PDC2008 – ziua 3

Ziua a treia a fost dedicată programării concurente, uneltelor și modelării. Avem un prim CTP pentru Visual Studio 2010 și .NET 4.0, cu aspirații mari înspre Parallel Computing.
Am mai văzut azi:

  • Oslo e platforma de aplicații model-driven de la Microsoft. Avem un prim CTP și tocmai am anunțat că vom publica limbajul M sub Open Specification Promise. Cu Oslo, vom putea crea DSL-uri (Domain Specific Languages) pentru a automatiza părți din procesul de dezvoltare. M este și el un DSL. Dacă imaginăm 3 nivele de implicare a modelelor în ciclul de viață al aplicațiilor, Oslo este la cel mai înalt nivel:
    1. schițe, desene (reprezentare vizuală)
    2. model-assisted (+ generare de cod, roundtrip)
    3. model-driven (+ control la runtime).

Iată și o poză care arată cele trei componente ale Oslo (limbajul, unealta și găleata):

what is oslo

Urmăriți blogul lui Doug Purdy pentru evoluția lui Oslo. Descărcați CTP-ul și dați cu feedback-ul!

  • Live Mesh. Mda. A trebuit să-l văd și pe Abolade Gbadegesin, arhitectul serviciului Mesh și nu am regretat. A fost una din cele mai faine sesiuni de la PDC. Iaca poza cu arhitectura Live Mesh:

mesh architecture

Trebuie neapărat să studiați Live Mesh! Nu neapărat din perspectiva consumer, ci fiindcă permite câteva scenarii super-cool pentru aplicațiile voastre. Dacă aveți nevoie să replicați/sincronizați ceva între device-uri (desktopuri, notebookuri, mobile etc), atunci considerați și Mesh fiindcă vă scapă de complexitatea notificărilor, detecțiilor, metadatelor, conflictelor etc. Programarea se face prin Live Framework și/sau Sync Framework.
În momentul de față, identificarea userilor se face pe bază de Live ID iar a dispozitivelor pe baza certifcatului primit în momentul instalării clientului de Mesh. În viitor se vor putea integra/federaliza și alți furnizori de identitate. Avem deja CTP pentru Microsoft Services Connector, care conectează Active Directory pentru a folosi identitatea userilor din domeniu în Mesh. O altă chestiune de viitor este și sincronizarea cu alte servicii din nor, care expun conținut prin feed-uri (Flickr, SmugMug, Photobucket etc). Acest scenariu, se poate rezolva acum doar prin Sync Framework, însă Abolade ne promite o capabilitate în serviciul Mesh, care să facă asta. Huh.

Filed under: Visual Studio, .NET, Live Mesh, Oslo

# re: PDC2008 – ziua 3

Thursday, October 30, 2008 9:07 AM by MrSmersh

Pai privitor la M Charles Simonyi cind a plecat de la MS a lasat tot ce a facut minus idea…. Sa fie M „intentional programming” de la MS? Eu nu am vazut demo cap coada de asa ceva care sa ma convinga, dar promisiunea e interesanta ideiile se cristlizeaza, si da Charles are deja 2 implementari…

Si de Mesh „I’ve told you so” Smile, numa ca, ca de obicei (Silevrlight Smile) scenariile de utilizare sint din cele, nu din nor Smile, ci din balonul de sticla in care stau unele cladiri din campus MS din Redmond, superbe dar absolut nerealiste (warning exagerare Smile).

# re: PDC2008 – ziua 3

Thursday, October 30, 2008 9:36 AM by ignatandrei

Apropo de LiveMesh -ca sa il studiez, cred ca ar trebui sa fiu in SUA…Primesc:

„Thanks for your interest! Live Mesh is currently available in the U.S. only. Click „Sign up” to receive an email when Live Mesh is available in your country/region. „

# re: PDC2008 – ziua 3

Thursday, October 30, 2008 12:29 PM by ciprian

Niste comentarii legate de Oslo…

http://www.ciprianjichici.ro/blog/entry.aspx?EntryID=8efac741-de2b-4939-b68b-7e43907a433c

# re: PDC2008 – ziua 3

Thursday, October 30, 2008 3:32 PM by zoltanhe

@ignatandrei, mea culpa. Mi-a scăpat aspectul ăsta… Voi întreba când va fi disponibil și pt .ro… poate avem un workaround… la naiba

# re: PDC2008 – ziua 3

Thursday, October 30, 2008 5:51 PM by MrSmersh

Hmm, interesting ….

Sint numa urechi Smile

# re: PDC2008 – ziua 3

Thursday, October 30, 2008 8:52 PM by Anonymous

Workaround la „”Thanks for your interest! Live Mesh is currently available in the U.S. only. Click „Sign up” to receive an email when Live Mesh is available in your country/region. „” e sa ai in contul de Live ID pus la Country USA, nu Romania. Asa era din cate retin cand m-am jucat de ceva timp cu LiveMesh.

Cel mai rau caz un nou Live ID cu Country: USA.

# re: PDC2008 – ziua 3

Friday, October 31, 2008 12:03 AM by ignatandrei

@chrisv : Dragule, ai dreptate ca pot sa spun ca sunt din SUA.

Dar sunt impotriva din urmatoarele motive:

1. Incerc sa mint cit mai putin -si mai ales cind e vorba de EULA

2. Sa tin inca un live id pentru special pentru asta nu ma incinta – am linkedin , yahoo, google, facebook – de abia ma descurc sa tin minte parolele

3. Ma deranjeaza ideea ca „serviciul e disponibil doar in SUA” -care e problema dpdv Marketing / Business?Ca dpdv programare nu cred ca e vreo diferenta daca am liveid pe RO sau pe USA

4. Incerc sa ii fac sa inteleaga pe cei de la MS ca atunci cind au ceva tare – e bine sa o puna la dispozitie la mai multi.( Cu office live e cam acelasi lucru- te lasa sa hostezi .eu si .com, dar nu si .ro … )

5. Daca nu strigam, nu o sa avem

# re: PDC2008 – ziua 3

Saturday, November 01, 2008 10:00 AM by zoltanhe

@ignatandrei, singura problemă e că deocamdată Live Mesh e deservit de un singur datacenter din SUA, ceea ce presupune latențe mai mari pentru restul lumii. Chiar și așa, se poate încerca, iar dacă scrieți aplicații pe el, încercați să replicați pe cât posibil de la peers și numai dacă nu se poate, prin serviciul din nor.

# re: PDC2008 – ziua 3

Monday, November 03, 2008 9:38 AM by ignatandrei

@zoli : daca asta e problema, scuze… Incepe sa devina rezonabil de ce e valabil doar un USA