CLM

Numesc CLM-uri (Career Limiting Moves) întâmplările care au darul de a-ți frîna ambițiile de avansare într-o firmă mare, corporație, enterprise sau multinațională, spuneți-i cum vreți. Mă refer la avansare reală, măsurabilă în bani, și nu doar la cumul de responsabilități.
Obișnuiesc să țin evidența CLM-urilor cu scopul de a putea să mi le asum și să le explic încă odată la nevoie. Credeți-mă, lumea ține minte ieșirile tale. În Microsoft sunt la CLM numărul 16. Nu doresc să motivez nimic cu asta, dar hai să numim câteva. Discleimăr: asemănarea cu persoane reale este… întâmplătoare reală…Smile

Diversity
Orice fel de discriminare este văzută nasol. Ok, ține de obiceiurile sociale specifice fiecărei țări. Dacă pe la noi îți permiți să arunci cu vorbe răutăcioase despre țigani, negri, poponari, grași, bozgori, ochelariști etc, în US nu poți fără să fii chemat frecvent la HR, de mânuță cu managerul. Serios. Eduard a scris multe despre obsesia de a fi ”politically (in)correct”. Dacă nu ești dispus să accepți diversitatea, mai bine nu te bagi într-un astfel de mediu. Imaginează-ți că de câte ori vei spune ”al dracului de poponari, i-aș obliga să facă copii. singuri”, va fi cineva în spatele tău cu înclinații evidente…

Harassment
Hărțuirea (sexuală) este… ei bine e serioasă. Da, știu că în .ro obișnuim să ne tachinăm, să glumim, dar atenție la țările cum e US, în care sunt cca un milion de avocați, care abia așteaptă provocări interesante. Credeți-mă că pragul la care tachinările devin hărțuire este foooaarte jos. Stăpânește-ți pornirile, afemeiatule! Invers de ce nu e problemă?

Reply All
Nu da Reply All! Bine, bine, dacă trebuie poți, dar gândește-te de două ori. Se poate întâmpla să omiți faptul că răspunzi la câteva mii sau zeci de mii de persoane. Bineînțeles că dacă se întâmplă, se vor găsi alți câțiva fraieri care vor protesta, tot cu Reply All și atunci se declanșează haosul. Se poate întâmpla să omiți că ai în cc grupuri de genul ”senior vice presidents” și texte lejere de genul ”yeah, man! you’re my brother from my other mother!” nu dau bine.

Demo monkey
Se întâmplă să vină tot felul de oameni importanți și îți cere te roagă să pregătești tu demo-ul de 15min din keynote-ul său. Fă bine și pregătește-te! Temeinic! Persoanele tehnice, cărora nu le-a mers demo-ul sau care arată bluescreen la keynote-uri, au rareori succes. Una din excepțiile sonore este Chris Capossela, care a devenit Senior VP chiar dacă a avut un bluescreen (de Windows 98) în keynote-ul lui Bill Gates. Nu te baza pe asta!

Arguing
Disputele se pot încinge ușor. Stăpânește-te! Chiar dacă ceilalți sunt complet idioți, nu înțeleg subiectul, contrează doar să se afle în treabă, iar tu știi sigur că e așa cum spui, chiar și atunci… cool down și continuă să argumentezi. Nu merge așa? Escaladează la manageri, dar nu te certa. Vei pierde un pic de timp, însă e mult mai bine decât să izbucnești. Ieșirile nervoase se țin minte. ”Wow, am auzit că ăsta e nebun la nervi…”

Bad language
Ai grijă cum vorbești și cu cine! Păstrează înjurăturile și expresiile alunecoase pentru meci. Nu știi niciodată gradul de constipare sensibilitate al recipientului și te trezești că află toți și ești arătat cu degetul de toată filiala. ”Vai tu, ce-a putut să scrie ăla…!? Ai văzut? E inadmisibil…”

Writing remains
Orice scrii, în documente, în emailuri sau pe messenger rămâne arhivat. O regulă simplă pentru a evita problemele este să scrii în așa fel încât chiar dacă mesajul ajunge public (în presă, publicat pe web etc), să nu conțină nimic compromițător. Dacă trebuie să scrii mesaje sensibile, restricționează-le. Chiar și așa, atenție la textele care pot implica legal compania! Corporațiile sunt supuse unor reguli dure privind arhivarea și nu vrei ca la următorul proces să apară mesajele tale ca probă în instanță… ”No further questions, your honor.”

Câteva sfaturi pentru dezamorsarea CLM-urilor:

  1. cere-ți iertare, chiar dacă nu ești singurul vinovat
  2. ASAP (as soon as possible)
  3. arată că ai învățat din greșeală
  4. nu încerca să compensezi
  5. vezi-ți de treabă

Filed under: Corporate

# re: CLM

Monday, December 29, 2008 2:55 PM by ilie.cosmin

FF bune sfaturile asa ca mersi de ele.

# re: CLM

Monday, December 29, 2008 2:57 PM by Valy Greavu

Harassment: E valabil și invers… mai ales dacă ești profesor și-ți vin studentele cu decolteul plin la școală îți spun eu că poți să o interpretezi așa cum spui tu. Big Smile

Iar dacă nu ești profesor plimbă-te pe la niște Front Office-uri ca să simți adevăratul Harassment. Wink

Anyway… ai nevoie de un nou job? 🙂

# re: CLM

Tuesday, December 30, 2008 10:28 AM by ignatandrei

„avansare reală, măsurabilă în bani”

Poti dezvolta ? 😉

# re: CLM

Tuesday, December 30, 2008 10:49 AM by zoltanhe

@Valy, mi-e bine în jobul ăsta… sau crezi că și blogul ăsta e un CLM?

@Andrei, măsurabilă prin creștere salarială, creșterea nr de acțiuni sau beneficii suplimentare. Se poate imagina o promovare fără nici una, și atunci se numește doar cumul de responsabilități.

Un manager trebuie să fie atent să nu aibă subalterni care cumulează foarte multe responsabilități, fiindcă de obicei o fac cu speranța că vor fi observați și apoi avansați. Managerul ajunge să aibă subalterni foarte încărcați, care se cară la prima frustrare și îi înlocuiești greu cu două sau trei persoane. Managerul trebuie să fie capabil să știe până unde face stretch echipei și când începe să spună nu.

# re: CLM

Tuesday, December 30, 2008 11:36 AM by MrSmersh

Pai speram ca citeste cine trebe blog post asta Smile si iti face o surpriza.

Ca dupa lungime post (care cred ca depaseste toate pina acuma puse cap la cap, inclusiv cele cu irigatii Smile) clar te roade, si pot sa zic ca stiu cum e, si pina ce am fost „uns la inima” s-a lasat si cu o demisie de vreo saptamina si din astea si nici macar nu am lucrat la o corporatie…

Si nu stiu daca te incalzeste cu ceva, noi aici, cred ca pot sa zic ca sintem alaturi de tine Smile

# re: CLM

Tuesday, December 30, 2008 12:30 PM by zoltanhe

@MrSmersh, nu e vorba (numai) de mine… hmmm, trebuia să bag și discleimărul ăsta. La categoria asta (corporate) încerc să vă povestesc chestiile învățate, uneori pe pielea mea, alteori doar observând pe alții. Vă las pe voi să ghiciți care sunt pe pielea mea… Wink

# re: CLM

Wednesday, December 31, 2008 12:57 AM by Vic

Din punctul asta de vedere mediul de lucru din state/corporatiile americane chiar suge!

In Europa toate treburile sunt mult mai relaxate si oamenii chiar oameni adevarati.

O alta problema pe care nu ai mentionata este cum faci cand trebuie sa spui „Nu” sau cand dai feedback negativ. In Romania este ok insa in state vezi fata gigelului ca se face neagra si inghite in sec daca spui ceva cu tenta negativa desi el spune/cere sa mentionezi si punctele bune/rele.

Oamenii aia plutesc in universul lor si ca sa faci lucrurile sa mearga ai nevoie de nervi de fier si timp cu carul ca sa nu nemultumesti pe nimeni.

# re: CLM

Wednesday, December 31, 2008 1:06 AM by AndreiU

Depinde si de corporate si de oamenii cu care lucrezi. Eu personal lucrez excelent cu americanii.

# re: CLM

Wednesday, December 31, 2008 12:02 PM by zoltanhe

@Vic, nu generaliza! Sunt de acord cu AndreiU. Americanii și Microsoft apar în discuția asta doar ca studiu de caz.

Feedback se dă ”open and respectful”, iar dacă recipientul nu apreciază feedback-ul (chiar dacă e negativ), atunci e problema lui. Dacă dai feedback negativ, fii pregătit să ajuți persoana respectivă, fiindcă probabil că îți va răspunde ”Mda, nu m-am gândit. Mulțumesc. Cum crezi că e mai bine?”

Poate și mai important este să ceri feedback, fiindcă sunt puțini care ți-o dau din proprie inițiativă. D-aia, chiar dacă nu o faci formal, pune întrebări deschise colegilor și managerilor. Nu ezita să ceri întâlniri unu la unu cu managerii și chiar cu managerii lor.

# re: CLM

Wednesday, December 31, 2008 1:01 PM by AISBERG

Apropo de feedback, ce am invatat/mi-am dat seama eu la multinationala este ca mai bine ii spui ceva de genul: uite, asta este foarte bine, aia mi-a placut, al treilea lucru este ok dar uite acest lucru nu prea mi-a placut pentru ca … si mi-ar fi placut/m-ar ajuta mai mult daca ar fi fost asa si asa…

Adica, pe scurt, sa punctezi mai intai ce e bun si dupa sa spui la ce mai trebuie lucrat. Ca daca ii spui omului din start ca totul e praf fii sigur ca nu te mai asculta cand o sa-i spui ce este bun.