Powered by Windows Azure: Muzeul Satului

Muzeul SatuluiÎntre 17 și 22 mai, Muzeul Satului celebrează 75 de ani de activitate. Colegul meu Petru Jucovschi și echipa Equilobe au contribuit la partea de dezvoltare a noului site www.muzeul-satului.ro/nou. Update: identitate și branding de la Idegrafo.

Siteul permite vizualizarea în detaliu a, deocamdată, trei obiective din cadrul muzeului. Cele care sunt afișate cu iconița de tur virtual. Fiecare tur virtual 3D conține panorame PhotoSynth de rezoluție mare (350+ megapixeli). Imaginile capturate de fotograful Mihai Bodea sunt stocate tot pe platforma de cloud Windows Azure. Pentru unele detalii, panoramele din imaginile făcute în gospodării se văd mai bine pe site decât ce e la fața locului fiindcă fotograful folosește lumini care nu sunt la indemâna oricărui vizitator.  În plus, siteul permite transmisiuni live ale evenimentelor din muzeu, folosind aplicația open source descrisă aici. Setup-ul curent este capabil să transmită HD către 15000 de vizitatori virtuali concurenți… să batem în lemn fiindcă în 21 și 22 mai vor fi transmisiuni live între 12:00 și 18:00. CMS-ul folosit este Orchard. Tot open source.

Începând din această săptămână Muzeul Satului expune 20 de monumente noi, așa că merită să mergeți să le vizitați fizic, dacă aveți drum în București. Muzeul ajunge acum să aibă 121 de gospodării și 300 de monumente. În același timp rămân 53000 de obiecte care nu pot fi expuse din diverse motive (lipsă de spațiu, lumină, umiditate etc). Noul site va permite muzeului să expună virtual aceste obiecte pentru publicul larg. Sperăm că această deschidere va crește afluxul de vizitatori fizici, care este acum la nivelul a 300000 pe an. Ca fapt divers, 180000 sunt străini…

Cum va evolua siteul:

– pe măsură ce se fotografiază, 1-2 panorame noi pe lună
– aplicații pentru telefoane
– magazin virtual etc.

Feedback-ul este binevenit. Aici, la Petru, sau direct la muzeu.

3 gânduri despre &8222;Powered by Windows Azure: Muzeul Satului&8221;

  1. Ideea in sine este foarte buna si nu pot decat sa-i felicit pe oamenii care au facut sa se intample acest lucru. Insa, sfatul meu general e sa puneti accent mai mult pe functionalitate si mai putin pe marketing si promovarea produselor Microsoft 😉
    In rest, numai de bine. Multa bafta!

  2. Zoli a scris foarte clar care au fost obiectivele primei versiuni si cum se va merge mai departe. Te rog sa ma crezi am dorit sa lansam cu toate obiectivele in tur virtual. Nu a fost posibil fiindca e munca pentru cel putin inca 8-12 luni. Aici vin si te intreb: e mai bine sa stai sa dezvolti ca sa fii multumit ca dezvoltator sau sa lansezi, documentand ce stii sa faci si ce nu, dar sa primesti feedback din timp. Toate functionalitatile pe care le avem astazi au fost absolut necesare clientului pentru a putea arata si altora ca se poate. In plus vorbim chiar de reduceri de costuri si functionalitati care dau mai multa vizibilitate muzeului. Ieri am transmis recitalul lui Harry Tavitian si au fost extrem de multe persoane bucuroase sa auda ca muzeul isi transmite online activitatile. Asta in schimb se face la costuri foarte mici. Turul virtual si potentialul tehnologic a fost foarte apreciat de oamenii de specialitate: muzeografi, directorii muzeelor in aer liber, samd. In concluzie nu vorbim de marketing ci de facts. Stai aproape de noi si ai sa vezi cum va creste proiectul.

  3. True words 🙂 Sunt foarte de acord. Sfatul meu era mai degraba unul pentru viitor; prezentul arata foarte bine si exista potential.
    Cu siguranta voi ramane aproape si voi urmari proiectul. Poate faceti o sectiune de feedback char pe site undeva.
    Numai bine si succes!

Comentariile nu sunt permise.