Open XML devine standard international

Deși la votul din vara trecută nu a trecut, Open XML a fost de data asta ratificat ca International Standard de către ISO/IEC JTC1. A fost un efort nemaipomenit din partea Ecma, care a răspuns la comentariile membrilor ISO (voturile negative trebuie însoțite de comentarii/justificări). În luna martie, membri ISO au avut posibilitatea să-și schimbe votul pe baza răspunsurilor Ecma. 86% din membri ISO au aprobat standardul. Este timpul acum să trecem la treabă și să uităm de războiul de formate.

De ce e important pentru clienți (în număr de milioane) ca Open XML să devină standard internațional?

  • guvernele au cerut-o
  • viitorul lui Open XML este de acum în mâinile ISO
  • este important ca fiecare client să dețină controlul asupra datelor sale, acum și în viitor (independența de un furnizor)

De ce e important pentru partenerii Microsoft care dezvoltă software (în număr de zeci de mii)?

  • permite manipulare de documente fără a fi nevoie de Office
  • permite generare programatică de documente (rapoarte, asamblare de conținut etc)
  • permite definirea unei structuri semantice pentru documente (prin decorarea cu custom XML markup)

De ce e important pentru industrie (inclusiv competitori)?

  • permite reprezentarea fidelă a conținutului din sute de milioane de documente existente
  • creatorii de software trebuie să permită interschimbarea de date cu alte sisteme
  • permite competiția în domeniul aplicațiilor de productivitate personală, în care Microsoft nu are rival (implementări complete ale Open XML – în forma standardului Ecma 376 – au până acum Apple, Corel, Microsoft, Novell și Sun)

Pare că Microsoft pierde din standardizarea Open XML… nu-i așa? Așa pare: independența de un furnizor, permite competiție etc. Totuși, nu e așa. Am să explic reamintindu-vă o declarație a unui consultant de la IBM România, care a fost întrebat de OSS și IBM: ”la noi, când nu mai prezintă avantaj competitiv, devine open source, n-ai ce face cu el”. Vă las pe voi să extrapolați.

Chiar și așa, sunt multe voci, care au fost împotriva standardizării Open XML din principiu (suporteri ai altui standard: ODF) sau pur și simpluca să moară capra vecinului”. Unii contestă procedurile ISO, semnalează nereguli în Norvegia uitând care au fost regulile organismului de standardizare de acolo. Alții contestă organisme cu mare reputație cum este cel din Germania (DIN), confundând voturile pe subiecte diferite. S-a ajuns până la a contesta integritatea unor oameni cu contribuții importante în standarde internaționale cum este Patrick Durusau, sau Rick Jelliffe. Trist…

Tot acest efort de a băga bețe în roate este fără rost. Mai bine mergem înainte, fiindcă mai este loc de îmbunătățiri și la Open XML și la ODF. Așa cum spuneam și în vara trecută: concurența NU trebuie făcută în organismele de standardizare!

Filed under: Open XML

# re: Open XML devine standard international

Wednesday, April 02, 2008 10:07 PM by MrSmersh

Bine ca s-a terminat dupa cum tot spun bilciul.

Si ma minca mina sa postez despre asta dar clar ca asta e anuntul lui Zoli tot deranjat din concedii pe subiectul Open XML Smile

La treaba acuma, vreau Office ISO compliant!

# ISO preia mentenanța pentru Open XML

Thursday, April 10, 2008 10:55 AM by Weblogul lui Zoli

După ce a fost aprobat ca standard internațional (ISO/IEC 29500), Open XML a fost încredințat săptămâna