Sunt la prima editie a conferintei eLiberatica, una din cele mai importante evenimente ale miscarii „Open” din Romania, de la seria de evenimente ROSE din anii ’90. Cand spun „Open”, ma refer la felul in care s-au pozitionat miscarile de sustinere din jurul Unix pe vremuri, apoi in jurul Linux, apoi Open Source Software (OSS), apoi Free/Open Source Software (FLOSS). Mare atentie la cuvantul „Free”, care nu se refera la cost/pret ci la conceptul de „libertate”. Este drept ca au mai existat si alte evenimente similare in Romania, ca LOAD, organizat de New Media Agency sau Linux in the Enterprise, organizat de IDG, insa eLiberatica este special prin numarul mare de speakeri de mare calibru, de la eZ, Apache, Ubuntu, PHP, mySQL, Mozilla sau GNOME, ca sa numesc doar pe cei externi. Sincer imi pare rau ca nu sunt invitat macar la un panel discussion… Iata si consemnarile mele de la sesiunile la care am fost in prima zi:
- emotii mari la deschidere pentru reprezentantii celor cu logistica (Agora Media) si pentru Lucian Savluc, cel care a orchestrat din Canada venirea speakerilor externi; fara Lucian si ROSI nu cred ca exista eLiberatica…
- noroc cu Zak Greant de la eZ, care are o prezenta mai ferma si trece cu usurinta chiar si peste faptul ca Mac-ul sau nu se intelege cu proiectorul, ruleaza slide-urile de pe un notebook PC cu Windows si notitele de pe Mac. Stapaneste bine sala si introduce o tripleta interesanta: limba(vorbita)+programe(de calculator)+internet. Internetul il priveste ca pe un mijloc de transmitere de cunostinte… interesant. In acest context, ne spune ca open source este copilul internetului. …mai zice lumea ca Microsoft se pricepe la marketing. Aiurea! Revenind la OS as spune ca este copilul rebel, in timp ce softul proprietar este fratele mai mare, care il bate pe ala mic dar nu reuseste sa-l dobandeasca la joaca pe web 🙂
- Brian Behlendorf de la Apache, CollabNet (da, da, creatorul SVN) si Mozilla, ne povesteste cum trebuie sa se comporte cineva in comunitate: umil, transparent si cu gandul la comunitatea de utilizatori. Ne prezinta istoria Apache de la inceputurile web-ului si cum s-a nascut SVN. Respect!
- Georg Greve de la Free Software Foundation Europe, ne spune despre standarde deschise, patente si capcanele clauzei RAND (reasonable and non-discriminatory) cu exemplele din procesul UE cu Microsoft pe temele de bundling a Media Player respectiv protocolul SMB. Tipul e tare dar… nu vreau sa comentez fiindca nu imi permit sa influentez un proces in derulare. In orice caz imi aminteste de campania electorala, care tocmai s-a incheiat acum doua ore. Un alt subiect abordat este cel legat de formate de documente si vesnica poveste cu ODF si OOXML. Parca am mai vazut filmul asta… Indeamna audienta sa scrie la organizatia de standardizare din Romania si sa faca lobby. Nu stie unde… va spun eu: mergeti pe situl ISO si la lista de membri veti gasi adresa ASRO. Sau mai bine mergeti pe www.asro.ro si scrieti-le (daca aveti aplicatii/solutii care folosesc ODF sau OOXML) ca este important sa se standardizeze ambele formate. Daca ar fi dupa Georg, nu ne trebuie al doilea standard fiindca uite ce iasa daca avem standarde multiple: ne da exemplul cu prizele diferite din Statele Unite si Europa. Vai, vai… Georg draga, daca o regiune isi instaleaza niste sute de milioane de prize intr-un anumit format si altundeva iasa un standard cu un alt format, atunci prima regiune trebuie sa-si schimbe prizele? Nu, vom folosi adaptori si acceptam ambele ca si standard. Exemplul este prost fiindca e vorba de interfete… de fapt formatul este tensiunea sinusoidala. Este drept ca una este 110V iar cealalta este 220V dar asta nu e o problema: vom face aplicatiile (alimentatoarele) sa mearga cu ambele formate. De ce este posibil? Fiindca ambele formate folosesc tensiune alternativa sinusoidala (XML). Pfui
- Kurt von Finck de la Canonical (Ubuntu) si GNOME, ne prezinta ce altceva decat… Ubuntu. Detalii obisnuite unei distributii de Linux, pardon GNU/Linux… imi cer scuze domnu’ Stallman 🙂 O expresie ce mi-a ramas printre neuroni a fost „pretty is a feature”. As spune „buna dimineata”.
- Rasmus Lerdorf de la PHP nu a putut sa vina insa a inregistrat un video raspunzand la intrebarile postate pe un wiki al lui Mircea Sarbu. L-am intrebat acolo ce parere are de vanatoarea de bug-uri facuta de Stefan Esser din martie, cand a postat peste 40 de bug-uri din PHP. Imi face placere ca Rasmus a simtit ca acesta e un punct sensibil si a petrecut cam un sfert din video numai pe intrebarea asta. Pe scurt, raspunsul a fost cel corect: „lui Stefan nu i-am acordat atentia pe care o merita”. Respect. Am mai retinut un raspuns interesant la intrebarea ce limbaje mai foloseste: „I hate programming, PHP is written to avoid programming”.
- Intr-un panel discussion cu Zak, Brian, Monty Widenius (mySQL) si Jim Willis se vorbeste despre business-ul bazat pe open source: Zak ne spune „don’t expect magic” si ne avertizeaza de aspectul „romantic” al bazarului a la EricR si la faptul ca expresia celebra deja „many eyes make bugs shallow” este „bullshit” si este valabil cel mult in testele de usability. Amen. La intrebarea „de ce alege cineva (o firma) un model open source?” raspunsurile au fost „fiindca costa sa o faci singur/inhouse” si „iti permite sa competitionezi diferit; iti da acces la un canal de dsitributie si promovare ieftin”. Brian a raspuns la intrebarea „cand?”: „cand un business e in scadere”, exemplificand cu Netscape si cei 4 ani grei de la Mozilla intre 1998 si 2002, cand au trebuit sa adapteze pentru open source, o baza de cod care nu era arhitecturata pentru „public consumption”.
- Remus Cazacu de la Bit Software ne-a povestit despre SocrateOpen si modelul de servicii cu valoare adaugata. Se vede ca e om de business. Da clasa la oricine din conferinta asta. O afirmatie celebra a sa a fost la intrebarea „cum reusiti sa convingeti beneficiarii sa cumpere solutia”: „Daca ai un speech bun de vanzare, poti vinde orice!” Respect
- Firma Zitec a prezentat proiectul zidox
- Firma Nuxeo a prezentat un ECM cu acelasi nume
- Romsym/ITtraining a prezentat certificarile RedHat
- avocatul Bogdan Manolea a vorbit despre aberatii legislative in Romania si despre licentierea de continut cu Creative Commons (marturisesc ca a fost o noutate pt mine)
- Cornel Buraga a prezentat Semantic Web, o obsesie mai veche a sa, in care si-a luat doctoratul…
- Intr-un panel despre cariera in open source, speakerii externi au vorbit despre contribuitorii individuali, insa pe mine m-a socat raspunsul aproape unanim la intrebarea „ce recomandati profesorilor sa predea?”. Raspunsul a fost „teachers should use/teach FOSS”. INCREDIBIL! ASTA DA IPOCRIZIE! Ma gandeam ce ar fi daca Todi sau eu am recomanda dascalilor sa nu mai predea Java, PHP si Linux ci sa predea numai .NET si Windows? Mie mi-ar crapa obrazul! PFUI
- Panelul final despre proprietatea intelectuala m-a dezamagit total. Ma asteptam sa se vorbeasca despre GPL3 si viitor. In loc de asta am auzit vechile povesti cu „patentele nu sunt bune” fara sa se dea o solutie, sau „media DRM-uita este ‘evil'” fara sa ia in considerare ca furnizorii de media o cer. La urma urmei, asa cum spunea si Monty, daca nu-ti convine media DRM-uita, atunci nu cumpara. S-a atins totusi (vag) aspectul ca Microsoft a declarat ca sunt 235 de patente violate in softurile FOSS (Linux Kernel, Linux GUI, OpenOffice etc.). Reactia a fost inflamata rau de tot, vorbindu-se de un armageddon al patentelor. Ce nu s-a spus este cauza pentru care Microsoft a declarat aceste lucruri acum, si anume faptul ca in GPL3 (depus pentru discutii publice) se interzic explicit intelegerile de tipul Microsoft-Novell. Asta da deschidere si interoperabilitate!
# re: eLiberatica – prima zi
Saturday, May 19, 2007 9:55 AM by Valy Greavu
Mulțumim Zoli pentru prezentarea succintă de la fața locului.
Mă frământă și pe mine o întrebare? Pe când ân România o desbatere deschisă? Sau ar avea vre-o însemnătate o astfel de dezbatere?
# re: eLiberatica – prima zi
Saturday, May 19, 2007 11:35 AM by zoltanhe
noi incercam sa participam la astfel de evenimente dar nu totdeauna suntem acceptati ca speakeri…
# re: eLiberatica – prima zi
Saturday, May 19, 2007 12:24 PM by Valy Greavu
Am vazut ca acolo a fost Sabin Buraga. Asta ar insemna ca sunt deschisi mediului academic. Asa ca trimiteti-ma pe mine acolo in locul vostru 🙂
Acu serios vorbind: Am mai propus odata aceasta idee. Sa facem un „big fight” intre meseriasii Open si cei Windows in care sa se dea o anumita tema sau o cerinta de implementare cu tot felul de probleme si servicii de retea, si sa vedem cine face cel mai mult intr-o perioada limitata de timp… ex. 24 de ore. Mmm? Eu m-as baga!
# re: eLiberatica – prima zi
Saturday, May 19, 2007 1:20 PM by zoltanhe
Nu se pune problema asa! Competitia trebuie sa fie intre solutii si ele nu trebuie sa excluda anumite platforme, anumite formate, anumite protocoale, anumite metodologii de dezvoltare, anumite tipuri de licentiere etc. Beneficiarii decid asta!
# Repost Managing L’unix blogul lui Paul Murphy
Saturday, May 19, 2007 7:40 PM by Catalin’s Blog
Am zis ca a poate entry asta merita un repost, se leaga putin la comenturile de la postul lui Zoli (
# re: eLiberatica – prima zi
Saturday, May 19, 2007 7:49 PM by MrSmersh
Referitor la „Competitie de solutii/big fight” am repostat ceva din blogul meu http://itboard.ro/blogs/catalins_blog/archive/2007/05/19/repost-managing-l-unix-blogul-lui-paul-murphy.aspx care trimtea la/discuta un alt blog (ala din titlu nu ? :))care incerca tocmai asta sa faca…
Si stateam si ma gindeam (2 chestii simultan nu ? :)), sper ca noi de afara nu sintem perceputi ca zeloti, ca evitind discutia deschisa etc…. Sper ca nu…
# eLiberatica summary
Monday, May 21, 2007 2:48 PM by Thomas Koch
The real work starts after the conference: staying in contact, starting new projects. So here are my notes about eliberatica and what I’ve to do. Thanks to Zak, Lucian and Agora for accepting me in the conference and giving me the opportunity of bein
# re: eLiberatica – prima zi
Monday, May 21, 2007 3:01 PM by Mircea Sarbu
Dupa ce am discutat in iarna cu Bill Hilf, am sugerat o invitatie (de sponsorizare, care implica si una sau doua prezentari) catre Microsoft. Pina la urma ROSI n-a acceptat, oarecum dintr-un soi de… politetze (ceva de genul „o sa creada ca facem misto de ei” :-). Sau cel putin asa am inteles eu.
Intr-adevar, dezbaterea despre viitorul proprietatii intelectuale a fost un fiasco. Eu ma asteptam mai degraba la o privire din avion aspra domeniului, despre copyright versus patente and so on. In schimb discutia s-a impotmolit in detalii de licentiere (plus ceva DRM, care nu cred ca era relevant in context).
Probabil a fost de vina si ora destul de tarzie. Mai potrivita ar fi fost o discutie specializata pe modele de licentiere (ca doar Zak cam cu asta se ocupa ca voluntar la FSF).
# re: eLiberatica – prima zi
Tuesday, May 22, 2007 5:09 PM by zoltanhe
Poate ca ar fi trebuit sa explicam mai bine ca participarea Microsoft la astfel de evenimente nu se reduce la prezentari de tipul „Get The Facts” 🙂 si ca avem multe de spus si probabil multe intrebari (din comunitate) de lamurit. Organizatorilor nu trebuie sa le fie frica de inflamarea spiritelor. Dimpotriva, prezenta explicita a Microsoft concentreaza „focurile” direct catre noi, eliberand conferinta de poluarea cu sentimente exclusiviste.
Inca o data: suntem deschisi pentru orice colaborare in viitor.
# eLiberatica 2008
Thursday, May 29, 2008 3:25 PM by Weblogul lui Zoli
În 2007 am fost doar în audiență . De data asta voi fi și speaker . Da, suntem sponsori: De ce? Fiindcă
# S-a carat Todi, a venit Carmen
Sunday, December 14, 2008 2:48 PM by Weblogul lui Zoli
Nu foarte departe. Alături, la marketing, în echipa lui Dan Bulucea, pe un post care se cheamă… cu