Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Reciclez încă o dată:

Totdeauna vom avea o diferență între contribuțiile MVP-ilor: unii sunt mai vizibili alții mai puțin. Nu vom putea niciodată compara, de exemplu contribuțiile lui Cipi cu cele ale lui Hilde. Nu cred că este momentul să introducem un sistem de vot democratic aici. Nominalizările sunt făcute de MVP-ii existenți și de angajații Microsoft de aiurea, iar decizia de a oferi sau nu acest AWARD este a colegilor noștri din Microsoft, care se ocupă cu verificarea acestor contribuții. Aprobarea finală vine de la grupul de produs (din Redmond) de care aparține competența primară a nominalizatei(ului). Procesul nu este perfect dar il asumăm ca atare.

Până la urmă, nu uitați: titulatura de MVP este doar un premiu din partea Microsoft prin care dorim să mulțumim pentru contribuția unui membru din comunitate.

Încă câteva lămuriri:

  • în procesul de nominalizare contează contribuțiile non-lucrative de tipul:
    • online: newsgroup-uri, forumuri, articole, bloguri și alte siteuri (contează numărul de postări/răspunsuri, relevanța, expertiza etc)
    • offline: prezentări, seminarii, evenimente, publicații, emisiuni radio/tv etc (contează pe lângă cele de mai sus și dimensiunea audienței sau tirajul)
    • organizatorice: întâlniri ale comunității, evenimente, comunități, portaluri etc
  • în procesul de reînnoire contează aceleași contribuții non-lucrative, dar numai din ultimul an.

Revenind la iureșul de pe blogul lui Andrei, nu am vrut să ajung să îl apăr pe Tudy, dar totuși trebuie să o spun (am și modificat postarea despre numirea lui): nominalizarea lui Tudy pentru MVP nu s-a bazat pe articolele de pe blogul său. Mărturisesc că acum, după ce am văzut spreadsheet-ul cu contribuțiile sale, mă simt ca naiba… vinovat pentru că am scris în mod eronat ”…cu activitate pe blog, live meeting-uri și în rest offline”. Îmi cer scuze.

Iar legat de metoda CASE (copy all steal everything) de a face prezentări și articole (BTW, sunt mare fan de CASE…), atenție mare la copyright și condițiile aferente (NDA-uri și alte restricții)! Se pare că fiecare dintre noi trebuie să treacă printr-un mic scandal, ca să învețe aceste lucruri… și de obicei cei care și-au încasat scandalul sunt muuult mai atenți și la copyright și la aruncat cu pietre în alții.

Și da, suntem mândri de toți MVP-ii din România, așa cum sunt ei, imperfecți!

Filed under: MVP

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Tuesday, October 20, 2009 6:17 PM by Valy Greavu

Smile Mda, mie mi-a placut finalul. Ma incadrez perfect acolo.

Modul in care ai pus problema, cred ca ar trebui sa aduca un strop de lumina in ceea ce priveste modul in care s-a facut nominalizarea. Era aberant sa fie facuta doar pe postarile din blog, dar daca voi confirmati ca de fapt mare parte sunt activitatile extra atunci e OK, din punctul meu de vedere.

Parerea mea este ca topicul ar trebui inchis. Ne-am aprins si ne place lucrul acesta ca doar suntem balcanici. Cum depasim momentul si ce invataminte tragem din asta cred ca ar fi mult mai important.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Tuesday, October 20, 2009 10:33 PM by AndreiU

Zoli, am incercat din greu sa ma abtin si sa incheiem discutia si pe bune, daca nu mai ziceai nimic chiar ma opream. Lucrurile sunt clare pentru toata lumea si voi o tot scaldati.

Contributii:

„◦offline: prezentări, seminarii, evenimente, publicații, emisiuni radio/tv etc (contează pe lângă cele de mai sus și dimensiunea audienței sau tirajul)

◦organizatorice: întâlniri ale comunității, evenimente, comunități, portaluri etc”

„live meeting-uri și în rest offline”

Chiar e nevoie sa vin cu dovezi si din categoriile astea? (Valy, chiar ti-am aratat azi un exemplu) E chiar atat de greu sa spuneti, da am gresit. PUNCT. Se incheia toata discutia imediat. Acum normal ca e cam greu sa mai faceti ceva.

Sau mai e si varianta: Da, e plagiator si ne place de el. Are audienta si da bine la public. Facem MVP pe cine vrem noi si pe ce motive vrem noi. Discutie incheiata.

PS: legat de NDA si ce mai zici tu acolo, ca sa priceapa toata lumea – probabil ca faci apropo la Valy – e cu totul alta mancare de peste, asa ca nu devia. Daca vrei tu Valy sa explici, bine, daca nu, nu.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Tuesday, October 20, 2009 11:27 PM by Valy Greavu

Mda, NDA-ul este o treaba urata de care nu vreau sa-mi mai aduc aminte. Am gresit, era sa fiu exclus din program, dar am gasit o clauza atenuanta in toata treaba asta. Cei de la MS Ro mi-au oferit tot sprijinul la fel si cei din corporatie.

Sincer nu ma deranjeaza cand Zoli sau altcineva din DPE imi bate obrazul ca am incalcat acel NDA. Greseala trebuie penalizata. De toate partile…!

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 6:45 AM by zoltanhe

@Andrei, lucrurile sunt clare și pentru mine, dar întrăm într-o zonă în care va trebui să ai încredere în mine. Zoli out.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 12:55 PM by Aurelian

@Zoli, get back in, s’il vous plais, monsieur…

@Zoli … am inteles … incredere … dar incredera  ca ______ … ?

@AndreiU – uite ca sa ma dau pe mine drept studiu de caz

in ceea ce priveste prezentarile si eu sunt un mare fan de CASE ca doar n-oi sti io mai bine subiectul decat product managerul de la care fac „playback”… hai sa fim seriosi … ;

In ceea ce priveste ce scriu pe blog se poate vedea ca raaaaaaaaaar am ceva de zis original, si care nu s-a mai zis pana la mine… si prin urmare nu regurgitez 🙂

Repet:

Keep It Real.

Keep It Stupid Simple.

Be yourself.

(NOTA: A nu se intelege ca il consider pe Tudy vinovat de ceea ce este acuzat.

Este strict treaba lui daca el se simte ca acuzele sunt reale au ba.)

@Valy – NDA is serious business, buddy… don’t mess around with it.

@Zoli – m-as fi bucurat ca intr-un alt caz in care subsemnatul a fost obiectul unui „blogo-linsaj” sa ma fi aparat si pe mine macar la fel…

mai ales ca (si asta e culmea ironiei) acea prezentare ***nu*** era CASE in cazul meu strict de atunci…

si eu am facut multe CASE-uri… la viata mea.. ca si tine … ca si Cipi … :p

… cu precadere in anii in care MS RO imi cerea sa fac 25 de prezentari pe an. gratis. 😉

Iar io, baiat bun, fraier si saritor cum ma stiti,  nu stiam sa zic „stop joc”, trai-v-ar, corporatia…

Cu timpul, evident, a fost necesar (si suficient) sa invatat sa zic si NU… sau sa invat sa impun anumite conditii de colaborare…

Bucuria mea ar fi alinat durerea de atunci mai ales din cauza ca un binevoitor „coleg” de departament (acu nu mai e in departament) i-a cam „asmutit” pe „linsatori” la acea vreme sa dea „feedback public” 😀 pe un site proprietatea MS RO.

… apropo, Zoli, pe unde-s marii fidbaci de atunci, AZI?

Cat v-au ajutat ei de atunci?

Ce-au facut ei pt comunitate ***intre timp***?

Really…

Ce ironic e timpul cu noi….

… ma refer, mai ales la aia care un intrat in programul cu pricina nu ca sa devina angajati la corporatie …

Nu-i asa, Zoli?…

PS. Este bine ca au loc aceste discutii care am o vaga intuitie ca nu ar fi avut loc pe comunitati aflate sub domenii proprietatea MS sau MS Romania.

Pentru cei care nu stiu comunitatile INDEPENDENTE sunt:

ITBoard

SqlServer

ProFox

Codexpert

OfficeSpecialist

+ Ronua (cu voia DVS)

Restul sunt „proprietati” MS RO.

Ca sa fie clar who is who,

what is what, and why is that. 😉

PPS. Daca CS-ul „pierde” acest comentariu din motive „paranormale”, ORICUM il voi posta ALTUNDEVA. Deci sper ca CS-ul sa-si faca treaba…

PPPS. As prefera, Zoli, o astfel de convesatie la care sa participe si „alti” colegi de ai tai.

Chiar doresc sa conversam, public si transparent.

Hai sa vedem ce ne aseamana si sa dam la o parte ce ne face diferiti.

In definitiv asta defineste o comunitate, nu?

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 3:23 PM by tibor19

Dati-mi voie sa ma bag si eu in seama. Sa incep cu prezentarea. Numele meu este Tiberiu Covaci. Am plecat din Romania acum 13 ani, iar acum locuiesc in Suedia.

In Ianuarie, an avut prima aparitie publica la MCT Summit, in calitate de MCT, român si suedez:) De atunci am participat la multe conferinte, inclusiv DevReach in Sofia saptamana trecuta, dar la fiecare dintre ele am participat cu material creat cu proprile-mi mânutze. Toate sessiunile au fost foarte apreciate, pentru ca participantii la sessiunile mele au fost mai inteligenti decat ai lor.* 😉  Peste 3 saptamani am sa vorbesc la TechEd Europe, unde am 6 sesiuni.

Se vehiculeaza CASE pe aici si cum ca ar fi ok. Parerea mea proprie si personala este ca nu este ok sub nici o forma. Daca ai ceva de spus, spui, daca nu, nu trebuie sa furi din alta parte, doar de dragul de a scrie. Sau daca o faci, ai macar decenta sa indici sursa. Mi-am bazat cateva prezentari pe materiale, sau carti create de altii, dar de fiecare data am avut decenta sa-i intreb daca este ok si sa le multumesc public in prezentare. Cum te-ai simti daca cineva ti-ar plagia propria munca, si ar uita sa te mentioneze?

Acum cateva luni am dat peste blogul unei persoane pe care o cunosc personal, si am ramas uimit cat de articulat se poate exprima persoana respectiva in Engleza, si in tehnica. Tehnicã pe care de altfel sustine ca o stapaneste, dar in realitate este varzã. Cautand dupa prima propozitie din post am ajuns la un alt blog-post, vechi de cateva saptamani, al unei persoane bune intentionate si care a depus mult efort sa creeze acest post. Daca vrei sa-i faci omului un serviciu scrie 3 cuvinte despre post-ul lui si include un link, nu tot textul.

Problemele, asa cum le vad eu sunt mai multe.

In primul rand, sistemul de invatamant romanesc. E mai important sa poti reproduce ce ti s-a spus la curs decat sa fi autentic. Toate examenele se bazeaza pe asta.

In al doilea rand, Microsoft este metric-based. Conteaza cati de multi iti cietsc blogul, si normal, cand gasesti ceva interesant, copiezi, pui la tine pe blog, ca doar te apropie ceva mail mult de multravnitul titlu. Si de ce sa spui cine e autorul, cand lumea poate face ca si tine, citeste direct sursa. Mai interesant ar fi daca ai avea decenta sa traduci textul de exemplu. In felul asta iti aduci macar o contributie.

In al treilea rand este vorba de stilul nostru. Nu ne simtim noi bine pana nu suntem români. Asta e. Intotdeauna am fost mandru ca sunt român, dar niciodata nu am fost in stare sa spun de ce. Iar motivele pe care le-as putea enumera sunt din ce in ce mai putine pe zi ce trece.

Pentru cei interesati de ce am facut eu in Bulgaria, cititi-mi blogul http://blog.multi-core.net .

*Laitmotiv inspirat din Catavencu. 🙂

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 3:55 PM by zoltanhe

@tibor, mulțumesc pentru comentariu. Mă simt obligat să dau un disclaimer: am învățat CASE după ce am venit la Microsoft. Înainte de a veni aici, munceam și eu câte o săptămână pentru o prezentare. Deh, erau alte vremuri. Acum, în marea majoritate a cazurilor, îmi asamblez prezentările din ceea ce s-a făcut deja. Toți din interiorul Microsoft își împărtășesc lucrările. Bineînțeles că nu mi-e rușine să scriu în exterior unui Rafal Lukawiecky sau unui David Chappell ca să-i întreb dacă pot să le folosesc prezentările. Culmea e că rar s-a întâmplat să fiu refuzat.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 3:56 PM by Aurelian

@tibor19 Felicitari pentru selectarea la DevReach si TechEd

Da-mi de stire pe aurelianp [at] gmail [dot] com.

sau pe +40 722 21 21 01

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 4:41 PM by Diana

Tibor – da, Microsoft e „metric-based”. Ca si multe alte companii asteapta de la colaboratori prea mult, prea repede, iar din pacate „mult” e mai important decat „de calitate”. Iti trebuie ceva tarie de caracter pentru a pune piciorul in prag. Sau trebuie sa ai puterea sa ramai anonim o vreme (poate chiar cativa ani), pana cand iti stapanesti bine domeniul si poti furniza continut in mare parte original.

Asta nu inseamna ca acel „copy all” fara a mentiona sursele nu este o problema de comportament…

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 5:21 PM by zoltanhe

@Diana, corect: „Asta nu inseamna ca acel „copy all” fara a mentiona sursele nu este o problema de comportament…”

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 5:59 PM by tibor19

@zoltan: Atata timp cat lucrarile se impart intre angajatii aceleasi companii, nu cred ca este vreo problema. Si eu m-am folosit de material scris de Microsoft, disponibil public pentru toata lumea, dar am avut decenta sa las DPE pe prezentare. Toata lumea a putut vedea ca materialul nu este creatie proprie.

@Diana: Am fost „anonim” timp de 12 ani. Iar cand m-am ridicat… 🙂 Si nu am fost anonim pentru ca am stat sa-mi imbuntatatesc cunostintele, ci pur si simplu am avut alte prioritati. Nimeni nu-ti cere sa dai mai mult decat poti. Problema e in continuare de mentalitate. Da-i in colo pe fraieri, sa stea ei sa astepte. Si aceaasi mentalitate este peste tot, in politica, in trafic, iar daca apare si in IT, sau devine un defacto standard, inseamna ca n-o sa mai am cu ce sa ma mandresc. 🙂

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 6:43 PM by Aurelian

@diana @zoltanhe subscriu (din nou, daca… si daca…)

@tibor19 „Toata lumea a putut vedea ca materialul nu este creatie proprie. ” – Corect. De fiecare data am lasat sursa pe slide-uri

Revenind la CASE, eu am facut CASE din simpla necesitate (desi nu sunt angajat Microsoft, ca Zoli) – imi dadeau telefon azi ca martea viitoare e un msdn briefing si ca s-au gandit ca io tre’ sa prezint…evident ca reactia era  „dati-mi ritmurile ritmurile, manca-v-as!” si evident ca recompilam de acolo…

Repet, la peste 20 de prezentari pe an (asta = 1 prezentare la doua saptamani in medie, nu poti fi original, si atunci vrand-nevrand faci CASE … sau declini invitatia…simplu).

Totusi, daca mi s-ar cere un articol la o revista sau ceva, de pe-o zi pe alta, nu as plagia. (punct)

„Nimeni nu-ti cere sa dai mai mult decat poti. ” – FALS.

Uneori mi s-a cerut mai mult decat am putut.

… Pentru asta inveti sa spui „nu, multumesc” 🙂

„Da-i in colo pe fraieri, sa stea ei sa astepte”

Cred ca in cazul multor speakeri din .RO (recunosc, inclusiv a mea la un mom dat) problema este alta…nu-si dau seama ca expunerea pe care le-o vantura MS RO „pe la nas”…nu e chiar asa de dulce si nici chiar asa de banoasa. Pe bune …

REPET: nu e chiar asa de dulce si nici chiar asa de banoasa

Citi propozitia de mai inainte de cel putin 3 ori :p

–-> Se aude speakers wannabe?

Daca e sa vb de expunerea de la un DevReach/TechEd … autre chose, mon amis…

…acolo e alta liga si merita sa joci in acea liga…

…sunt sigur ca din contactele pe care ti le faci tu de exmeplu pe acolo, iti recuperezi cu varf si indesat investitia de bani, energie, expertiza si timp… adica in nici un caz nu iesi pe minus, este, Tibor?

… cu alte cuvinte obtii nu numai notorietate, obtii si chesh pe presh…

In .RO, iti spun eu din experienta proprie (si din marturiile ALTOR speakeri), nu ti-ai fi scos nici macar banii de cazare/avion din networking-ul specific msdn briefing…

P. Drucker zicea ca…

===

Viitorul apartine celor care vor fi capabili sa invete mai repede decat ceilalti…

===

In definitiv asta este un speaker…unul care invata mai repede decat 99% din ceilalti… si astfel accede in postura de a-si permite sa le vorbeasca celorlalti despre subiect…fara a fi pe langa el.

Desigur e nevoie si de o tzara de „presentation skills” acolo …

Daca m-antzelegi ce vreau sa zic…

(de fapt vei vedea la Teched cand vei face „rehearsal”) 😉

In concluzie, Tibor, cand aceasta este o invitatie directa si deschisa la un livemeeting pentru RONUA.

M-as bucura sa ne tii si noua o prezentare (doua, trei).

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 8:52 PM by MrSmersh

OT (sau nu ca vorbim de valuable professional Smile):

Tibor asta cu anomim, sincer nu cred, poate nu asa de visibil as spune.

Si Aurelian deja avem o promisiune de event live cindva la RONUA TM, da recunosc si public dau berea Smile

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 9:45 PM by tibor19

@Aurelian Cum am spus numele meu e Tiberiu. 🙂 Tibor e doar un nick pe care la-m mostenit din facultate(unde am fost coleg cu MrSmersh). Si pe deasupra Tibi e un nick mai usor de scris. 🙂

Daca-ti spun ca nu am primt nici un ban pentru speaking engagements pana acum, nu cred ca ma vei crede, dar asta e adevarul. Vrei sa sti de ce o fac? Din Pasiune. Si P de la MVP ar trebui sa vina de la Pasiune, nu de la plagiat. 😦

Culmea e ca la DevReach nici un speaker nu primeste bani. I-am intrebat pe cei de acolo, de ce vin din US ei, ditamai patroni de firme, si Microsoft RDs asa, mocca? Pentru ca le place cum sunt tratati la DevReach. Au venit in fiecare an si or s-o faca atata timp cat or sa fie invitati. Am primit o promisiune, ca daca am sa ma ocup personl de organizare, ar fi dispusi sa vina si in Romania pentru o conferinta de aceeasi anvergura, sau sa combine DevReach cu o conferinta in Romania. Adevarul este ca mi-ar face placere sa-i pot aduce in Romania, sa le arat ce tara frumoasa avem, si cu ocazia asta sa pot vorbi si eu in Romania! 🙂  

Ce m-a surprins a fost faptul ca desi Sofia este foarte aproape, cã speakeri de la DevReach sunt de foarte mare valoare, ca a costat numai 100€, nu a participat nici un român. Au fost participanti de prin toata Europa, mai putin Romania.

Cat despre presentation skills, nu stiu ce sa zic. Parerea mea e ca eu stau zero la capitolul asta, dar ca pe scena arat pasiune, imi stiu limitarile si mi le recunosc. La prima prezentare am repetat „actualy” de cel putin 50 de ori in primele 15 minute, si totusi, am iesit pe locul doi ca prezentator. Sau stiu eu, oi fi eu natural (fara aditivi artificiali 🙂 ) pe scena. Modest nu sunt de fel, ci sunt doar sincer.

Daca vreti sa vedeti cu cine m-am conversat la DevReach duceti-va pe http://www.cloudcasts.net. Printre altii am vorbit chiar si cu Alessandro Teglia, pe care cativa din voi il cunosc personal.

Cat despre o prezentare, doua, trei pentru Ronua, cu cea mai mare placere. Ce zici de Decembrie? Noiembrie e plina cu alte conferinte. Si daca la anul vin in tara, am sa incerc sa fac un tur al Rouei!:)

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 10:05 PM by MrSmersh

OT iara Smile

Eu am facut reclama la DevReach, http://ronua.ro/CS/forums/t/7031.aspx …  Da Tibi, cu drumurile noastre pentru noi din TM, sau pe acolo, Sofia e tare departe dvp timp. Mai usor ajungem spre vest Budapesta, Viena, Zagreb, Belgrad…

Super: cloudcast.net

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Wednesday, October 21, 2009 10:34 PM by Diana

Tibi – vezi ca la noi e mai greu sa gasesti o locatie decenta pentru o conferinta mai acatarii. Cred ca Zoli iti poate povesti ce probleme au fost acum cativa ani cu „security summit” si lucrurile nu par sa fie mai bune acum.

Pe ce tema ai vrea sa vorbesti in decembrie? 🙂

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 12:01 AM by tibor19

@Diana – de asta imi e si mie frica. Ideea este ca ar trebui gasita o locatie unde pot participa 400-500 de persoane.

Sesiunea care are cea mai mare trecere la ora actuala este Practical Multi-core Programming with VS2010.

Am mai prezentat si o sesiune despre securitetea aplicatiilor web care a fost foarte apreciata.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 12:04 AM by Valy Greavu

Tiberiu, dai un suflu proaspăt și decent discuțiilor de pe aici. Mai rămâi cu noi ca să ne mai dai bobârnace, sau încercăm să te dezgustăm, și te trimitem înapoi doar pe blogul tău? Smile

În calitate de co-owner al acestui portal, îți mulțumesc pentru ideile fresh, și la obiect. Sigur nu o să existe niciodată ceva perfectibil, dar nu ne poate lua nimeni visul de a crede în ceva. Avem o piatră de gât sau nu, ideea este că trebuie să ne purtăm crucea. Foarte bine că ai ajuns acolo unde ești, luminează-ne pe cei care am rămas… din varii motive.

Faptul că cineva copie materiale din diferite locuri nu este o noutate. Se întâmplă la cele mai înalte niveluri, și dacă-i înjură presa, poporul uită repede. E păcat să avem așa ceva și în IT, dar și mai păcat este că acest lucru este apreciat!

Am înțeles opinia lui Zoli, conform căreia Tudy a fost făcut pe alte motive MVP. Am înțeles și opiniile altora că de fapt își aștepta nominalizarea de mult. Ce ne-a deranjat pe noi, au fost explicațiile lui (Tudy), puierile, despre plagiat. Știm și noi ce înseamnă un script, și știm și noi să  dăm un find pe ici pe colo.

Eu îmi nenorocesc studenții cu SafeAssign (http://safeassign.com/). Cum pot să mă justific acum în fața lor dacă la acest nivel se practică acest lucru? Câtă credibilitate o să mai am în fața lor când astfel de subiecte se pun pe tapet la un astfel de nivel? Ce o să mă întrebe ei despre modul în care poți ajunge MVP? Întrebări probabil aruncate în neantul ignoranței… dar pe unii îi doare!

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 8:56 AM by MrSmersh

Tibi, 400 in RO cam greu… Pentru ca in RO nu e prea comun event cu tracks. Asa la TM daca nu sint ajutat (a se pune ghilimelele) un spre 60-80 la servire nu cred ca e SF. In Buc nu stiu…

Multi track sa vedem, logistica dpv UG la buget -0 e un cosmar, dar avem idei.

@Valy, come on, nu era clar cine urmau, era destul de clar pentru cine avea ochi sa vada, de vreun an macar, ma rog, lumea nu credea ca deh nu intram in detalii, pina la urma asta e. Si acuma se pregateste vad, lista 2 (facem agentie de pariuri ?). Da intre timp au fost si surprize, placute Smile ce e drept.  Si sa fim pe pozitiv era loc si de mai rau, dg cumva Smile?

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 10:44 AM by Aurelian

Avand in vedere ca suntem la ora de „vorbit pe sleau” imi permit sa  (mai) fac (inca) niscaiva precizari… deoarece se pare ca nu sunt inteles sau mai exact nu am reusit sa ma fac eu BINE inteles.

Doresc sa continui conversatia cu Tibi, pentru inceput (ati vazut ca sunt prolific zilele astea in comentarii :p ).

La nici un angajament de speaker nu se primesc bani in circuitul TechEd/etc. Asta stim cu totii.

Ceea ce spuneam eu referitor la partea financiara este altceva: ca una e sa vorbesti (sa fii speaker) la Romanica, acilea, si alta e sa vorbesti la Europa, ‘colea.

Prin urmare ceea ce am spus eu facea referire la contractele sau conexiunile pe care ti le faci cu ocazia unor astfel de angajamente… Nu la banii care i-ai primi strict ca speaker (si care inca o data stim cu totii ca sunt zero/nada/zip/gratis)…

Nici Chapel, nici Rafal nu primesc bani ca participa la TechEd.

Asta ca sa elimin orice mister din ecuatie.

Nu vreau sa dam in naivitate si sa o luam pe argumentul pasiuni… „Pasiunea trece prin stomac” … as fi parafrazat alt proverb dar sa ramanem la asta…

Toti speakerii, TOTI (inclusiv Chapell/Rafa/Jichici/etc), TOTI spera ca macar prin expunerea otinuta la acele evenimente sau prin contactele/networkingul de acolo sa isi genereze contRacte, joburi sau angajamente de consultanta ulterioare in valoare de cel putin cat i-a costat deplasarea si „deranjul”.

De aia dai bani pe avion si pe hotel pentru a prezenta acolo.

Ca altfel ai da aceeasi bani pe un sejur all-inclusive la nisipurile de aur sau in Bali.

OK? Booon.

Argumentul pasiunii desigur intervine cand se pune intrebarea de ce se duc la conferinte recunoscute de IT, si nu la conferinte de „crosetat apa minerala”.

Deci da pasiunea joaca un rol important in a alege unde alegi te duci, in ce alegi sa-ti investesti efortu lde zi cu zi.

Toti speakerii vin la astfel de reuniuni ca sa fie in „tribul” lor (cum zicea strabunul Seth. Seth Godin). Acu … stii si tu Tibi … sunt triburi si triburi….

Toti speakerii vor expunere (hai sa nu fim ipocriti), vor faima si vor bani din contRactele ulterioare…Intr-un cuvant vor sa-si faca un NUME.

Restul, da-mi voie sa-ti spun, Tibi draga, e gargara 😉

Si ti-o zice unul care din 2005 incoace o fo’ ATE la TechEd si care a tinut aproape toate prezentarile din Romania de pe la MSDN Briefing, si care a facut turnee Ronua de i-au iesit pe nas (cam 2 pe an) pana anu asta.

Anul asta nu am mai insistat cu activitatea de „speaker engagements” .. asadar am renuntat sa ma duc, ca am alte prioritati, alte proiecte, pornesc alte biznisuri (unele chiar non-it)… sa se duca cine-o vrea .. sa se faca faimos cine-o putea 🙂

Bun. Acu cred ca m-am facut si mai bine inteles.

Concluzionez doar: Ca speaker speri sa-ti scoti timpul si investiile macar prin contactele si expunerea de la evenimentele la care participi. Cel putin asa gandeste orice om rational dpdv economic/financiar.

Tibi, legat acum de mirarea ta ca nu au fost romanasi la Sofia. Pai cum dracu’ sa vina fratele meu alb, Tibi (ca tot am vb de triburi), romanasii nostri la Sofia, sa dea 500 de euro pe cazare-transport si inca 100 de euro pe taxa (150 daca vor vip) daca ei nu vin la un amarat de codecamp fara taxa de intrare, fara a plati avion, doar platind casa/masa/chirie sala.

Cum sa vina ei la conferinta pe bani cand MS RO pana mai deunazi le dadea potol pe gratis (50% plecau dupa pranz-urile de la MSDN Briefing-uri)?

(Nu va oripilati, asta este adevarul si trebuie spus. Suntem intre noi si vorbim deschis. Ne place nu ne place, asta este mentalitatea ormanului…)

Cum sa convingi un sef de firma de software ca oamenii lui trebuie instruiti periodic chiar daca asta implica o investitie de 500-800 euro pe an/pax, cand ei stramba din nas la o saptamana de codecamp in regim de 4 stele cu 350 euro?

Stiu ce-mi vei raspunde. Sa-si plateasca omu’, nu firma … ca e viitorul lui profesional in joc. Ei Tibi draga, si ajungem la un punct spinos aici.

Dezvoltatorul roman are un salariu in jurul sumei de 800-1000 euro (asta in cazurile fericite). Are casa cu credit, are masina cu credit samd. Eventual nevasta sta acasa cu copilu pe alocatie (200+ EURO).

Iacata … ca incep chiar si eu sa-i inteleg …. pricep si eu acum de ce toti programatorii stau la cheremul bugetelor sau sefilor.

***

Legat de turneu RONUA desigur de ce nu.

Dar pentru asta vorbim in privat.

Da-mi un semn pe email ca sa organizam din timp, ca numai maine nui poimaine.

Legat de conferinta, discutam cu Jichici de vreo 3 ani incoace ca ar cam trebui sa o comitem in Romania.

Intre timp si Jichici si eu am avut niste „probleme” si am lasat-o in aer.

Dar revenim asupra ideii acu la bootcamp in jurul unuui pahar de vin/fum de narghilea (daca oi ajunge pe-acolo, ca inca nu e sigur)…:p

@MrSmersh stiam de promisiune… am vaz si postul tau pe Ronua… ce sa zic… sa dea D-zeu … ca e mare si milostiv :p

@Diana. Sunt solutii. Zoli nu le stie :p S-au mai schimbat lucrurile intre timp si pe la noi…

@Valy … Am niste cazuri de plagiat pe lucrari de doctorat… in mediul academic se fac cele mai babane plagiaturi, trust me … dar sa nu arunc discutia in derizoriu …

@MrSmersh, @tibi 400-500 de persoane in opinia mea e un vis frumos. Cele mai numeroase „adunari” erau cam 800-1000 dar in urmatoarele conditii:

– era mocca

– se dadeau pauze de cafea si pranz

– jumateplecau dupa pranz (deci ramaneau cam 400, adica aia pe bune)

Daca ii vom pune sa plateasca, pe cei 400 (tagret market-ul nostru), tare frica mi-e ca o sa facem un eveniment cu 200-300  de participanti in sala.

(Sper sa ma insel de data asta.)

Caz in care e mai bine sa faci roadshow … caz in care e nevoie de psonsorizari …. caz in care … 😉

Inca odata, Tibi, felicitari pentru selectarea la DevReach/TechEd si te astept cu un email sa punem tara la cale.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 4:19 PM by tibor19

@Aurelian Daca evenimentul este de doua zile, in cel mai rau caz va trebui rezolvata problema unei nopti de cazare pt participantii din alte tari. Costul conferintei nu trebuie sa fie mare ci doar sa acopere cheltuielile(si distractia) speakerilor. Iar daca mai gasim si ceva sponsori, cu atat mai bine(si mai ieftin) pentru participanti.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 5:37 PM by Aurelian

Din cate stiu eu la TechEd speakerii nu au asigurat nici macar asta.

Corect?

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 6:42 PM by AndreiU

La Teched conteaza ca daca esti speaker sau ATE ai intrarea asigurata.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Thursday, October 22, 2009 9:46 PM by Aurelian

@AndreiU Da corect. Intrare care poate fi 2000 de euro.

# re: Despre Most Valuable Professionals, din nou…

Friday, October 23, 2009 7:34 PM by zoltanhe

@psergiu, off topic removed