To IaaS or not to IaaS

Până acum analiștii și industria au cam căzut de acord asupra celor trei niveluri de servicii în cloud:

 1. SaaS – Software as a Service
 2. PaaS – Platform as a Service și
 3. IaaS – Infrastructure as a Service.

Microsoft este prezent deocamdată în primele două, dar nu pentru mult timp. Dacă piața o va cere, probabil că vom considera și oferirea de mașini virtuale pentru cei care vor să aibă control mai mare. Până atunci, pregătim ceva pe partea de management de infrastructură: Windows Intune. MaaS? Management as a Service? Am glumit… sper că nu vom avea o explozie de acronime XaaS. Hai să rămânem la cele trei.

Mai multe despre Windows Intune de la Andrei Ungureanu: http://www.winadmin.ro/2010/05/19/windows-intune/ și în filmulețul de acolo.

Update:
Blogul Windows Intune
Forumul Windows Intune (cu FAQ și alte goodies).

7 gânduri despre &8222;To IaaS or not to IaaS&8221;

 1. Zoli, more more on the subject ca noi curiosi. Si in plus am observat ca despre multe din astea toata lumea vorbeste dar nu prea stiu exact (me included :)) despre ce e vorba (e o analogie cu teenegeri si … :)).
  Deci intrebari cu raspunsuri probabil lungi 🙂
  S+S mai exista si cum se mapeaza pe nivele astea?
  SaaS in viziunea Microsoft cum ar arata?
  SalesForce de exemplu e Saas? Daca l-am „face” S+S ce i-ar mai trebui?

 2. Pentru clarificare, mai bine dăm niște exemple:
  SaaS: Exchange Online, Google Apps, Salesforce, Zimbra, MyStaff etc. Clientul plătește de obicei abonament pentru un serviciu și nu are treabă cu administrarea dpdv IT.
  PaaS: Azure, Google AppEngine, Force.com, SpringSource etc. Clientul plătește de obicei ce resurse consumă (pe oră, per GB, per tranzacții, etc) și trebuie să-și administreze aplicația.
  IaaS: Amazon WS, Star Storage etc. Clientul plătește timp-mașină (virtuală) și trebuie să-și administreze sistemele de operare, bazele de date, framework-urile și aplicațiile.

  S+S este doar o combinație de SaaS cu software on-premises. SaaS de la Microsoft este de exemplu Exchange Online folosit din browser (Outlook Web App). Dacă adaugi Outlook (aplicația desktop), devine S+S, dar asta rămâne între noi ăștia microsoftiștii (e puțin probabil că analiștii vor înghiți S+S vreodată… probabil o să-i dea alt nume dar oricum nu contează: putem trăi și fără acronim și ne vedem de treabă). Pentru cazul Salesforce, du-te și spune-le că vrei să meargă offline și vei afla că (dacă ești client important) fac și ei S+S, numai că nu vor să zică :). Browserele sunt încă departe de a prelua toate aplicațiile și capabilitățile lor.

 3. Foarte frumos explicat, asa de clar rar am auzit.
  Ma gindeam acuma la un model de bussines, daca cineva ar vrea sa ofere ca SaaS (sau S+S ceva) si in spate sa aiba Azure (care e PaaS)… E vreun guidance in directia asta?

 4. Da e si bussines, dar e si tehnic ofer SaaS si in spate e PaaS…
  Si chiar daca e PaaS, preuspun ca, clientul are si ceva on premise,si pentru el e confuz, platest un soft on premise la care platesc menetanta si platesc pe consum ceva Azure… Oricum e un brave new world sa vedem cum o sa fie cind o sa fie mai multe aplicatii in nor, si mai multe Azure.

Comentariile nu sunt permise.