- Jim Willis, fost project lead la prima solutie LAMP mission critical din administratia publica a Statelor Unite (Rhode Island), ne-a povestit o metoda de migrare on-the-fly de la o solutie Windows-IIS-SQLServer-ASP la o solutie LAMP, folosind web services. As spune ca nu e nimic nou. Metoda se aplica cu succes is la alte tipuri de migrari de la orice tehnologie catre .NET :). Am retinut o afirmatie importanta: „Mandating ODF is a bad idea! You should mandate open formats.” Amin.
- Kurt revine cu partea a doua despre Ubuntu si ne explica cum putem sa participam in proiect (dezvoltare, localizare, artwork, documentatie sau suport). Se vede ca a studiat ceva istorie. Zice ca Romania a fost prea mult sub ocupatie: intai sub romani, apoi sub otomani, apoi sub unguri, apoi sub austro-unguri si in fine sub rusi. Asta din urma probabil se refera la perioada comunista… Partea interesanta vine pe slide-ul urmator cu urmatorul agresor/cotropitor: „Sultan Bill Gates Bey”. Hmmm…
- Aleksander Farstad, CEO la eZ Systems, a facut cea mai interesanta prezentare pentru cei care urmareau un model de succes. Ba mai mult, a facut-o elegant, fara sultani si fara dinti in grumazul concurentei. Cateva citate sunt elocvente, cred: „it’s not about the money, but doing the right thing”, „IT’S MUCH LIKE THE PROPRIETARY BUSINESS MODEL” (avea pe slide doua modele de business: open source si proprietar; amandoua contineau trei elemente: licente + mentenanta + servicii, suma lor fiind egala in ambele modele, doar ca elementul licente la modelul open source era foarte subtire). Tipul are pregatire in comert si finante. Respect!
- Zak revine si ne povesteste despre fundatia Mozilla (non-profit) si de ce au creat firma comerciala Mozilla Corp: au acumulat lichiditati si nu aveau ce face cu ele. La intrebarea din sala „de unde au venit banii?”, Zak raspunde cu „ne-am trezit cu un camion pe care scria Google si care a parcat la noi (beep, beep,…) si din care au curs bani” :). O alta declaratie interesanta a fost: „we don’t wanna drive out MS from the market!”. Te cred si eu :). Este intrebat de „chestia aia de la MS care seamana cu Flash” (Silverlight) si ce parere are. Sta un pic si se gandeste, semn ca va da un raspuns „politically correct”: „any move that attract users away from standards, concerns us”.
- Monty Widenius, creatorul MySQL tine cea mai anosta prezentare din conferinta: ma trezesc la sfarsit ca incepe sa arunce cu bomboane in audienta si Andru imi da un cot: „ai grija la cap”. Ce are asta, bai? OK, minte de programator. Sau e dispret? Hai, gata, treci inapoi in barlogul tau.
- Teodor Marcu de la IBM ne vorbeste despre SOA. Incepe cu „io sunt de pe partea de business”, „la chestii tehnice ma pierdeti”. Teo, Teo, pai tocmai i-ai pierdut tu pe ei… Prezentarea este totusi excelenta. Vorbeste de capabilitati de business, Business Process Management si un viitor luminos in care vom avea „Dynamically Re- Configurable Services”. Fain, numai ca astea sunt texte de enterprise, iar audienta vrea sange pe pereti… Ne vorbeste despre cele 7 principii ale SOA. Super cool! Aici sunt de acord, cu cateva observatii (vezi mai jos). Iata ce trebuie sa avem neaparat pentru un proiect SOA de succes:
- Angajament la nivel de business
- Business-ul si IT-ul trebuie sa mearga mana in mana [redundant cu primul]
- Evitarea abordarii de tip Big Bang (start small)
- Standarde (standarde deschise si open source) [what? a, da, a bagat open source acolo ca sa imbuneze un pic publicul]
- Guvernarea este critica
- Primul pas este cel mai greu [redundant cu al treilea]
- Adoptarea de… stai ca nu pot sa traduc expresia asta „adopt innovative software engineering”, facuta parca cu un bullshit generator 🙂 Ii suna telefonul din buzunar. Teo draga, tocmai am vrut sa te laud ce speech de enterprise ai. Vai, vai. Sunt mai multe intrebari din sala despre OSS si IBM. Eclipse in sus si in jos dar, hopa, ia uite ce zice: „la noi, cand nu mai prezinta avantaj competitiv, devine open source, n-ai ce face cu el”. Bravo! Felicitari pentru sinceritate! Tare mi-e teama ca sunt singurul care apreciaza asta in sala 🙂
- Thomas Koch ne vorbeste despre ERP-uri mai mult sau mai putin open source, in functie de licenta, documentatie si parteneriat. Anost. Are niste declaratii ciudate rau de tot legate de Java si PHP. Deviaza rau de tot. Ar fi un pacient bun pentru Dorina :). De mult incerc sa o conving pe sotia mea sa faca terapie…
- Alex Balan de la Softwin isi expune dilema: „merita sa facem un antivirus pentru Linux, ca sa va aparam de atacuri, sau sa ramanem la faza de filtrare de mesaje?”. Alex a obtinut o prezentare foarte interactiva, insa nu cred ca audienta asta e cea mai potrivita sa il ajute in decizie. Parerea mea este ca un furnizor de AV va trebui sa mearga closed source deoarece diferentiatorul este expertiza producatorului si aceasta expertiza trebuie arsa in cod. Daca merge pe un model open source, in momentul in care incepe sa monetizeze proiectul, prin abonamente sau alt model, din acel moment nu va mai fi folosit. Sunt unele orizontale in care se potriveste mai bine modelul cu soft proprietar si monetizare la inceput sau prin abonament. Parerea mea.
- Vassilis Boulogiorgios de la Sun ne prezinta viziunea lor prin vocea noului CEO: „Every software we produce is open source. If not, it will be pretty damn quickly.” As adauga ca, da, e firesc. Vezi comentariile mele de la prezentarea lui Teo@IBM.
- Tiberiu Socaciu ne prezinta un criptor bazat pe Linux. La un moment dat pune intrebarea: „cati si-ar baza solutia pe o criptare din Windows?”. Ufff… forget it. Nu merita sa ma obosesc.
- Panelul de inchidere a fost perturbat puternic de Alex@Softwin. Mai tineti minte dilema de la prezentarea sa? Aproape ca a criticat organizatorii si speakerii ca nu i-au dat alt model de business decat serviciile. Cineva din sala alaturata da muzica mai tare: „bum, bum, bum, It’s my life”. Hei, e Dr.Alban. Noi, cei de dincoace, radem a paguba. Cine-s aia de dincolo? Never mind. Ce am mai retinut din panelul asta a fost o intrebare catre eZ Systems: „care sunt greselile facute in fazele de inceput ale unui business bazat pe open source?”. Aleksander incepe cu faptul ca este gresit sa pornesti cu ideea ca vei face cel mai bun software si adauga „the world doesn’t work that way”. Hei, asta-i valabila in toata industria de software! Amin
Concluzii:
A fost o conferinta reusita cu speakeri de inalta clasa. Numarul de participanti a fost in jur de 200. Prezentarile au fost de nivel 100-200, detaliile tehnice (300-400) fiind exceptii. Totusi pentru cine a vrut sa afle cheia succesului prin software open source, a putut invata multe lucruri. Din pacate poluarea cu mentalitati exclusiviste a facut grea discernerea esentialului si anume ca daca e vorba de business, lucrul care te diferentiaza in piata nu il deschizi comunitatii si ca fiecare business trebuie sa-si defineasca un core-business pe care il tine in-house si apoi poate construi in jurul lui elemente free, deschise comunitatii. Core-business-ul pentru majoritatea inseamna expertiza intr-un anumit domeniu orizontal (solutii generale) sau vertical (specific unor industrii) si aceasta expertiza le permite sa monetizeze ansamblul, prin servicii tehnologice (suport, consultanta [implementare, personalizare], training) sau prin servicii de asigurare (garantii legale, suport proactiv sau nelimitat).
Chiar daca speakerii au muscat mult Microsoft-ul, eu ii inteleg: au venit aici sa promoveze niste idei si modele de business. Ba mai mult, niciunul nu ar fi recunoscut colaborarea lor cu Microsoft. In pauze, cand spuneam participantilor pe culoare ca „noi colaboram cu astia”, se uitau crucis. Este firesc ca Mozilla sa vrea sa fie prezent si pe Windows (cu Firefox), sau ca MySQL vrea sa fie o baza de date folosita in aplicatiile scrise in Visual Studio, sau ca RedHat vrea ca JBoss sa mearga perfect pe Windows, sau ca PHP vrea sa mearga mai bine pe IIS.
Ma uit acum la motto-ul evenimentului: „The Benefits of Open & Free Technologies”. Mi-ar fi placut sa aratam audientei perspectiva unei firme cu model de business proprietar si cum acesta isi creste business-ul printr-un sistem de parteneri, prin comunitati in jurul tehnologiilor sale si nu in ultimul rand prin software free si open source. Pacat. Poate la anul.
# re: eLiberatica – ziua a doua
Sunday, May 20, 2007 5:07 PM by tibisocaciu
Draga Zoli,
1. nu te-am vazut prin sala (nici pe la conferinta pe holuri) si crede-ma ca as fi dorit sa discutam. daca m-am intalnit cu cineva cunoscut, am dezbatut diverse probleme.
2. daca ai fost la prezentare, poate ai remarcat ca un criptor TREBUIE sa fie un echipament hardware. eu am dat o solutie cu un echipament de 50$ cu 4 mega RAM, 2 mega flash si 100 mhz. are microsoft o versiune ce ruleaza pe un asa echipament?? caci, in nici un caz nu pui ca si criptor un p4 la 4ghz cu vista pe el… deci, revenind: „cati si-ar baza solutia pe o criptare din Windows?”. nu a ridicat nimeni mana, caci am fi intrat intr-o mica dicutie.
numai bine
tibi socaciu
# re: eLiberatica – ziua a doua
Sunday, May 20, 2007 7:55 PM by Valy Greavu
Tibi> Il cunosc pe Zoli destul de bine incit pot spune ca nu are cum sa nu fi fost in sala.
Despre criptoare, eu folosesc asa ceva pe Windows. Probabil ca nu a ridicat nimeni mina in sala pentru ca probabil ca erau prea multi oameni care nu stiau despre ce-i vorba. Iar ceilalti le era jenă sa se dea „dalmaţieni” pe acolo.
Hai să fim serioşi şi profesionişti până la capăt: la cât costă hardware-ul acum nu se mai poate pune problema că eu rulez Linux pe 100 Mhz şi tu nu poţi pune Vista pe aşa ceva… Până şi puştanii de 12-13 ani au procesoare la care nici nu visam în urmă cu câţiva ani… ce să mai vorbim de corporaţii pentru care securitatea în timpul trasferului înseamnă supravieţuirea în mediul de afaceri.
Dacă te interesează la ce folosesc criptoru de care vorbeşti… dă un PM.
# re: eLiberatica – ziua a doua
Monday, May 21, 2007 10:15 AM by zoltanhe
Nu inteleg ce treaba are Vista cu asta? Intrebarea ta, Tibi, batea catre increderea in criptarea din Windows si nu catre costuri sau cerinte hw. Si aici vorbesc de increderea aia pe care tu nu o ai in mine cand postez aici. Apropo: cand iti vei recastiga increderea in mine, citeste despre Windows Embedded CE la http://www.microsoft.com/windows/embedded. Este drept ca va trebui sa adaugi licenta de 3$ (da, ai citit bine: trei dolari) la costul total pt fiecare dispozitiv. A, si ai acces si la codul sursa. Ba mai mult, poti sa si umbli la el, sa-l personalizezi. Of, of. Vezi, de asta e bine sa fim invitati la evenimente din astea. Dar, cum organizatorii nu au facut-o, am respectat decizia lor si am pastrat „low-profile” in audienta.
# re: eLiberatica – ziua a doua / Punctul 6
Monday, May 21, 2007 2:11 PM by cgr
Cred ca ar trrebui spus ca cele 7 „principii” SOA, cum spui ca le-a definit Teodor Marcu, sund de fapt prerogative (na, ca n-am gasit o traducere mai buna pentru ‘prerequisit’) pentru implementarea SOA.
Pe de alta parte nu sunt 100% de acor du comentariil tale referitoare la aceste prerogative:
1) Angajament la nivel de business – inseamna de fapt „management sponsorship” in traducere
2) Business-ul si IT-ul trebuie sa mearga mana in mana – nu e redundant cu primul, ci inseamna de fapt necesitatea unui „business-IT alignment”, in esenta corelarea IT-ului cu procesul de business din companie, incepand de la strategie si pana la modelul de decontare pe centre de cost.
3) Evitarea abordarii de tip Big Bang – citatul corect e „think big, start small” si cred ca e relevanta prima parte.
4) Standarde (standarde deschise si open source)- sa nu uitam citatul „the great thing about standards is there’s so many of them”! Corect ar fi angajamentul (cum se traduce mai bine ‘commitment’?) fata de un pachet de standarde larg acceptate de comunitate.
5) Guvernarea este critica
6) Primul pas este cel mai greu – nu e redundant cu 3, pentru ca primul pas e de fapt un studiu de fezabilitate, care e dificil in general, in afara faptului ca e foarte de greu de „vandut” managementului (vezi comentariul de la 1).
7) Adoptarea de… stai ca nu pot sa traduc expresia asta „adopt innovative software engineering”, facuta parca cu un bullshit generator 🙂 – de acord cu tine, cred ca omul a incercat sa reformuleze ceva de genul „Agile Software Engineering” in ceva care sa nu sune as de nebulos si amenintator…
In rest… interesant, lucrurile incep totusi sa se miste dincolo de „razboaiele sfinte” intre Java si .NET, intre Windows si Linux, etc.
# eLiberatica summary
Monday, May 21, 2007 2:48 PM by Thomas Koch
The real work starts after the conference: staying in contact, starting new projects. So here are my notes about eliberatica and what I’ve to do. Thanks to Zak, Lucian and Agora for accepting me in the conference and giving me the opportunity of bein
# Not free beer…
Monday, May 21, 2007 4:24 PM by Adrian Munteanu – Jurnal de optimist
Am citit de vreo cîteva ori despre ce scrie Zoly şi comentariile aferente legate de eLiberatica. Aşa
# Important Open Source and Free Software personalities coming in Romania! | Lucian Savluc – Blog
Thursday, February 07, 2008 5:55 AM by Important Open Source and Free Software personalities coming in Romania! | Lucian Savluc – Blog
PingBack from http://www.cianblog.com/2008/02/06/underground-news-eliberatica-2008-speakers-list/
# Open XML devine standard international
Wednesday, April 02, 2008 7:45 PM by Weblogul lui Zoli
Deși la votul din vara trecută nu a trecut, Open XML a fost de data asta ratificat ca International Standard
# eLiberatica 2008
Thursday, May 29, 2008 3:25 PM by Weblogul lui Zoli
În 2007 am fost doar în audiență . De data asta voi fi și speaker . Da, suntem sponsori: De ce? Fiindcă
# S-a carat Todi, a venit Carmen
Sunday, December 14, 2008 2:48 PM by Weblogul lui Zoli
Nu foarte departe. Alături, la marketing, în echipa lui Dan Bulucea, pe un post care se cheamă… cu