Aparatul dentar și durerile facerii unui zâmbet

Do Braces Hurt - Pic Dacă te bate gândul să-ți pui aparat dentar și ai studiat deja opțiunile, atunci dă și o căutare după „orthodontic brace pain” sau „durere aparat dentar”. Ai ghicit: doare. Dacă vei întreba medicul, probabil va ezita să îți explice detaliile. Pe net căutările de mai sus îți vor da tot felul de articole scrise de medici specializați în domeniu (ex. Do braces hurt?), dar care ezită și ei să-ți spună pe șleau că te va durea. Doar nu sunt proști să zică să nu te duci la ei… Cea mai apropiată de realitate este Andreea în articolul ăsta. Nu e de specialitate, vorbește din experiența de pacient și culmea e că are același medic cu mine. Diferența e că eu nu am banner-ul clinicii pe blog.

Durerile nu sunt chiar durerile facerii, dar te vor durea dinții în valuri, câteva zile după fiecare reglaj (lunar), timp de un an și jumătate, sau cât te ține tratamentul. Dacă vrei să înțelegi de ce, este simplu: aparatul dentar îl ajută pe medic să-ți tragă dinții în poziția corectă folosind tot felul de elastice și arcuri, iar dinții chiar se duc încet-încet spre acea poziție, forțând gingia să se adapteze, spre plăcerea ta masochistă. Noroc că în câteva zile după reglaj se stabilizează tensiunile dintre aparat și gingie, și poți continua să mănânci normal.

Trebuie să amintesc și de cele câteva săptămâni de la început în care simți că îți iasă sârmele prin buze sau te zgârie bracheturile de mori. Asta până te obișnuiești cu ele punând bobițe de ceară pe piesele care irită.

Apoi scoaterea bracheturilor de pe dinți e și ea o „bucurie”. Ele sunt lipite pe dinți cu un lipici din acela care polimerizează la ultraviolete, similar cu cel folosit la lipirea coroanelor dentare. Acele bracheturi trebuie smulse bucată cu bucată cu un clește. Închipuie-ți acum un inceput de extracție pe fiecare dinte, extracție care nu se finalizează decât dacă ai ghinionul puțin probabil ca să cedeze gingia mai repede decât brachetul. Nu știu de ce am avut imaginea asta în minte? Probabil eram într-o pasă mai pesimistă. Noroc că nu s-a întâmplat.

Ah, încă ceva: dacă ai alte lucrări de făcut în timp ce porți aparatul, de exemplu un implant sau o coroană pe un dinte fracturat, adică chestii care necesită mulaj, atunci ai încurcat-o, fiindcă va trebui să-ți facă mulajul cu tot cu aparat, iar dacă mulajul se prinde de aparat (cazul meu), atunci pregătește-te de o senzație extremă, similară cu extracția simultană a mai multor dinți. A fost prima oară când am plâns la dentist și credeți-mă că am o rezistență la durere peste medie. După o astfel de rundă, trebuie musai să revii imediat la medicul ortodont, să îți repare aparatul și să refacă tensiunile corecte cu elasticele alea. Pregătește-te sufletește să ai astfel de vizite neprevăzute la medicul ortodont, fiindcă oricând poate să-ți sară un brachet sau să se îmbârlige sârma din cauza unei mușcături mai zdravene de haleală solidă.

Nu am nimic cu clinica sau medicii despre care vorbește Andreea. Dimpotrivă, îmi sunt dragi, merg de peste 10 ani la ei, însă dacă nu ai o problemă serioasă de rezolvat, nu-ți băga sârmele alea în gură.

Un gând despre &8222;Aparatul dentar și durerile facerii unui zâmbet&8221;

Comentariile nu sunt permise.