComputer Solutions din Timisoara foloseste standardul pentru manipularea documentelor OpenXML in aplicatia de management de flote ShelfExplorer Mobility (http://www.microsoft.com/office/showcase/2007/cr/partnersol.mspx) iar Genisoft (tot din Timisoara) foloseste XSLX Report Generator in solutia lor de BI.

Daca ai o versiune veche de Microsoft Office (2000, XP sau 2003) nu trebuie decat sa instalezi un Compatibility Pack (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=941B3470-3AE9-4AEE-8F43-C6BB74CD1466&displaylang=en) ca sa beneficiezi de suport pentru formatele noi. Sau poate vrei sa le convertesti bulk. Atunci foloseste ofc.exe din Office Migration Planning Manager (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=13580CD7-A8BC-40EF-8281-DD2C325A5A81&displaylang=en).

Uff…

# Competitie si discernerea dintre bine si rau

Thursday, August 23, 2007 11:37 AM by Weblogul lui Zoli

Imi cer scuze fata de cei care s-au saturat de postarile mele legate de standardizarea Open XML, dar

# Propunerea de standard OOXML a fost respinsă de ISO

Tuesday, September 04, 2007 4:20 PM by Răzvan

Propunerea de standard Office OpenXML a fost respinsă de ISO prin votul de la 2 septembrie 2007 asupra DIS 29500.

Sursa şi detalii:

http://www.noooxml.org/

Acest lucru înseamnă că, cel puţin în momentul de faţă, OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006) este singurul standard internaţional pentru documentele de birou.

O sesiune de rezolvare a comentariilor depuse ar putea fi convocată în Februarie 2008, dar numai dacă Secretariatul ISO consideră că aceste comentarii pot fi rezolvate.

Aşteptăm cu interes ca Microsoft să se alinieze standardelor internaţionale şi să implementeze suport pentru OpenDocument Format în suita Microsoft Office.

Răzvan

# Open XML devine standard international

Monday, January 05, 2009 5:40 PM by Weblogul lui Zoli

Deși la votul din vara trecută nu a trecut, Open XML a fost de data asta ratificat ca International Standard