Google, IBM, Microsoft, VeriSign și Yahoo! au devenit membri ai OpenID Foundation. OpenID este un sistem de identitate simplu, care elimină necesitatea de a utiliza perechi multiple de username/password pentru situri web lipsite de pretenții deosebite de securitate (bloguri, situri personale, rețele sociale etc). OpenID devine interesant în combinație cu ”information card”-uri fiindcă se elimină riscul furtului și reutilizării tokenului OpenID de către siturile de phishing. Mai departe, OpenID devine și mai interesant dacă furnizorii de identitate sunt capabili să certifice ”claim”-uri senzitive, de genul CNP, adresă, vârstă etc.
Una peste alta, trăim vremuri interesante! Cele 7 legi ale identității sunt poruncile de bază ale bibliei identității.
Citiți evanghelia lui Kim Cameron și gândurile discipolilor săi!
Clarificare adaugata in 14 feb: Consensul nu e despre faptul ca OpenID este unica solutie de acum incolo. Nici pe departe! Totusi, OpenID isi va avea rolul sau pe web alaturi de alte solutii mai solide, cum ar fi SAML sau metasistemul de identitate bazat pe protocoalele WS-*.
Filed under: Identitate, Interoperabilitate
# re: Consens pentru OpenID
Wednesday, February 13, 2008 12:10 AM by andreir
Sunt tare curios cum Microsoft a privit aderarea la OpenID tinand cont ca intr-o vreme pedala destul de mult pe .NET Passport.
O fi resimtita ca o recunoastere a nereusitei .NET Passport?
# re: Consens pentru OpenID
Wednesday, February 13, 2008 12:27 AM by zoltanhe
OpenID nu este un „silver bullet”. Colaborarea cu OpenID este veche si este recunoasterea ca este o alternativa utila pentru single-sign-on pe situri nepretentioase. Daca vrei, OpenID este inca un tip de token, pe langa cele existente deja, mai mult sau mai putin puternice: X509, Kerberos sau SAML. Ramane valid si tokenul clasic, format din username si password, insa probabil doar pe perioada de tranzitie. Problema cu OpenID este ca tokenul este un simplu URL.
.NET Passport sau versiunea curenta numita Live ID este o solutie perfecta pentru proprietatile (siturile) Microsoft. Intr-adevar, ideea initiala de a incuraja si pe altii (alte situri) sa adopte .NET Passport a fost gresita.
# re: Consens pentru OpenID
Wednesday, February 13, 2008 8:28 PM by das
Cu OpenId o sa fie foarte usor sa se faca un profil al utilizatorului: pe site-uri a intrat, ce a cumparat etc; deci o sa fie mina de aur pentru cei vor putea sa adune datele si cum provideri de identitate o sa fie doar citiva pina la teoria BigBrother mai e un mic pas.
# re: Consens pentru OpenID
Thursday, February 14, 2008 2:02 AM by zoltanhe
das, frumusetea metasistemelor de identitate este tocmai faptul ca providerii de identitate detin doar setul de „claim”-uri ale userilor si nu au nici o treaba cu activitatea acestora. Activitatea userilor ramane pe siturile vizitate. Imagineaza-ti ca un sit web outsourseaza identificarea userilor catre un tert (provider de identitate) si nu vrea sa afle decat un set precis de claim-uri, pe care le cere de la user. Numai ca user-ul nu introduce acele claim-uri intr-un form ci delega providerul sa le trimita in numele sau.
Smecheria devine splendida in momentul in care comunicatia dintre cele 3 parti (user, sit si provider) se face prin protocoale standard, fiindca toate cele 3 parti sunt libere sa aleaga orice tehnologie.
# re: Consens pentru OpenID
Thursday, February 14, 2008 8:51 AM by Gabi Citron
Probabil ca intr-un viitor nu foarte indepartat vom avea nevoie toti de un OpenID, daca vrem sa ne platim impozitele online.
# re: Consens pentru OpenID
Thursday, February 14, 2008 9:34 AM by zoltanhe
Gabi, nu cred ca pentru operatiuni atat de senzitive este potrivit OpenID. Dimpotriva…
# re: Consens pentru OpenID
Thursday, February 14, 2008 11:58 AM by Gabi Citron
Asta depinde de provider. Pana la urma e vorba de ce relatie exista intre cel care face autorizarea si cel care face autentificarea.
# re: Consens pentru OpenID
Thursday, February 14, 2008 12:05 PM by Geo
The Dark Side.
http://www.gnucitizen.org/blog/hijacking-openid-enabled-accounts
# re: Consens pentru OpenID
Thursday, February 14, 2008 6:02 PM by zoltanhe
Gabi, eu ma refeream la slabiciunile native ale OpenID, cum ar fi ca e gandit sa transporte claimul de username (fara altceva si fara posibilitatea de extindere) si nu in utlimul rand slabiciunea la phishing, adica tocami ce ne indica si
Geo: intr-adevar, este trivial ca cineva sa creeze un provider fake si sa-ti fure identitatea. De aia, daca faza initiala a OpenID se combina cu information cards, atunci se elimina slabiciunea la phishing.
# re: Consens pentru OpenID
Friday, March 07, 2008 12:07 PM by Gabi Citron
„MCTI supune consultării publice proiectul de act normativ pentru autentificarea prin protocolul OpenID”
http://www.mcti.ro/index.php?id=28&L=&lege=1412
# re: Consens pentru OpenID
Sunday, March 09, 2008 6:37 PM by adiroiban
Nu cred ca se va ajunge in situatia in care nu te vei putea autentifica pe PayPal fara OpenID.
OpenID este perfect pentru site-uri pe care nu iti pasa ce se intampla cu username-ul si parola ta (ex site-ul acesta). Prin integrarea OpenID nu va mai trebui sa ai 100 de conturi pe 100 de bloguri, forumul, wiki-uri … dintre care multe stocheaza parola in clar. Cu OpenID parola nu ajunge la blog-ul acesta.
Chiar daca Google. IBM, Yahoo, Microsoft isi fac publicitate prin faptul ca sustin OpenID in afara de Blogger am vazut foarte putin aplicatii utile ale OpenID.
Fara de sistemul actual, prin folosirea OpenID avem doar de castigat. Poti fi sigur ca webmasterul nu iti stie parola iar daca providerul tau de OpenID suporta HTTPS te poti autentifica cu HTTPS si pe site-uri ce nu suporta HTTPS.
# re: Consens pentru OpenID
Monday, March 10, 2008 9:54 AM by zoltanhe
PayPal sau orice alt site, va decide singur ce fel de autentificare acceptă. Decizia asta este de business: dacă pierde clienți, va accepta și username/password. Dacă pierderea asta de clienți este compensată de alte câștiguri, atunci de ce nu?
# re: Consens pentru OpenID
Monday, March 10, 2008 11:40 AM by dreq
Avand in vedere obiectivele OpenID, precum si riscurile pe care le implica, probabil ca un PayPal sau alt similar nu isi va risca imaginea fara garantii serioase. Garantii pe care standardul in sine nu le poate oferi din motive … evidente.
In special in cazul platilor online, care nici acum nu au o imagine prea buna, dupa atatia ani de prezenta pe piata, o afectare a imaginii publice inseamna scoatere de pe piata. Chiar daca initial au existat ratiuni de business in spatele acceptarii OpenID.