TFS e în cloud, folosiți-l

Preview-ul pentru Team Foundation Service este public, fără cod de invitație: http://tfspreview.com/. Dacă v-a fost lene vi s-a părut prea complicat să vă instalați/configurați un TFS în ogradă, am pus noi un serviciu de TFS multitenant în Windows Azure. Go, go, go!
Oricine e binevenit: de la C# la Python, cu orice unelte: de la Visual Studio la Eclipse, pentru orice proiecte: de la Windows la Android, de orice complexitate: de la freelanceri la echipe mari.

Team Foundation Service

PS: Pentru cei care încă nu știu ce este TFS: să vă fie rușine management de cod sursă, de testare, de build și de echipe agile.

6 gânduri despre &8222;TFS e în cloud, folosiți-l&8221;

  1. Fain, mult mai greu va fi sa convingem clientii (cum majoritatea firmelor fac outsourcing pe la noi) ca ar fi safe sa hostam codul sursa la un third-party.. (majoritatea nu sunt de acord sa tinem codul nici pe serverele noastre, ci doar pe serverele lor)

  2. Poate daca clientii ar intelege avantajele conceptului de „source code escrow” ar fi mult mai usor.

  3. Nu are treaba cu source code escrow – pur si simplu multe firme au politica (batuta in cuie) sa nu stocheze codul sursa de la aplicatiile proprii decat expclusiv pe serverele din propriul sediu si (mai rar) in timpul developmentului pe un server a firmei care face custom development – nu e vorba de amenintare, ci de incredere respectiv protejare a secretelor proprii.

    Asa cum nici Microsoft nu isi va stoca probabil niciodata codul sursa pe Google cloud, sau Apple pe Azure TFS, asa si firme mai mici nu au incredere sa isi stocheze codul sursa pe servere Microsoft sau Amazon, indiferent cat de criptate sunt datele.. 🙂

    Desigur, pentru genul de proiecte care acuma stau pe GitHub, Azure TFS poate fi o alternativa, uneori.

  4. Repet, în orice astfel de discuție trebuie stabilită foarte clar amenințarea, threat-ul. Dacă amenințarea este că adminul serverului de source control îți fură codul, pun pariu că orice astfel de client habar nu are cum va mitiga riscul că propriul admin, din ograda proprie, îi va vinde codul altuia. Cine are acces fizic la serverul acela? Cum se face backup? Unde e backup-ul? Cine are acces la backup? Din experiență pot să spun că foarte, foarte puțini își dau seama despre ce vorbesc când insistă să aibă totul în ogradă.
    Este drept că cine știe cu adevărat să „mitigheze” aceste riscuri, vorbește în cunoștință de cauză însă marea majoritate doar sunt speriați…

  5. Normal, totul se poate externaliza – contabilitatea unei firme, HR-ul, R&D – dar pentru multe firme mari din vest, o firma de la noi e doar unul din zecile de mici subcontractori cu care fac afaceri anual, deci a-i convinge sa-si schimbe politica nici nu se pune problema. Cel mai adesea suntem fericiti cand nu trebuie sa facem tot developmentul, zi de zi, prin remote desktop pe serverele lor, si putem sa folosim calculatoarele proprii.

Comentariile nu sunt permise.