„Cele mai bune practici de design pentru SQL Server Analysis Services” l-a avut pe Cristi Petculescu intr-o sesiune interactiva, dand consultanta cvasi-gratuita pentru probleme concrete ale audientei: era cineva care cerea sfaturi pentru un scenariu cu 3 miliarde de randuri… 🙂 partitionare cu maxim 20 milioane de randuri per partitie; cateva sfaturi operationale in functie de ce se interogheaza; chiar daca se creaza cate o partitie pe zi, dupa cca o luna se recomanda reconstructia pentru a evita un numar prea mare de partitii. Si alte ozeneuri…
„Microsoft Synchronization Framework” este format dintr-un runtime si un set de biblioteci pentru a crea aplicatii conectate ocazional. In MSF runtime se pot insuruba provideri pentru diferite surse de date. Sunt inclusi out of the box providerii pentru ADO.NET, RSS/Atom si NTFS. Ca exemplu de scenariu, ganditi-va la contactele din Exchange Server accesibile in Outlook sau de pe Windows Mobile, ambele online sau offline. Detalii si primul CTP la http://msdn.com/sync.
„Why software sucks” cu David Platt a inceput cu „Know Thy User For He Is Not Thee”, sau „cunoaste-ti userul fiindca nu esti tu acela”. A scris si o carte cu acelasi titlu: http://www.whysoftwaresucks.com. Ne prapadim de ras. E greu de contrazis… Incheie cu 5 sfaturi:
- Add a virgin to design team
- Break convention when needed
- Don’t Let edge cases complicate the mainstream
- Instrument – Carefully
- Always ask: Is this individual design decision taking us closer to just working, or farther away?
„Life beyond distributed transactions: An apostate’s opinion”. Sunt un fan al lui Pat Helland… cred ca mai tineti minte incercarile mele de a reproduce gandurile sale (Metropolis) in Romania.. De data asta este socant! Declara ca „local transactions are great –> distributed transactions suck”. E socant fiindca vine din gura omului care a fost unul din taticii Microsoft Transaction Server si Microsoft Distributed Transaction Coordinator, dar totusi este de inteles in contextul in care ne vorbeste despre sisteme mari (vine de la Amazon…) iar ultima sa creatie in MS este SQL Server Service Broker. Deja vorbim de „almost-infinite scaling”, de „scale-agnostic apps” (nu trebuie modificate pentru a suporta scalabilitatea infinita), de „item” (sau entitate; colectie de date referentiata de o cheie) si „partner-state-machine”. Ideea de baza este ca nu iti poti permite sa mentii un lock si sa astepti pana o alta aplicatie isi face treaba. De aia tranzactiile trebuie sa ramana „locale” la nivelul item-urilor. …mai bine vedeti prezentarea (cand apare pe undeva). Merita.
„Understanding Claim-Based Identity” cu Keith Brown, ne introduce in lumea selectoarelor de identitate (in cazul nostru Windows CardSpace din .NET), a STS-urilor (Security Token Service) si a federalizarii (in cazul nostru Active Directory Federation Services). http://msdn.com/identity e locul unde uitam de parole.
„Microsoft Search Server 2008” este produsul cu numele de cod S2 si urmasul lui Microsoft Office SharePoint Server 2007 for Search. Uff, bine ca am scapat de numele asta… Ce este nou? Pe scurt:
- Federalizare cu alte „cautatoare” care sunt in stare sa preia ca argument un url si sa returneze xml (am vazut un demo cu technorati, wikipedia samd)
- Suport pentru conectori pentru alte surse (SQL…)
- Transformarea rezultatelor prin XSL
- Extinderea web-parturilor de federalizare
Vom avea doua editii: MSS 2008 cu suport pentru scenarii de high-availability/scale si MSS 2008 Express, care va fi GRATUIT. In plus, au fost scoase limitarile de numar de documente indexate (existente acum in SharePoint). Limitarea este data doar de SQL Server Express. Daca SQL Express va limiteaza, treceti pe SQL Server, cu care estimam un maxim de 50 de milioane de documente. Un prim beta este disponibil la http://www.microsoft.com/enterprisesearch.
Enjoy!
Filed under: TechEd