FIDO vrea să elimine parolele

fidoalliance.org

FIDO Alliance își dorește eliminarea parolelor și pare să capete tracțiune de la onlineri și de la câțiva mari jucători pe piața consumatorilor de acasă. Săptămâna asta au scos specificațiile finale iar entuziasmul a luat proporții.
Culmea e că acum 10 ani când Bill Gates a anunțat moartea parolelor la o conferință RSA, puțină lume din industrie l-a luat în serios. Reacțiile au fost mai degrabă de bășcălie, însă cei care au fost atenți, și-au dat seama că sistemul de management de identitate despre care vorbea era superb, atât de generos, încât era prea frumos să fie adevărat. Și totuși, acum, după un deceniu, încă ne luptăm cu parolele, fiindcă industria nu a luat-o pe acea cale. FIDO Alliance face acum exact invers, o ia de jos în sus, de la device către backend. Inițiat de către onlineri, FIDO Alliance propune un sistem simplu de modernizare a managementului de identitate pornind de la user. Nu este ceva revoluționar, dar este un prim pas al naibii de important. Și pare că le reușește. Google, Samsung, RSA, Visa, Mastercard, o serie de bănci mari au sărit în barca asta. Hop și Microsoft, care știe că ajutând acest demers, va putea continua efortul pe ”the big picture”. Nu se bagă să conducă grupurile de lucru și îi lasă pe onlineri să se afirme (Google, eBay, PayPal). Deh, gustul amar al standardizării Open XML încă persistă. Vremuri interesante!

Urmează ca alianța să-i convingă pe Apple și pe marii jucători din enterprise, IBM și Oracle fiind deja obosiți de atâtea eforturi de ”identity interop”. O altă absență importantă este Amazon, deși Alibaba e deja acolo. Mda, lumea standardelor este una ciudată și plină de interese comerciale. Să sperăm totuși că își vor băga cu toții mințile în cap și vor agrea aceste specificații, care fie vorba între noi, nici măcar nu sunt standard, fiindcă nu au fost cedate încă unui organism de standardizare.

graphic_FIDOExperience_SM