PDC2008 – ziua 2

Ziua a doua e dedicata pentru user experience: pc+web+phone.

 • Incursiunea in Windows7 a fost una cuminte, fara surle si trambite. Am retinut compatibilitate cu Vista, suport pentru ODF si Open XML si suport nativ pentru VHD-uri.
 • Visual Studio 10 va avea interfata WPF. Stati, nu sariti! Scopul este pentru a oferi extensibilitate. .NET 4.0 va avea CLR nou.
 • Serviciul Live ID va fi provider de OpenID.
 • S-a lansat Live Framework CTP.Live Mesh e… chiar cool. Marturisesc ca nu l-am vazut pana acum la lucru… spre rusinea mea. BBC ne-a aratat cu al lor iplayer ca Mesh nu e joaca, e treaba serioasa.
 • Office 14 vine cu Office Web Applications, variantele lightweight ale Word, Excel, Onenote. Office without walls.

Update cu sesiunile la care am mai fost:

 • Live Mesh. Da. M-a provocat MrSmersh (la comentarii) si m-am dus la o sesiune de Mesh ca sa vad cu ce se mananca: Live Mesh e combinatia dintre:
  • un serviciu din nor, Live Mesh Service, administrabil pe web prin Live Mesh Desktop si
  • aplicatii client de pe desktopuri si dispozitive, Live Mesh Client. Clientul de Mesh poate sincroniza date cu serviciul din nor sau cu alti clienti de Mesh. In plus, clientii si serviciul sunt accesibile programatic, ceea ce inseamna ca puteti scrie voi aplicatii Mesh-enabled, care sa se foloseasca de clientul de Mesh de pe masina/dispozitiv pentru a sincroniza chestii. Ba mai mult, pentru a programa aplicatii Mesh-enabled, mediul de dezvoltare impreuna cu Live Framework simuleaza serviciul din nor pe desktopul programatorului.
 • Geneva. S-a lansat primul beta pentru Geneva, platforma de management al accesului pe baza de claim-uri, format din:
  • Geneva Framework (fost Zermatt) pentru a permite dezvoltatorilor sa externalizeze identificarea (bazata pe claim-uri a) userilor catre servicii externe. Adminul poate decide la runtime, cum sa se faca autentificarea, modificand fisierul de configurare al aplicatiei ASP.NET sau a serviciului WCF.
  • Geneva Server este un STS (Security Token Service), care poate emite sau transforma claim-uri si procesa accesul userilor in sistemele deservite
  • CardSpace Geneva este o versiune noua de CardSpace, care suporta Geneva Server si Geneva Framework

Filed under: Open XML, Office, Windows, Visual Studio, Identitate, PDC, Live Mesh

# re: PDC2008 – ziua 2

Tuesday, October 28, 2008 8:49 PM by MrSmersh

OK, explica in 3 fraze ce e Mesh. Daca reusesti imi tin gura, daca nu zic ca e cool tehnologia, dar are o mare problema in a explica lumii ce face. Si din punct de vedere al pietei noastre, si in general, pe termen scurt mediu, e mai de impact ca azure…. Dar greu de explicat ce face, dar cind o vezi merging pe viu practic (DrNeil o foloseste, si ne-a aratat cum e, ca nu ii pot spune demo, e uitat peste umar) e foarte de efect.

Parerea mea Smile

# re: PDC2008 – ziua 2

Tuesday, October 28, 2008 8:57 PM by zoltanhe

aaa, nu cred ca pot… altcineva?

# re: PDC2008 – ziua 2

Tuesday, October 28, 2008 10:43 PM by Anonymous

E simplu:

” Imagine all your devices—PCs, and soon Macs and mobile phones—working together to give you anywhere access to the information you care about.

With Live Mesh, you can spend less time managing devices and data and more time connecting with family and friends or collaborating with colleagues”

si

„Live Mesh puts you at the center of your digital world, seamlessly connecting you to the people, devices, programs, and information you care about—

available wherever you happen to be.”

3 fraze. Smile

# re: PDC2008 – ziua 2

Wednesday, October 29, 2008 12:29 AM by zoltanhe

cu alte cuvinte Live Mesh e combinatia dintre: 1) un serviciu din nor si 2) aplicatii client de pe desktopuri si dispozitive. Clientul de Mesh poate sincroniza date cu serviciul din nor sau cu alti clienti. In plus, clientii si serviciul sunt accesibile programatic, ceea ce inseamna ca puteti scrie voi aplicatii Mesh-enabled, care sa se foloseasca de clientul de Mesh de pe masina/dispozitiv pentru a sincroniza chestii. Cool, ha?

am bagat asta si mai sus, ca update Smile

# re: PDC2008 – ziua 2

Wednesday, October 29, 2008 9:20 AM by MrSmersh

Chrisv sorry e cam marketing alea, ai putea pune in loc ActiveSync de exemplu si tot ar fi relativ corect dpv tehnic.

Zoli daaaa, asa e. Si ma cam maninca in … sa il vad la treaba ca pe mine tare m-ar ajuta (daca nu si pe altii Smile) la cum lucrez curent zilnic pe vreo 3 calc + wm.

# re: PDC2008 – ziua 2

Wednesday, October 29, 2008 9:45 AM by tudor.t

As zice ca o definitie mai clara pentru Live Mesh (pentru cineva care nu stie deja despre ce e vorba) e chiar cea de pe wikipedia, si care incepe cam asa:

„Live Mesh is a data synchronization system from Microsoft that allows files and folders to be shared and synchronized across multiple devices. …”

# re: PDC2008 – ziua 2

Friday, October 31, 2008 12:04 AM by ignatandrei

Iar un serviciu de sincronizare? SharedFolders, Groove, acum LiveMesh ?

# re: PDC2008 – ziua 2

Saturday, November 01, 2008 10:08 AM by zoltanhe

@ignatandrei, Windows Live FolderShare este numai pentru fișiere/foldere și pe viitor va fi migrat pe serviciul Live Mesh, care sincronizează orice date, care se pot pune într-un feed.

Pe de altă parte, ce te face să crezi că Groove este atât de diferit? Până la urmă e tot copilul lui Ray… Imaginează-ți Groove ca o aplicație având un serviciu în nor, similar cu Live Mesh. Nu aș fi foarte surprins dacă versiunea 15 de Groove ar folosi Live Mesh.