TechEd Developers 2007 – ziua a treia

Ciprian e star. Prima sa prezentare a fost in auditorium, o sala imensa de 5000 de locuri, cu cca 500 de oameni atenti la smecherii avansate de Reporting Services. A doua prezentare a fost despre integrarea dintre Reporting Services (SP2) si SharePoint Server dar si despre Office Writer, o tehnologie care va fi inclusa intr-una din versiunile urmatoare (nu in 2008). Office Writer este disponibil acum de la http://www.softartisans.com/. Smecheria este ca permite crearea sau modificarea de rapoarte direct din Excel sau Word, ceea ce inseamna ca putem imagina scenarii de tipul: „specialist” in rapoarte creaza raportul in Report Designer, il publica pe server, userul deschide raportul cu Excel, il modifica, il publica la loc, ceilalti il consuma ca atare. Vom avea astfel mai multe niveluri pentru a crea rapoarte: Visual Studio, Report Designer si Office. Puteti descarca prezentarile de pe blogul lui.

Am sacrificat o sesiune ca sa rezolv o urgenta…

„Discussing Open XML in the real world” cu Wouter van Vugt si Julien Chable a fost o sesiune interactiva anosta in care s-a vazut ca in audienta exista deja competente pe Open XML si lumea nu e interesata de agitatia politica in jurul standardizarii la ISO. Pe la sfarsit, la intrebarea „este important ca Open XML sa devina standard?”, a izbucnit cineva zicand „Nu, nu lucrez in sectorul public. Dar terminati odata si dati-mi standardul, sa pot lucra in liniste!”.

„Understanding Software + Services” cu David Chappell a fost, cum ma asteptam, spectacol. David stie sa faca show. Ne explica pe scurt ce inseamna S+S: o lume in care vom avea o combinatie de software instalat on-premises (in interiorul organizatiei, administrat de IT) si servicii gazduite in nor (livrate probabil intr-un model SaaS – Software as a Service). Apoi anticipeaza viitorul, in care marii vendori din industria software „se vor bate” pe „platforma de servicii” a viitorului. Vremuri interesante. Face o paralela intre asta si cutremure. Locuind in Berkley (California) la 5 strazi de falie, este mereu pregatit pentru „unul mare”: apa, hrana, echipamente etc. De ce? Fiindca din cand in cand sunt cutremure „d’alea mici”. Priviti in jur: Amazon S3, Microsoft BizTalk Services, Force.com, Dynamics CRM Live etc. Vremuri interesante.

„Country Drinks”. Seara de miercuri a fost dedicata micilor petreceri organizate pe tari. Am fost si noi la un restaurant (Summum) pe Passeig de Gracia, la o strada de Casa Batlo a lui Gaudi. Am incercat sa adunam tot ce vorbeste romaneste la TechEd: am avut participanti veniti din Germania, Elvetia, Suedia, Statele Unite si bineinteles Romania. Cristi Petculescu a facut show, ne-am prapadit de ras. Mai ales dupa ce au inceput sa serveasca vinul cel bun. Sau era tot ala?

Filed under: TechEd