Platforme de aplicații în nor

Discutam zilele trecute dacă cloud platforms au sens sau nu. Dacă reușim să valorificăm punctele de atracție ale norului (scalabilitate, cost redus etc), putem spune: de ce nu? S-ar putea să fie următoarea mare chestie. Gândiți-vă doar la apariția PC-ului și a serverului obișnuit pe vremea mainframe-urilor. Azi, avem tot felul de tehnologii interesante care apar: Google AppEngine, Amazon EC2, Force.com, SQL Server Data Services etc. Citiți părerea lui David Chappell în ”A Short Introduction to Cloud Platforms”. Noi vom vorbi mai multe la și după PDC2008, cînd vom avea povestea închegată.

Filed under: S+S

# re: Platforme de aplicații în nor

Monday, August 18, 2008 3:52 PM by B_gd_n[ ]Sahlean

La prezentarea de sâmbătă ai folosit intens termenul de [serviciu]. De asemenea ai amintit la un moment dat de combinarea serviciilor. Inteleg prin asta ochestrare serviciilor. Până la urmă este vorba 🙂 … [şi] … de SOA. Totuşi nu-mi amintesc să fii amintit cel puţin o dată de SOA.

Tot in prezentarea de sâmbătă ai subliniat faptul că IBM nu are prezenta la nivel de „cloud platforms”. Explicaţia ar putea veni din faptul că IBM se simte foarte bine/e poziţionată ft. bine pe segmentul de SOA  „premises”.

SOA „in the cloud” ar putea fi următorul nivel din SOA (adică după SOA „premises”).

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 11:19 AM by zoltanhe

Mda. În contextul ăsta (simplist), SOA înseamnă compoziția serviciilor, adică modul în care compui serviciile cu scopul de a le refolosi (intern). Dacă luăm în calcul și servicii în nor, atunci SOA se extinde și în afara firmei. Chiar și așa, trebuie să ne reamintim mereu pentru ce a fost introdus conceptul de SOA și anume pentru a face business-ul mai agil și mai eficient.

Unii spun că SOA e despre servicii ”on premises” și SaaS e despre servicii în nor. Totuși, eu consider că SaaS este doar o modalitate de livrare (dpdv business) a serviciilor din nor.

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 12:26 PM by B_gd_n[ ]Sahlean

SOA este mai mult decât compunerea si reutilizarea serviciilor. SOA nu restricţionează serviciile la nivel „intern”.  Spun asta deoarece serviciile trebuie sa „poată” fi descoperite („service discoverability”)  pentru a putea fi consumate. Indirect, asta presupune faptul că serviciile pot să fie consumate şi extern. Asta dacă se doreşte …

Agilitatea este doar un aspect al SOA. Celalantă (poate chiar prima) promisiune ar fi integrarea sistemelor informatice existente (la nivelul unei întreprinderi … şi nu numai). Să nu uitam exemplul clasic din SOA în care o bancă dispune de un sistem informatic pentru conturi care stochează anumite date despre clienţi, are un sistem informatic pentru carduri care stochează alte informaţii despre clienţi şi un sistem informatic care gestionează creditele acordate clienţilor (binenţeles, sistem care memorează anumite date despre clienţi). SOA promite integrarea acestora şi oferirea unei singure viziuni despre un client. Teorie …

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 12:54 PM by zoltanhe

Integrarea este implicită. Așa este. Dacă nici integrare nu faci, atunci rămâi doar cu silozuri. Totuși, integrarea nu este suficientă (e doar EAI), pentru SOA trebuie să am și refolosirea serviciilor.

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 1:09 PM by B_gd_n[ ]Sahlean

Hmmm … Discutabil. Ce ar putea să mă împiedice să dezvolt de la zero un sistem care „are şi o arhitectură SOA” fără să integrez ?

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 1:30 PM by zoltanhe

Nu prea are sens. Dar, dacă ești (un) SAP (shop) și totul se învârte în jurul tău, atunci ești în barca aia în care nu îți pui problema de integrare (fiindcă ești deja integrat) ci de expunerea serviciilor și refolosirea lor.

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 3:14 PM by B_gd_n[ ]Sahlean

🙂 De ce nu ? Te citez: „.. SOA și anume pentru a face business-ul mai agil … „.  Dacă aş fi furnizorul X de floricele (pop-corn) :-() poată că doresc să ofer clienţilor posibilitatea să acceseze stocurile (~), să-mi trimită comenzi … Toate astea prin intermediul unor servicii pe care clienţii să le consume la nivelul sistemelor informatice proprii. Simplific astfel interacţiunea cu aceşti clienţi.

Iar integrarea (din păcate ideea nu-mi aparţine) nu s-ar putea realiza mult mai simplu prin conectarea directă la bază/ele de date ale celuilant sistem informatic ?

# re: Platforme de aplicații în nor

Tuesday, August 19, 2008 9:47 PM by zoltanhe

Sunt de acord cu prima idee, deşi integrarea este doar la un (mic) pas. E păcat să ai serviciile şi să nu beneficiezi la maxim de ele.

Integrarea la nivelul bazelor de date este ok, însă implică o dependenţă de celelalte servicii, şi asta este contrară ideii de SOA, care (ştim de la grădiniţă) are la bază loose-coupling.