Irigații automatizate

Anul trecut, cu seceta aia, pierdeam cca 2 ore de 4-5 ori pe săptămână cu udatul. Ne-am luat noi tot felul de aspersoare dar tot trebuia să ai grijă de ele, să tragi furtunul, să muți aspersoarele șamd. La un moment dat am tras un furtun de-a lungul gardului, cu 3 cuple, la care conectam furtune mai scurte și mai ușor de manipulat. Timp pierdut… iar florile/gazonul tot pe nicăieri erau. Asta până când am văzut o instalație de irigat automatizată la colegul și prietenul meu Dan Bulucea: curtea împărțită în 3 zone, fiecare zonă este irigată separat cu aspersoare care se ridică automat când țeava este sub presiune. Cool, ha? Gata! Îmi fac și eu.

Recomand www.inttech.ro, care sunt distribuitori ai www.hunterindustries.com (producători de echipamente de irigat). Inițial am crezut că Hunter, fiind americani, sunt prea scumpi și am început să studiez Gardena, dar ăștia sunt de două ori mai scumpi decât Hunter… I-am întrebat pe cei de la Inttech de ce și răspunsul a fost ”lăsați Gardena… ăia sunt pentru hobby… noi facem la scară mare”. De la Inttech nu poți cumpăra chestii cu bucata, ci trebuie să iei tot sistemul de irigat de la ei. În schimb, îți proiectează sistemul pe calculator, îți face un deviz cu tot ce îți trebuie și poți să te apuci de săpat.

prospray_header

De reținut:

  • citiți ghidul de proiectare și instalare.
  • sunt firme care instalează sisteme de irigat… lăsați-i pe ei să-și rupă spatele cu cazmaua și târnăcopul. Merită banii! (eu am zis că fac singur și deja regret…)
  • totul depinde de presiunea și debitul hidroforului/pompei. Chiar dacă Inttech vă face proiectarea, verificați dacă debitul total pe fiecare zonă este sub debitul maxim al hidroforului. Debitul total pe zonă se poate calcula din suma debitelor aspersoarelor din acea zonă, iar debitul aspersoarelor este dat de presiune, tipul de duză și arcul de stropire (dacă duza e ajustabilă).
  • raza de stropire la aspersoare depinde de presiune, iar dacă hidroforul cuplează de ex la 2bari și decuplează la 3bari, atunci veți avea o variație serioasă a razei, care trebuie luată în calcul. De-aia suprafețele de stropire ale aspersoarelor adiacente trebuie să se suprapună.
  • veți avea pierderi de presiune în funcție de numărul de coate, teuri, filtre, electrovane, grosimea și tipul conductei (polietilena rulz).
  • dacă partea cea mai de jos a conductelor din fiecare zonă este sub pământ, trebuie să folosiți supape de golire (se deschid dacă nu e presiune) ca să evitați spargerea conductelor la îngheț (eu tocmai a trebuit să-mi iau alt hidrofor fiindcă am neglijat faptul că trebuie golit iarna…).
  • conectarea aspersoarelor la conducte se face prin niște swing-joint-uri, care sunt cam le fel de scumpe ca și aspersoarele. Dacă terenul vă permite să puneți/săpați conductele chiar pe sub aspersoare, atunci nu vă mai trebuie swing-joint-uri.
  • băgați 15-20 de rânduri de bandă de teflon (câlțiul modern) la fiecare îmbinare filetată (fără garnitură).

Baftă!

Filed under: Hobby, Gospodărie

# re: Irigații automatizate

Friday, March 28, 2008 10:43 AM by BMoro

Buna informatie pentru cand o sa ma retrag la tara sa ma apuc de pomicultura… Si pentru ca nu glumesc sper ca in cativa ani sa pot monitoriza de la distanta starea solului, nivelul de umiditate si altele, de la distanta, pe web…

# re: Irigații automatizate

Saturday, March 29, 2008 7:51 AM by zoltanhe

Da, există programator central pentru irigaţii la care te poţi conecta cu computatorul… iar la orice programator poţi conecta detector de umiditate al solului, detector de ploaie (asta mi-am luat şi eu), detector de vânt. Detectoarele sunt practic nişte validări, contacte normal închise, care dacă sunt activate, se opreşte irigaţia.

# Post mortem la instalația de irigat

Friday, April 04, 2008 10:21 AM by Weblogul lui Zoli

Livrabil: i nstalație de irigat automatizată pentru cca 130mp de gazon și cca 25mp de flori: 3 zone de