Private cloud la TechEd Europe

Da, știu că am spus că private cloud este bullshit, și o voi spune și în continuare. Cred că era mult mai sănătos dacă îi spuneam în continuare dynamic datacenter, însă realitatea e că Microsoft nu e singură în industria asta. IBM, Oracle și VMware nu au o ofertă de cloud însă sunt suficient de puternici să convingă analiștii și clienții că ceea ce vând ei este private cloud. Bine na, private cloud să fie.

Ieri la TechEd am anunțat câteva lucruri foarte interesante legate de tehnologiile care permit implementarea de datacentere dinamice private cloud: Hyper-V Cloud Fast Track (similar cu SQL Server Fast Track Datawarehouse), System Center Virtual Machine Manager Self Service Portal 2.0 (asta da nume lung) și System Center Virtual Machine Manager v.next.

Trebuie neapărat să vedeți înregistrarea keynote-ului, cu demo-ul de private cloud pe la minutul 1:43:30. L-am sunat aseară pe Ciprian, care e acolo, și aproape că nu m-a lăsat să vorbesc până nu mi-a povestit Smile: pe scurt, sysadminii pot defini într-un designer grafic cum arată un șablon de sistem (baze de date, servere de aplicație, webservere) iar apoi alți sysadmini pot defini aplicații care să fie găzduite pe astfel de șabloane. Bineînțeles, cu toate capabilitățile unui cloud:

  • scalare elastică,
  • utlizarea aceleiași infrastructuri partajate și
  • autoservire.

Update: Adi Stoian despre SCVMM 2012: “How cool is that”