HTML5, browserul si plugin-ul

Am văzut mai multe tweet-uri după PDC, speriate de faptul că a fost ”prea puțin Silverlight și prea mult HTML5” (by the way, avem un build nou pentru IE9 beta platform preview nou pentru IE9). Vai, va muri Silverlight! Ce ne facem?

Stați liniștiți. Nu e nici un pericol. Înainte să vedeți vreo declarație oficială (update: a apărut aici), iată de ce cred eu că este ok să investiți în Silverlight:

  • HTML5 este sublim, măreț, dar nu e gata și nici nu va fi gata prea devreme (de câți ani se lucrează la el? 10?);
  • până va fi gata HTML5, dacă vreți RIA predictibil, atunci tot Flash/Silverlight va fi soluția; aceste plug-in-uri au fost create să suplinească lipsurile din HTML;
  • când va fi gata HTML5, vor fi în continuare scenarii pe care plugin-urile le vor acoperi mult mai bine (premium media, jocuri, aplicații de business). Până la urmă HTML are ca scop crearea unui baseline standard pentru TOATE browserele iar celelalte nevoi care ies din acest baseline, vor fi suportate în continuare cu plug-in-uri. Creatorii lor vor suporta principalele browsere, adică best effort;
  • aplicațiile Silverlight out-of-browser vor avea un viitor strălucit (vezi acum Windows Phone 7);
  • update: tocmai am depășit 65% în adopția de Silverlight în .ro

În mod tradițional MIX este conferința la care vorbim despre Silverlight și web, iar MIX-ul se întâmplă în primăvară. Era pur și simplu prea devreme să vorbim despre Silverlight 5.

8 gânduri despre &8222;HTML5, browserul si plugin-ul&8221;

  1. Bob Muglia a postat un răspuns oficial la http://team.silverlight.net/announcement/pdc-and-silverlight/ și aș vrea să vă rog să vă porniți toți neuronii când citiți fraza asta ”Silverlight is a core application development platform for Windows, and it’s the development platform for Windows Phone”. Ce naiba, trebuie să înțelegeți că sunt unele lucruri pe care nu vrem să le spunem. Încă. Citiți printre rânduri și aveți încredere: Silverlight este mai important pentru noi decât oricând.

  2. HTML5 vs Silverlight sunt doua chestii oarecum distincte. HTML5 e important pt MS pentru interoperabilitate, si MS este interesat sa accelereze HTML5 pentru ca e nisa care le asigura acces pe celalte platforme. Silverlight e pt zone clar conturate: spre ex un embdedded device (un infokiosk, un atm), telefon cum ai zis, dar daca vreau aplicatie care sa mearga si pe iPhone si Symbian^3 si Android si Mac si si si HTML5 mi se pare o solutie rezonabila.

  3. Să aibă legătură cu ce a declarat Steve Ballmer ? Că Windows 8 va fi cel mai riscant pariu făcut de Microsoft ?

Comentariile nu sunt permise.