Slide-urile de la Solution Architect Forum – 2007

Am postat slide-urile de la forumul din 15 mai cu tema SaaS (Software as a Service). SaaS reprezinta un mod de livrare de software sau mai degraba un mod de livrare de servicii (bazate pe software) prin care beneficiarul plateste pentru utilizarea serviciului/softwareului si nu pentru detinerea lui (modelul clasic prin licente). La eveniment au prezentat si doi parteneri activi pe piata de SaaS din Romania: Entelion Software (www.entelion.ro cu un CRM denumit Teamshare) si Smartree (www.smartree.com cu un serviciu de HR/Payroll denumit SmartPayroll). Trebuie sa amintesc aici un al treilea partener activ, care nu a reusit sa vina la eveniment: Bit Software (www.bitsoftware.ro cu un serviciu de CRM/servicedesk numit CC Assistant).

Smartree foloseste si un model de livrare prin care aplicatia client este Excel 2007, care duce catre un model ce se numeste S+S (Software + Service). Aceasta tendinta este abordata si de jucatori consacrati pe piata de SaaS mondiala: acestia ofera pe langa varianta 100% web (accesibila prin browser) si optiuni „rich” prin care clientul instaleaza o aplicatie pe desktopul sau. Un exemplu este dat de solutiile de tip OBA (Office Business Aplications) in care aplicatii desktop din suita Office se conecteaza la servicii din „nor”. Un alt exemplu celebru de acest tip este combinatia dintre Xbox si Xbox Live.

Daca va intereseaza mai mult aceste aspecte, va recomand paginile de SaaS de pe MSDN Solution Architecture Center. Acolo veti gasi si un sample de aplicatie (gandita pentru scenarii de gazduire multi-tenant) numita LiwareHR.

Enjoy!

Filed under: Eveniment, SAB, S+S , SaaS

# re: Slide-urile de la Solution Architect Forum – 2007

Tuesday, July 31, 2007 2:20 PM by cornellito

Salut.

Unde as putea gasi slide-urile respective, sau nu mai sunt postate?

Merci.

# re: Slide-urile de la Solution Architect Forum – 2007

Tuesday, July 31, 2007 2:25 PM by cornellito

Nevermind!

Le-am gasit.. sorry… din cauza caldurii :))