Blueprints

Vă plac software factories? Acele colecții de modele, framework-uri și unelte, care duc modelarea dincolo de statutul de documentație, folosind DSL-uri (Domain Specific Languages) specializate și XML pentru automatizarea procesului de dezvoltare? Sunt prea complicate? Mda. E muncă destulă ca să-ți faci propriul software factory (folosind GAX/GAT – Guidance Automation Extensions și Guidance Automation Toolkit).

Soluția pentru simplificare ar putea fi blueprint-urile, care sunt colecții de framework-uri (de obicei open source) și workflow-uri pentru a ușura asamblarea de soluții. Un prim exemplu este dat de S+S Blueprints (http://www.codeplex.com/ssblueprints), care prin instalarea unui S+S Blueprint Manager în Visual Studio, poate să populeze o soluție SSB cu proiectele și scheletul de cod necesare:

blueprints

Până acum avem:

  • Outlook + Services: un blueprint pentru creat add-on-uri pentru Outlook, care să se conecteze la servicii,
  • Video.Show: un blueprint pentru creat situri de videosharing… vrea cineva să facă un Trilulilu cu Silverlight Streaming?
  • Multi-Tenant Data Access Blueprint este proaspăt, cald, încă mai mișcă… ne ajută să creăm un data access layer multi-beneficiar, similar cu cel din sample-ul LitwareHR,
  • Silverlight Blueprint for SharePoint este încă în lucru (beta2 este și el cald; dacă v-ați chinuit cu beta1 încercați beta2) și nu apare în Blueprint Manager.

Enjoy!

Filed under: Office, Visual Studio, OSS, S+S , SharePoint, Software Factories, Blueprints

# re: Blueprints

Thursday, August 28, 2008 10:58 AM by Adrian Florea

interesant dar nu prea am inteles care ar fi, tehnic vorbind, diferenta intre o software factory si un blueprint?

# re: Blueprints

Thursday, August 28, 2008 11:44 AM by zoltanhe

Au runtime-uri diferite: software factories se bazeaza pe GAT/GAX, iar blueprints au runtime propriu și folosesc WF pentru workflow. Jack Greenfield obișnuiește să spună că blueprints sunt light-weight software factories. Detalii aici:

http://blogs.msdn.com/softwarefactories/archive/2008/05/26/software-factories-2-0.aspx.

# re: Blueprints

Thursday, August 28, 2008 12:44 PM by Adrian Florea

Aha, merci! Si din post-ul lui Greenfield pot deduce ca in viitor vor avea acelasi runtime? La asta se refera „integrating Software Factories with Software-plus-Services (S+S) Blueprints”?

# re: Blueprints

Thursday, August 28, 2008 1:02 PM by zoltanhe

Da. Foarte probabil că vor păstra ce e bun din fiecare. Mike Lehmann a organizat niște focus group-uri la TechEd-ul din state, tocmai pentru a aduna feedback.