TechEd Developers 2007 – ziua a cincea si concluzii

„Microsoft Solutions Framework 4.0 Core and its Families” cu Rafal Lukawiecki, a fost aceeasi prezentare obisnuita dar plina de farmec, cum numai Rafal e in stare. Fiindca s-au schimbat destul de multein MSF de cand s-a lansat VSTS, cursul clasic nr 1848 a fost retras. Din pacate cursul nou nu este lansat, dar, pana atunci, puteti pune mana pe „Microsoft solutions Framework Essentials” de Mike Turner, scos in 2006 la MS Press. Mi-a soptit cineva ca viitorul curs se bazeaza pe cartea lui Mike… O alta carte de referinta in domeniu este „Software Engineering with Microsoft VSTS” de Sam Guckenheimer, scos in 2006 la Addison-Wesley. Apropos, Rafal vine in Bucuresti pe 4 decembrie sa ne vorbeasca de data mining. Stay tuned.

„The Irresistible Forces Meet the Moveable Objects” cu Pat Helland, ne-a trecut prin istorie si cateva extrapolari de viitor in ceea ce priveste procesoarele, reteaua, memoriile, stocarea etc. Aceastea sunt „the irresistible forces”, care vor influenta obiectele, componentele.
teched07 day5 017
Ne prezinta si o _alta_ abordare a tranzactiilor: in loc de Atomic, Consistent, Isolated si Durable, noul ACID inseamna Associative, Commutative, Idempotent si Distributed. Scopul tranzactiilor ACIDe in sens clasic era sa faca sistemul sa creada ca se intampla un singur lucru la un moment dat, indiferent de complexitate. Scopul noii abordari (noului ACID) este sa execute treaba pe multe masini unreliable. Hmmm. Este ok sa-ti ceri scuze in sistemele scalabile-pana-la-cer, in cazul in care estimarea pe care ai dat-o catre un client este gresita. De exemplu, daca esti o aplicatie si stai pe una din masini si clientul iti cere sa-i vinzi un produs, te uiti in stoc, mai e o bucata, ii spui ca-i livrezi in doua zile, daaar… o alta aplicatie de pe o alta masina tocmai ti-a vandut produsul de sub nas. Ce faci? Iti ceri scuze clientului si ii spui ca livrezi in 3 saptamani.
Sunt si exceptii. Una din ele este data de sistemele in timp real, de exemplu avionics. Alta ar fi scenariile in care „scuzele” sunt foarte scumpe, de exemplu lansari de rachete spatiale.

„Software Plus Services” cu Clemens Vasters si Steve Swartz ne duce in lumea serviciilor online, dar nu cea a serviciilor finite (e-mail, CRM etc) si nici cea a serviciilor atasate (Xbox Live, Forefront etc), ci in cea a serviciilor de tip Building Block utilizate de dezvoltatori pentru a construi servicii. Exemplul pe care s-a insistat foarte mult este BizTalk Services sau http://biztalk.net/. S-a trecut prin serviciile existente in BizTalk Services: Identity (un STS in nor) si Connectivity (mesaje), s-a trecut si prin aspectede viitor:

  • Compensation, prin care vom avea la dispozitie un serviciu de compensare coordonat prin policy, la nivel de membership si stare. Serviciul de compensare va semnaliza starea catre nodurile membre, iar acestea vor putea compensa pe baza unui cod (compensator) pe care il scriem in noduri, alaturi de logica de business;
  • Hosting, care va permite pe cu un App Deployer sa „arunce” o aplicatie in nor pe baza unui model de aplicatie si a unui model de resurse. Ceea ce ajunge in nor vor fi: o aplicatie aspx, un workflow si tabele sql.

ISB – Internet Service Bus?
Desi multi jucatori din industria de software explica ESB sau SOA sau BPM ca necesitand investitii de infrastructura (centralizata), noi credem ca acestea sunt doar pattern-uri si/sau strategii. Scopul nostru este sa facem aceste pattern-uri disponibile la orice nivel (masina, enterprise sau internet). Strategia asta a fost dezvaluita acum cca o saptamana in Redmond (Oslo?). Vremuri interesante.

Concluzii

N-a fost chiar sirop cum a spus Aurelian, dar nici nu a fost mindblowing. Dupa ce participi la 4-5 techeduri la rand, asteptarile sunt din ce in ce mai mari. Au fost si cateva „stiri”, cum ar fi ca va fi gata VS2008/.NET3.5 in luna asta, ca pregatim Sync Framework, ca pregatim Microsoft Search Server 2008, au fost aratate pentru prima oara ASP.NET MVC si Dynamic Data Control. S-a vorbit despre Oslo desi nu s-a spus ca e vorba de Oslo… Una peste alta, inca o conferinta reusita.
Concluzia personala este ca am imbatranit… daca va uitati la ce sesiuni am mers, n-a fost niciuna de geeks. Bine, bine, in afara de sesiunile lui Cipi.

Bravo Cipi!

PS: Cateva zeci de videocast-uri cu principalele subiecte pot fi urmarite pe theVirtualside. Enjoy!

Filed under: TechEd

# re: TechEd Developers 2007 – ziua a cincea si concluzii

Wednesday, November 14, 2007 3:50 PM by Aurelian

Zoli, nu cred că e o problemă ca un eveniment să conțină și „sirop”, mai ales dacă e dulce :p. Sunt mulți cărora le plac prezentările „executive” (level 200-). Asta nu înseamnă, însă, că ar fi neapărat, „mindblowing”, precum chiar tu ai remarcat.

Supararea mea mare e ca au scos Advanced topics de Silverlight si ca Virtual Earth omul ala avea de părezentat content pentru cel putin 2 sesiuni si cica s-a luptat omu’ din greu  (Johanes nu stiu cum) sa obtina 1 slot.

Multe din chestiunile anuntate prima data in public eu le sitam de la global summit-ul de anul asta din state si poate de aia nu m-am mai emotionat asa de tare acum la aproape un an dupa.

Aurelian

# re: TechEd Developers 2007 – ziua a cincea si concluzii

Friday, November 16, 2007 1:09 PM by zoltanhe

Deh, MVP-ii astia afla lucrurile mai devreme decat muritorii 🙂

(Aurelian vorbeste de MVP Global Summit din martie, din Seattle).