Turcească

Săptămâna trecută m-am destins un pic la mare în Kemer, o stațiune micuță la 50km de Antalya. Am profitat de o ofertă specială de cca o mie de euroi pentru două persoane și jumătate.

Pentru mine a fost prima ieșire în Turcia. Iată și câteva învățăminte pe lângă cele evidente cum ar fi evitarea mijlocului verii din cauza căldurii excesive, sau extra-cheltuielile (cum zice și Tudor) legate de oferta:

 • Prețul bun înseamnă companie aeriană low-cost.
 • Excursiile opționale, pe care vi le oferă agenția la destinație, le puteți contracta la jumătate de preț dacă ieșiți din hotel și vă plimbați un pic în zonă: de obicei sunt o grămadă de agenții cu oferte mai bune. În faza asta începi să înțelegi că oferta ”specială” de acasă este doar o momeală. Monetizarea continuă până pleacă turistul înapoi.
 • Negocierea agresivă este mai mult decât recomandată (să nu vă mire comercianții care acceptă deal-uri chiar dacă oferiți o treime din ceea ce vă cere… la ei, țeapa se cheamă business as usual).
 • Bacșișul este o realitate: toți au ”Tip Box”. Totuși, noi am dat bacșiș doar când am simțit nevoia, la restaurant și… cam atât. De ce trebuie eu să mă adaptez la cultura lor?
 • Hotelul Fame Residence Kemer este OK, chiar dacă nu este un ”vârf” în regiune.
 • Nisipul este o raritate. Pietriș frate! Acum înțeleg de ce pozele cu plaja erau atât de fuzzy.
 • Nu știu dacă e o regulă în Turcia, dar am vrut să alerg în sală, la aer condiționat, dar mi-au zis că ”sala se deschide după 09:30”…
 • Deși ziua erau doar 30 de grade, dimineața se încălzea foarte repede: la ora 07:00 erau deja 28 de grade, așa că dacă vreți să alergați afară, e mai bine seara, fiindcă după 21:00 erau cam 22 de grade.
 • Rusa e a doua limbă în zonă. Deh, mulți turiști ruși. Engleza e doar a treia, și trebuie să-ți reglezi bine filtrele ca să-i înțelegi.
 • update: acceptau monedele usd, eur și bineînțeles trl (lira turcească, pe care nu înțeleg de ce o prescurtează ytl).
 • Turcii cunosc România: Hagi, Popescu, Filipescu… Culmea e că a venit unul la noi (eram câteva zeci adunați) când a început meciul cu Italia: ”Don’t worry! It’ll be 2-1 for Romania”. Când am primit penalty-ul, ne făcea semn: ”I told you!”. Fiți-ar Fenerbahce-le tău! Mai bine tăceai!
 • ”Doamnă, la opționalul ăla cu diving, mă și învață cum să fac?”, ”Da, sigur. Sunt instructori care asta fac în prima parte a excursiei…”. De fapt, am asistat la, cred, cea mai scurtă și confuză lecție de scuba-diving, în care un instructor turc zicea în turcă, un altul traducea în engleză… cam un sfert. Noroc că, dacă erai atent, înțelegeai gesturile. 5 minute a durat și hai în apă! Chiar și așa, a meritat. Este drept că la prima tură am fost vreo 25 de doritori, iar la a doua am rămas doar 8… Eu sunt mândru că m-am băgat la cca 7m.

E fain în Turcia! Pe bune! La banii pe care i-am dat, a fost un deal bun.

zolidiving1024

Filed under: Vacanță

# re: Turcească

Thursday, June 19, 2008 4:44 PM by lordali

Nu era nici un rechin linuxist pe acolo?

# re: Turcească

Thursday, June 19, 2008 5:08 PM by Gabi Citron

Ala nu era rechin, era pinguin! 😀

# re: Turcească

Thursday, June 19, 2008 5:51 PM by zoltanhe

La cat eram de crispat/stresat, nu il vedeam oricum… Smile