Acropolis si viitorul aplicatiilor client pe Windows

S-au intamplat destul de multe in ultima vreme in ceea ce priveste „clientii” Windows:

  • Avem o noua versiune de SCSF (Smart Client Software Factory), care include integrare cu WPF (Windows Presentation Foundation) si contine CAB (Composite UI Application Block)
  • Avem un prim CTP de Acropolis, care va prelua in viitor stafeta de la CAB si SCSF si va oferi un designer bogat prin care vom putea defini part-uri si comportamente, vom putea defini modul de navigare si chiar logica (folosind WF). Acropolis in loc sa genereze cod, va reprezenta totul in XML (ne-am obisnuit deja cu asta la WPF si WF) si ne va genera aplicatia client la runtime.
  • Avem un sit nou http://windowsclient.net, care va contine de acum inainte info despre programare in Windows Presentation Foundation si in Windows Forms (fostul windowsforms.net deja este redirectat/mutat catre windowsclient.net).
  • [adaugat in 8 iunie] Avem un PageFlow Sample, un exemplu de aplicatie in care se arata modelarea interactiunii userului folosind WF (de exemplu o aplicatie poate avea o interfata web ASP.NET si o interfata WPF, iar navigarea sa fie controlata in ambele interfete de acelasi workflow)

[clarificare] SCSF (cu CAB) si sample-ul PageFlow sunt de folosit acum, in prezent, iar Acropolis este de viitor si probabil isi va gasi locul dupa Visual Studio 2008…

Filed under: User eXperience, Windows, .NET

# re: Acropolis si viitorul aplicatiilor client pe Windows

Thursday, June 07, 2007 7:12 PM by geto_dacul

Daca totul e in xml inseamna ca eu ca programator trebuie sa renunt la c#,ls sql la poo eventual, toate libajele astea si sa ma axez pe xml,chiar asta e viitorul in programare,codul o sa fie xml based?

# re: Acropolis si viitorul aplicatiilor client pe Windows

Friday, June 08, 2007 8:43 AM by zoltanhe

Nu. Aici vorbim doar de aplicatia client si chiar si pt astea, suntem departe de faza in care toate aplicatiile client sa fie scrise in WPF. WinForms va exista in continuare, MFC la fel, directx la fel. Ca sa nu mai vorbim de asp.net 🙂

# re: Acropolis si viitorul aplicatiilor client pe Windows

Monday, June 11, 2007 3:26 PM by cgr

Imagineaza-ti interfata utilizator ca pe un document, care – ca orice document – este constituit din trei parti:

– datele propriu zise

– structura

– layout-ul

XAML in WPF se ocupa cu layout, datele vin din logica de business, iar structura este date de codul tau C# sau VB.net, sau ce folosesti tu…

# re: Acropolis si viitorul aplicatiilor client pe Windows

Monday, June 11, 2007 7:03 PM by zoltanhe

…iar structura este constituita din plumbing si behaviour. Acesta din urma poate fi modelat cu WF (tot XAML sau C#/VB/…), asa cum se face in PageFlow sau in viitorul Acropolis.