Livrabil: instalație de irigat automatizată pentru cca 130mp de gazon și cca 25mp de flori:
- 3 zone de stropit + 1 zonă de picurare (4 electrovane)
- 32 de aspersoare plus duze
- programator central + senzor de ploaie
- 2 hidranturi rapide
- 135m de conductă de polietilenă de 32mm + 10m de furtun de picurare
- accesorii (supape, coate, teuri, filtre, șei, joint-uri, cablu electric, conectori impermeabili, cutii de vană, bandă de teflon, coliere silențioase, robineți)
Costuri: cca 900 EUR la Inttech, plus un concediu de o săptămână și trei weekend-uri pierdute cu săpatul și instalatul. La asta se adaugă sursa de apă (hidroforul și puțul) dacă nu o aveți deja.
Timp: în total, o lună. Încă nu e ”final release”… mai trebuie să montez și să reglez duzele, dar asta e floare la ureche… sper. După aia, pun și poze cu instalația în funcțiune.
Fiindcă Hunter nu explică prea bine cum se reglează duzele, am să încerc eu să clarific aici:
- Reglajul arcului de stropire (25°-360°): se rotește capacul ținând fix corpul, până când deschiderea fantei dintre capac și corp are arcul dorit. În figura de mai jos, deschiderea este de aproximativ 60°.
- Reglajul razei (distanței) de stropire: pentru reducerea razei, se înșurubează șurubul de reglaj ținând fix capacul, iar pentru mărirea razei se deșurubează.
Învățăminte:
- lăsați-i pe ei să facă instalarea/șanțurile! nu merită timpul pierdut! …doar dacă aveți probleme de cashflow… pentru mine ar fi costat încă cca 1000 EUR… uff
- folosiți mănuși fiindcă măinile formate pe pix nu prea țin la muncă
- folosiți ochelari de protecție când dați cu târnăcopul: eu am noroc că port ochelari de vedere și m-au ferit de o pietricică desprinsă de lovitura de târnăcop
- unit tests rulz: am pățit-o cu îmbinări nereușite care curgeau, supape montate unde nu trebuie etc.
- montați prima dată magistrala de presiune și electrovanele, apoi rând pe rând câte o zonă, cu teste de apă la fiecare
- în conductă rămâne mizerie inevitabil; scoateți partea mobilă de la cel mai îndepărtat aspersor din fiecare zonă și dați drumul la apă pentru a spăla mizeria
- dacă vă ramâne conductă, nu trebuie înjurat furnizorul pentru calculul prost: eu a trebuit să înlocuiesc un segment de 8m din cauza unei găuri date prost
- plus cele de la primul post:
- citiți ghidul de proiectare și instalare.
- totul depinde de presiunea și debitul hidroforului/pompei. Chiar dacă Inttech vă face proiectarea, verificați dacă debitul total pe fiecare zonă este sub debitul maxim al hidroforului. Debitul total pe zonă se poate calcula din suma debitelor aspersoarelor din acea zonă, iar debitul aspersoarelor este dat de presiune, tipul de duză și arcul de stropire (din documentația de la Hunter). (Update din 16.apr.08: hidroforul vechi de 4300l/h s-a spart/înghețat și am făcut greșeala să iau unul nou de doar 3600l/h, iar ăsta nu ducea zonele cu debitul calculat de 3400l/h, în sensul că din cauza pierderilor nu reușea să facă presiune chiar dacă mergea continuu. Așa că a trebuit să cumpăr o pompă suplimentară de 4600l/h care să pornească doar când spune programatorul. Pompa suplimentară bagă apă în aceeași conductă cu hidroforul. Astfel, dacă pompa nu reușește să țină presiunea peste 2 bari în conductă, atunci pornește și hidroforul (singur). M-am chinuit ceva cu circuitul de comandă pentru pompă fiindcă programatorul scoate 24Vac pentru pornirea pompei și nu doream să mai fac un drum în Pipera la Inttech pentru un releu Hunter de 72usd… Nu am găsit niciunde releu barosan de 24Vac. Am folosit o punte redresoare, un releu miniatură de curent continuu și un solid state relay de 40A/240Vac cu care comand pompa de 1200W. Urât dar funcționează.)
- raza de stropire la aspersoare depinde de presiune, iar dacă hidroforul cuplează de ex la 2bari și decuplează la 3bari, atunci veți avea o variație serioasă a razei, care trebuie luată în calcul. De-aia suprafețele de stropire ale aspersoarelor adiacente trebuie să se suprapună. Dacă sunteți pretențioși puteți lua electrovane cu regulator de presiune…
- veți avea pierderi de presiune în funcție de numărul de coate, teuri, filtre, electrovane, grosimea și tipul conductei (polietilena rulz).
- dacă partea cea mai de jos a conductelor din fiecare zonă este sub pământ, trebuie să folosiți supape de golire (se deschid dacă nu e presiune) ca să evitați spargerea conductelor la îngheț (eu tocmai a trebuit să-mi iau alt hidrofor fiindcă am neglijat faptul că trebuie golit iarna…).
- conectarea aspersoarelor la conducte se face prin niște swing-joint-uri, care sunt cam le fel de scumpe ca și aspersoarele. Dacă terenul vă permite să puneți/săpați conductele chiar pe sub aspersoare, atunci nu vă mai trebuie swing-joint-uri.
- băgați 15-20 de rânduri de bandă de teflon (câlțiul modern) la fiecare îmbinare filetată (dacă e fără garnitură).
Știe cineva un furnizor de rulouri de gazon?
Filed under: Hobby, Gospodărie