Am învăţat pe pielea mea că dacă livrabilele unui proiect se pot monetiza sau nu, influenţează puternic compromisurile pe care le faci în tripleta timp-cost-facilităţi. Chiar felul în care monetizezi livrabilele contează foarte mult. De exemplu, dacă livrabilul este un business center sau un mall, poţi da afară un constructor şi să-ţi asumi o creştere de costuri, pentru a-ţi atinge deadline-ul de timp şi să obţii facilităţile/calitatea dorite. De ce? Fiindcă îţi scoţi banii după aceea. Împingi, cel mult, data de break even.
Ce te faci dacă livrabilul e un garaj? Aţi ghicit: e caz real, în curtea mea… Constructorul acceptă un preţ mic. Noi suntem fericiţi. Deh, cică suntem buni negociatori… Problema e că meseriaşii îşi dau seama că nu câştigă cine ştie ce din lucrare, noi suntem suficient de fraieri să dăm aproape toţi banii şi unde suntem acum? După opt luni de zile, suntem tot cu lucrarea neterminată. Nu dăm afară constructorul fiindcă am dat aproape toţi banii şi un altul ne-ar costa prea mult ca să ne termine. Mai mult, uşa laterală de acces nefiind fixată cum trebuie a căzut odată, cu tot cu ramă, peste maşina soţiei. Din nou telefoane, nervi, promisiuni. Degeaba… Azi a fost rândul maşinii mele… să încaseze uşa metalică.
Sunt eu fraier sau aţi mai păţit-o şi voi?
A, pe vestitul antreprenor/constructor îl cheamă Adrian Popa, din comuna Berceni. Îl recomand cu căldură tuturor celor care vor să capete experienţă în „challenged projects”.
Filed under: Hobby, Pfui, Gospodărie
# re: Timpi, bani, calitate si compromisurile in proiecte
Saturday, July 05, 2008 11:19 PM by matincaflorin
It happens to the best of us 😀
# Tu ce ai face?
Wednesday, May 06, 2009 3:16 PM by Weblogul lui Zoli
Dacă ai vedea un mesaj de ”realiniere de resurse” de la CEO, apoi unul de la GM? Vă spun eu: trebuie
# Da, sunt in concediu
Thursday, August 20, 2009 9:39 AM by Weblogul lui Zoli
Acasă. Îmi perfecționez skill-urile de tencuit , vopsit, acvarit și alte alea de prin gospodărie.