E timpul sa-i spunem "bullshit" IBM-ului

Daca ii veti citi pe Bob Sutor sau Rob Weir, veti intelege de ce spun asta. Pentru o firma care sustine sus si tare deschiderea sa, este curios efortul impresionant pe care il depune pentru a improsca un standard (ECMA Office Open XML). Dupa cum spune si Stephen McGibbon, trebuie o doza barosana de ipocrizie ca sa faci asta. Mai ales in conditiile in care baietii depun eforturi masive sa influenteze organismele de standardizare. Procedeul este simplu: fara sa minta (sa spuna pe fata neadevaruri concrete), cei care incearca astfel de influente, trimit catre textele susnumitilor, sau (daca sunt mai evoluati) prelucreaza idei de acolo. Bullshit! Veti spune ca sunt paranoic. M-am gandit si eu la asta… insa de circa o saptamana vad activitate sustinuta pe TIC-Lobby, legata de, vai, acelasi subiect: „OpenXML este rau (e un standard nascut din specificatiile Microsoft) si nu trebuie standardizat la ISO fiindca avem deja un standard numit ODF, care e suficient”. Deja am depus prea mult efort raspunzand cu texte de genul:

…si dupa ce veti citi robweir-ii si bobsutor-ii si
jonathanschwartz-ii, care in numele comunitatii se lupta cu disperare
impotriva adoptarii la ISO a unui standard ECMA (ECMA-376), (din motive
din ce in ce mai puerile, dar care ascund, vai, ratiuni comerciale) va
recomand sa cititi si aceste cateva surse:

sau

Desi nu doream sa raspund la mesajele lui MTM din categoria „tot-ce-face-Microsoft-este-rau” (i-am raspuns in 18mai2006 la un mesaj similar), totusi ma simt obligat sa lamuresc unele lucruri:

In primul rand este departe de mine gandul sa sugerez ca Microsoft a depus OpenXML spre standardizare de dragul comunitatii sau din motive non-comerciale! Sa fie clar: Microsoft este in business-ul asta ca sa faca bani si daca simteam macar o clipa ca vom pierde prin standardizarea OpenXML, atunci nu am fi facut-o.
Pe de alta parte, daca ii ceri unui vendor (Microsoft) sa-si publice formatele (ca sa poti crea solutii pe ele, sa te poti integra cu ele), apoi ii ceri o licentiere permisiva pentru toata lumea (ca sa dai voie si entitatilor non-comerciale sa le utilizeze, inclusiv open-source), apoi ii ceri sa-si standardizeze acele formate (ca sa reduci dependentele de vendor) si lucrurile astea se intampla, atunci unde e problema?
Dar stati putin: e vorba de Microsoft si brusc apar tot felul de „probleme”, care ma duc cu gandul la bancul cu „dar unde ti-e sapca?”:

  • „specificatiile sunt prea laborioase (6000 de pagini)”. Pai daca ar fi fost 600 era mai bine? Va spun eu: probabil ca punctul asta se inlocuia cu „nu ati documentat totul”.
  • „exista o singura implementare (Microsoft Office 2007) si dureaza prea mult o implementare completa”. Absolut de acord: noua ne-a luat 15 ani si 12 versiuni, insa nu asta este scopul standardizarii ci sa permiti interoperabilitate. Sincer sa fiu, nu ma intereseaza daca Corel sau Novell sau Adobe sau OpenOffice.org vor implementa OpenXML complet sau partial. Ma intereseaza mai degraba daca un client/beneficiar poate sa-si manipuleze informatia din documente si din afara Microsoft Office (vezi lista lui Cuki). Si ma mai intereseaza ca clientii sa poata extinde formatele de documente prin decorarea cu markup specific formatelor de date din sistemele lor. Si ma mai intereseaza ca clientii sa poata include in formatele de documente parti XML specifice sistemelor lor. Si ma mai intereseaza ca beneficiarii sa poata sa-si arhiveze usor documentele existente. Asta inseamna interoperabilitate, nu usurinta de a implementa un Word!
  • „exista cateva guverne care au impus in mod exclusiv ODF”. Asa e. Cum spune si Razvan, IBM a reusit sa convinga acele guverne sa faca niste recomandari exclusive in favoarea ODF. Tot efortul asta e o prostie si am sa-l citez pe Jim Willis din prezentarea sa de la eLiberatica: „Mandating ODF is a bad idea! You should mandate open formats.” Amin.
  • „OpenXML este greu de citit”. Alo! Formatele astea nu sunt facute sa scriem cu ele la ziar, ca sa citeasca poporul XML. Este drept ca ODF e un pic mai lizibil pentru specialisti decat OpenXML si asta se datoreaza design-ului diferit. Hai sa fim seriosi: ODF a avut ca principii de design simplitate si usurinta de implementare iar OpenXML a avut ca principii de design compatibilitate cu documentele existente, performanta si extensibilitate. Niciodata OpenXML nu va fi mai usor de implementat decat ODF si invers: ODF nu va putea bate in extensibilitate si in facilitati pe OpenXML (observati ca nu am pus „niciodata”…:-)

Noroc ca lumea vede si partea buna a lucrurilor si apreciaza faptul ca Microsoft a depus aceste specificatii la ECMA si faptul ca standardul ECMA a fost depus la ISO. Deja primul pas, standardizarea la ECMA, a rupt dependenta de Microsoft, fiindca de acum tot ce putem face ca sa modificam standardul este sa urmam procedurile din grupul de lucru de la ECMA, ca simplu membru. Faptul ca ECMA a depus standardul la ISO, indeparteaza si mai mult „controlul” Microsoft. Practic dupa standardizarea la ISO, daca noi (Microsoft) vrem sa modificam standardul, trebuie sa urmam procedurile ECMA, pentru ca aceasta sa depuna spre aprobare modificarile la ISO.

Pentru cei care au inca dileme legate de partea legala (copyright, patente etc) si manipularea OpenXML din aplicatii open-source, va reamintesc ca pe langa clauza „covenant not to sue”, standardul „Ecma-376 – Office Open XML 1.0” este listat si in Microsoft Open Specification Promise (http://www.microsoft.com/interop/osp/default.mspx).

Ca fapt divers, in astfel de discutii obisnuiesc sa arat o masina cu RedHat Enterprise Linux cu o aplicatie web scrisa in Java pe Apache Tomcat si care foloseste Oracle 10g Express si care manipuleaza in browser un document Word in format OpenXML. Cool, ha?

Ufff. Deja m-am saturat! Dar stati putin. Acum vad de ce s-a inflamat treaba iarasi: ISO a inceput sa ceara votul organizatiilor membre si ASRO (www.asro.ro), ca membru in ISO din partea Romaniei, culege si ea parerile membrilor sai. Aha! Deci asta era!

Bullshit, fratilor. Bullshit!

Filed under: Open XML

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Friday, June 08, 2007 10:46 AM by dpopa

Pentru urmatoarele 2 luni sunt in greva. Poate ma razgandesc dupa ce il citesc. Poate.

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Friday, June 08, 2007 11:11 AM by MrSmersh

Ai uitat sa zic ca MS e baiat bun (un PR bun macar o data, exceptia care confirma regula nu :)) si sustine (si) ODF la ANSI…

Dupa x ani de invirtit in jurul documentelor Office cu diverse taskuri zic ca Open XML e in sfirsit idea buna, clar nu perfect, documentat limba de lemn MS etc,..,.. dar clar o solutie.

Si sa fin cinstiti fara ODF nici Open XML nu ajungea la stadiul asta.

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Friday, June 08, 2007 12:29 PM by Renatoa

O problema ar mai fi daca TIC-Lobby chiar mai reprezinta interesele IT-ului romanesc…

Iar alta la care vad ca nimeni nu se gandeste, este parerea ANIS. Perceptia mea este ca ei sunt cei care dicteaza cu adevarat in piata asta a documentelor in administratia publica. Nici Vosganian, nici ministerul.

Ai uitat sa citezi postul cu saga celui de la Mobexpert… eu l-am pus la colectia de link-uri favorite despre fanatism OS.

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Friday, June 08, 2007 12:46 PM by zoltanhe

Din cate stiu, ANIS si ARIES isi vor transmite si ei parerea catre ASRO… Sper.

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Sunday, June 10, 2007 1:39 PM by tudor.t

Conflictul e atat de natura „politica” si mai ales comerciala, dar si din punct de vedere al ideologiei, viziunii si perceptiei asupra a ceea ce ar trebui sa reprezinte un standard international..

Pe de o parte unii oameni considera ca un standard international ar trebui sa ia nastere ca un consens a zeci daca nu sute de firme diferite, care nu au aliante intre ele si sunt chiar competitori, chiar daca procesul de adoptare a standardului poate sa dureze ani de zile (precum standardul ISO C++).

Pe de alta parte alti oameni prefera abordarea mai pragmatica, mai „capitalista” si vad un standard international  ca o scop menit sa inbunatateasca activitatea firmei pe un termen scurt/mediu…

In prima abordare, implementarile trebuie sa se ajusteze in funtie de standard, in timp ce in a doua abordare, e suficient daca standardul reflecta o implementare si asta e ok cat timp acea implementare detine pozitia dominanta pe piata… Daca peste 40 – 50 de ani firma ce a realizat acea implementare da faliment, nu e o tragedie – creeam alt standard daca nimeni nu e capabil sa realizeze o implementare.. 🙂

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Sunday, June 10, 2007 5:29 PM by zoltanhe

Sunt in mare parte de acord. Mai ales ca in „disputa” asta regasim niste standarde care reflecta facilitatile din niste suite de aplicatii mai mult sau mai putin dominante: OpenXML este reflectia Microsoft Office, ODF este reflectia OpenOffice, iar PDF este reflectia Adobe Acrobat. Cand formatele de documente vor deveni atat de mature ca limbajul C++, poate ca vom putea vorbi de consens si in acest domeniu.

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Monday, June 11, 2007 3:39 PM by cgr

Nu sunt convins ca un „consens” de genul celui la care au ajuns vendorii in privinta lui C++ este ceea ce intelege clientul si ceea ce-i trebuie lui: sa nu uitam ca daca vrei sa portezi codul sursa C++ dezvoltat pe o platforma pe alta ai atata bataie de cap cat sa-ti ajunga pana la pensie…

Cred ca standardizarea formatelor de document ar trebui sa porneasca de la un metamodel, or aici nu exista defapt uinitate in concepte…

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Tuesday, June 12, 2007 11:34 PM by tudor.t

Pai cam asta vroiam sa spun si eu: ca realizarea unui standards printr-un ‘comitet’ e cel mai adesea foarte anevoioasa si rezultatele nu sunt intotdeuna ideale, cum a fost sicazul CORBA..

La C++ problema nu a fost atat limbajul in sine, cat lipsa unui standard in ce priveste diverse libraries (cu exceptia STL de ex.).

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Saturday, July 21, 2007 5:32 AM by Răzvan

Bună ziua,

Pentru vizitatorii acestei pagini care doresc și „celălalt punct de vedere”, iată:

http://www.robweir.com/blog/2006/01/how-to-hire-guillaume-portes.html

http://www.robweir.com/blog/2007/07/formula-for-failure.html

http://rsandu.myblog.ro

Numai bine,

Răzvan

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Saturday, July 21, 2007 5:56 AM by Răzvan

… iar pentru cine dorește referințe mai „oficiale” despre OpenDocument, OpenFormula și folosirea lor, iată:

Alianța celor care susțin formatul ODF

http://www.odfalliance.org/

Comitetul tehnic OASIS pentru OpenFormula

http://www.oasis-open.org/committees/tc_home.php?wg_abbrev=office-formula

Suita liberă și gratuită OpenOffice.org

http://www.openoffice.org/

Cine folosește OpenDocument și/sau OpenOffice.org în întreaga lume (listă incompletă)

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Major_OpenOffice.org_Deployments

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Market_Share_Analysis

Răzvan

# re: E timpul sa-i spunem „bullshit” IBM-ului

Saturday, July 21, 2007 9:05 AM by zoltanhe

Stai linistit Razvane. Cititorii acestui blog stiu deja ca la orice contributie de imbunatatire a OOXML venita de la Rob Weir sub forma unor mesaje de tipul „the sky is falling”, exista un raspuns cu picioarele pe pamant de la Brian Jones si/sau Doug Mahugh (vezi link-urile mai sus). Iar in ceea ce priveste „blogul” tau, vai, vai, ar trebui sa te facturez pentru reclama 🙂 Sau ai crezut ca te voi modera/cenzura? Spre deosebire de tine, la mine comentariile sunt binevenite. Daca vrei sa intri in jocul IBM-ului si sa faci referiri la blogul lui Rob Weir (exact cum spuneam in textul de mai sus), atunci fa-o altundeva, nu aici. Totusi, in cazul in care ai observatii personale si nu scoase din gura altora, esti binevenit pe blogul meu.

# Multumim pentru contributia la imbunatatirea standardului Ecma Office Open XML

Saturday, July 21, 2007 9:40 AM by Weblogul lui Zoli

Marturisesc ca mi-am schimbat, un pic, parerea despre IBM fata de luna iunie cand am scris ca ” E timpul

# Review Activitate blog ITBoard

Tuesday, August 21, 2007 2:27 PM by Valy’s Blog

Astăzi printre multele chestiuni pe care ar trebui să le fac m-am gândit să fac şi o mică evaluare a

# Ce ma enerveaza la MSDN Briefing

Wednesday, November 14, 2007 9:30 PM by Lucian’s weblog

Am primit astazi un bultein Microsoft adresat dezvoltatorilor software. Bucuros, ma apuc sa il citesc.