ODF si problemele sale de interoperabilitate

Standardul ODF sau Open Document Format (implementat de OpenOffice, Symphony, Microsoft Office și altele) nu conține specificații pentru formulele din spreadsheet-uri (drept comparație, în standardul Open XML, numai specificațiile pentru formule se întind pe câteva sute de pagini). Aș putea să mă opresc aici, nu-i așa? Problema e că această lipsă iese la iveală deabia acum, când Microsoft a implementat ODF în Office 2007 SP2, deoarece cunoștința noastră mai veche de la IBM a făcut un mic scandal pe net susținând pur și simplu că Office 2007 SP2 strică spreadsheet-urile .ods și nu este conform cu standardul. Complet fals, din cauza lipsei specificațiilor de mai sus, iar problemele de interoperabilitate existau și înainte de Office 2007 SP2 în implementările curente.

Haideți să ne imaginăm ce opțiuni avea Microsoft:

  1. să ignore formulele și să păstreze datele (valorile) din tabele, cu scopul de a avea un comportament consistent sau
  2. să încerce să implementeze ce au făcut și ceilalți implementatori (Open Formula este încă în lucru la OASIS și va fi parte din ODF 1.2 în viitor) și să-și asume un comportament inconsistent și riscul de a altera datele clienților.

Noi am ales prima variantă. Voi ce ați fi preferat?

PS1: amicul nostru de la IBM ne-ar fi certat indiferent de varianta aleasă.

PS2: fiindcă Tudor mi-a spus că a fost și o intervenție cu tema asta pe lista comitetului tehnic CT210 al ASRO, voi spune doar: nu cred că astfel de discuții sunt relevante pentru comitetul tehnic, mai ales că conformitatea Office 2007 SP2 este indiscutabilă.

Filed under: Office, Interoperabilitate

# re: ODF si problemele sale de interoperabilitate

Wednesday, May 13, 2009 11:50 AM by B_gd_n[ ]Sahlean

Intrebare: există vreun standard care să facă referinţă – cel puţin – la un limbaj de scripting pentru ODF ?

# re: ODF si problemele sale de interoperabilitate

Wednesday, May 13, 2009 1:33 PM by zoltanhe

@B_gd_n, din câte știu, scripting-ul este out of scope pentru ODF 1.2, care e în lucru acum la Oasis.

# re: ODF si problemele sale de interoperabilitate

Wednesday, May 13, 2009 1:38 PM by MrSmersh

Ce interventie? Ca vorba aia ASRO se ocupa de standartizare, si ambele sint standarde deja si nu se ocupa de conformanta  sau nu la standarde.

Da s-a vorbit pe aici si pe acolo dar e destul de clar ca MS a implementat standardul la litera lui. Ca un numar de produse existente au incercat sa completeze standardul cu ce le trebuia asta nu inseamna ca a devenit standard.

Daca MS implementa si extensiile astea era numit „Embrace, extend and extinguish” sau ” conspiracy to sap and impurify all of our precious standards” Smile

Dar totusi si deci Office suporta ODF standardul, daca standardul va cuprinde si extensiile presupun ca le va suporta si pe astea => furtuna in un pahar cu apa.