Do More With Less

Da, sunt încă aici.

Microsoft a anunțat ieri rezultate financiare (pe ultimul trimestru din 2008) sub așteptările analiștilor. Steve a mai anunțat o perioadă de 18 luni de restructurări, în care estimăm o reducere de personal de 2-3000 de oameni. Profitul net pe trimestru de 4,17 miliarde este sănătos dar totuși în scădere (11%) față de același trimestru al anului precedent și va trebui să demonstrăm investitorilor că suntem responsabili. Nu înseamnă că nu vom mai angaja oameni, însă creșterile de personal vor fi reevaluate.
România este mai puțin afectată. Nu vom da afară oameni, însă dacă până ieri au fost 10 joburi/roluri deschise (habar n-am de cifra exactă, nu contează), probabil că vom angaja doar pentru câteva. 
Sper din suflet să angajăm cât mai curând un DPE Lead și să-l punem la lucru Smile. Nu, MrSmersh. Nu trebuie să faceți lobby pentru mine. Cel puțin nu pentru mandatul ăsta Smile.

Va trebui să renunțăm la big-ass roadshow și în primăvara asta, chiar dacă v-am promis că facem. Noi ne-am gândit la astea:

  1. întîlniri virtuale (webcasturi cu Live Meeting) mai multe și mai dese
  2. evangheliștii să participe la roadshow-urile (light) comunităților (ronua.ro, itboard.ro, sqlserver.ro)
  3. să facem o conferință mare în București, pe bani, pe model break-even cu sponsori
  4. altceva?

Punctul 3 e fragil, dar hai să-l luăm în considerare. Alte propuneri? Comentarii?

Filed under: Microsoft Romania, DPE

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 12:44 PM by ggciubuc

As propune o conferinta de genul „IT-ul si Criza” care sa atinga urmatoarele subiecte:

a.Cum este afectat IT-ul in perioada de criza economica

b.Ce ar putea face IT-ul pentru a ajuta la diminuarea efectelor crizei.

Pentru a.: Aici lucrurile sunt clare , e vorba de constatare , de un overview la noi si aiurea;

Pentru b.: Mie imi este foarte clar ca o restructurare , o diminuare a cheltuielilor nu este corecta decat daca ai un sistem informatic util pe care sa-ti poti baza deciziile manageriale. Tot aici as lua un contraxemplu care e vizibil pe la guvern: au anuntat reduceri de personal, problema cumulului salariu-pensie fara sa stie cat fac aceste reduceri, or asta se rezolva cu un sistem informatic , mai exact o baza de date si apoi un SELECT bine construit, si astfel dl Boc ar fi aflat in cateva minute niste lucruri pe care isi putea baza deciziile.

Mergand mai departe , ca un fel de punct 5. : conferinte de BI la greu,managerii sa afle astfel cum sa-ti poti fundamenta deciziile folosind tool-uri Microsoft ca SQL Server si Office.

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 2:39 PM by tudor.t

Chiar daca MS nu mai poate organiza roadshow-urile ca pe vremuri, ar fi foarte util daca ar contribui cu speakers, care sa prezinte subiecte interesante la intalnirile comunitatilor..

# NOI , EI si CRIZA

Friday, January 23, 2009 3:28 PM by Weblogul lui Gigi Ciubuc

Intr-un post pe blogul sau, Zoli Herczeg lansa o tema pentru acasa, in ce modalitati s-ar mai putea desfasura

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 3:34 PM by ggciubuc

Am dezvoltat ideea de mai sus aici : http://sqlserver.ro/blogs/gigis_blog/archive/2009/01/23/noi-ei-si-criza.aspx

Este o idee buna ?

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 5:30 PM by naicul

Si asa nu ii trebuia nimanui mancarea aia din mijlocul meetingului.

Poate ar fi bine sa faceti o conferinta de o zi cu doua pauze lungi, in care lumea sa aiba timp sa se duca sa manance ceva.

Ati putea incerca sa faceti conferintele in parteneriat cu Universitatile, pentru ca aveti in fiecare oras mare o prezenta in mediul academic si sunt sigur ca ati gasi sprijin. Va trebuie doar putina vointa pentru implementare. Cu plimbarea speakerilor poate ar fi mai greu, dar cum aveti in fiecare oras influenceri, puteti apela la ei.

Ei, ce zici de ideea mea? 🙂

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 9:27 PM by MrSmersh

Acuma cium tin eu cu ursu… Bugetarea pe anu asta nu era facuta deja?

Si oricum am teoria ca nu bugetu e problema sa faci eventuri, bine ajuta ceva cold cash Smile

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 9:31 PM by zoltanhe

@naicule, mulțumesc pentru observații, idei

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 10:15 PM by YounGun

Cu webcast-urile am auzit ca merge bine, pun si eu umarul 🙂

# re: Do More With Less

Friday, January 23, 2009 10:40 PM by dpopa

@ Zoli, conferintele virtuale sunt o idee buna. Nu cred ca e prima data cand s-ar organiza asa ceva. Naicu zicea de influenceri locali. Nu uitati ca aveti si parteneri peste tot, GoldCertified chiar, poate e momentul sa-i puneti la treaba putin mai mult decat pana acum. Am eu asa o presimtire ca ideea de win-win se poate remodela cand vine vina vorba de partnenriatul cu Ms.

Eu sunt optimist. Privesc din perspectiva celor mari, care joaca „in prima liga”. Mai ales cand vine vorba de zonele „low-cost”, cred ca aceasta criza poate genera si lucruri bune : doar ca am impresia ca nu o sa mai fie win-win …

Bafta. Urmarim cu interes evolutia in 2009. E interesant.

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 9:40 AM by Diana

Punctul 3 nu este atat de fragil…mi se pare o idee buna. Pe „afara” acest gen de conferinte nu sunt gratis. Dupa cum s-a vazut, multi (mai ales angajati la stat) veneau la roadshow ca sa ia masa in oras „moka”…:)…Naicule, daca mancarea nu folosea nimanui, de ce se inghesuiau atatia? 🙂

In materie de „virtual conference”, mi se pare ca http://www.sswug.org are o buna experienta…

Gigi, ma tem ca inocentul domn Boc nu se va descurca nici cu acel SELECT…:). Eu zic sa facem o prezentare / site „flash” / webcast – intelegi, ceva cu multe poze 🙂 in care sa le demonstram ca pot pleca de la guvernare mai bogati decat au venit…doar n-o sa-i bagam in boala cu ERP-uri si alte alea…

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 11:32 AM by ggciubuc

@Diana, fara sa mai fiu asa de „rau” in continuare 🙂 , trebuie sa subliniez ca in astfel de vremuri trebuie sa intre in actiune instrumentele de BI (Inteligenta in afaceri – am tradus ca poate o mai citi si altcineva postarile astea) , cand ai nevoie de multa inteligenta sa scapi de criza. Mai departe pentru BI n-ar fi neaparat nevoie de ERP, de sisteme mari care iau un timp pentru a fi facute insa se pot integra FoxPro-urile, Excel-urile de prin ministere si astfel s-ar putea da raspunsuri la intrebari.

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 11:32 AM by tudox

Zoli, nu mi se pare o idee buna anularea Briefing-urilor din afara Bucurestiului. Nu am probleme cu taxa de participare atat timp cat raman exceptiile de data trecuta (gratis pt MCP/studenti..).

Problema care o vad e ca pana acum ati tot organizat intalniri si multa lume nu venea pt ca avea de lucru. Iar daca venea, mai mult se informa si nu ajungea sa foloseasca in practica nouatile, tot din cauza volumului mare de munca care exista (sunt curios cat % din firmele de outsourcing folosesc in productie .NET 3.5, VS2008 sau SQL 2008, pe proiecte mai vechi de 1 an). Anyway, ideea e ca acum a inceput sa scada volumul de munca si multe companii se indreapta (intr-un mod foarte previzibil si normal) spre training. Astfel cred ca acum e momentul propice pentru fiecare parte (MS, dev/firme) sa se organizeze briefing-uri. Cand creste cererea cresti si oferta, nu invers. Win-Win

De asemenea axati-va sa aratati si sa raspundeti clar la ce, cum si de ce as folosi produsul X. Pentru ca deja stiu o parte din raspunsuri, ma astept sa fie destul de usor.

Cu alte cuvinte, astept Briefing in Cluj. Mancare mi-o subventionez eu, pauza de masa sa fie!

Spor!

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 11:47 AM by tudox

@ggciubuc: BI nu cred ca se traduce „inteligenta de business” ci mai degraba „informatii de business” vezi [ http://dictionary.reference.com/browse/intelligence ]

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 12:23 PM by ggciubuc

@tudox , ba ar fi de crezut 🙂

vezi [http://dictionary.reference.com/browse/business%20intelligence] si [http://en.wikipedia.org/wiki/Business_intelligence]

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 1:09 PM by tudox

[offtopic]

@ggciubuc: Am sa-mi dezvolt putin ideea: in lb engleza „intelligence” inseamna si informatie (vezi CIA).

Consider ca BI inseamna „informatii despre afacere” mai mult decat „inteligenta” pentru ca toate tool-urile BI cu care lucram manipuleaza (colecteaza, filtreaza, analizeaza) datele (nu informatiile) in scopul de a ne oferi datele relevante == informatii (fie ca vorbim de tabele, chart-uri, KPI-uri). Ceea ce avem noi stocat in DBMS sunt date, nu informatii.

Mai departe inteligenta intervine din partea celui care le interpreteaza. In link-urile oferite de tine spune „aims to support better business decision-making”

Evident mai e partea de Data Mining, unde nu am experienta, dar pana la urma tot omul trebuie sa interpreteze informatiile, pt ca sa vorbim cu adevarat de inteligenta.

[on topic]

Sunt de acord ca ar fi interesant BI la Briefing-uri. Poate vine C. Jichici?

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 2:06 PM by naicul

tudox: pe proiectele mai vechi de un an nu se foloseste .net 3.5 pentru ca ai o baza de cod scrisa pe vechea platforma. nu este ok dpdv a costurilor sa rescrii pe 3.5. 3.5 o sa fie folosit cand o sa apara 4.0. firmele sunt cu un pas in urma valului. programatorul este cel care trebuie sa fie, insa, pe val.

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 2:31 PM by ggciubuc

@tudox Tocmai asta e , ca poti sa ai date si sa n-ai capabilitatea de a le folosi inteligent iar BI-ul, sau cum am tradus mot-a-mot in romana, poate sa-ti dea acel plus care sa-ti permita sa iei inteligent decizii pe baza datelor detinute. Iar ca sa nu pierdem din ochi fondul problemei de asta are nevoie acum, in perioada de criza un manager fie din zona privata fie din cea publica. Si repet, din ceea ce vad acolo sus prin guvern, un tremur nervos si balbaiala  e clar ca nu au la dispozitie asa ceva- or chestia asta ne afecteaza pe toti , cetateni ai Romaniei.

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 2:32 PM by MrSmersh

Tocmai am vazut ca mai toti vrem sa facem live meteengs… Nici nu mai incapem pe date Smile.

Sa renuntati la live on the field nu cred ca e bine, bine nu ati (si nici eu btw Smile) nimerit mixul corect sa aveti publicul tinta la eventuri….

BTW o sa am nevoie de ceva ajutor pentru o asa ceva , da de aia sint asa cuminte Smile.

Si revenind la criza IT acuma ar trebui sa merag bine, investesti in IT ca sa creezi oportunitatea unor membrii ai clubului „mint rubbing” sa se afirme in alta  parte Smile.

# re: Do More With Less

Saturday, January 24, 2009 9:53 PM by zoltanhe

@naicule, excelentă observația: ”firmele sunt cu un pas in urma valului. programatorul este cel care trebuie sa fie, insa, pe val.” și aș adăuga că nu e nimic grav în asta dacă e vorba de cod legacy, însă mă aștept ca proiectele noi să nu fie în VB6…, chiar dacă va fi suportat și în Windows 7 Smile

@MrSmersh, nu vrem să renunțăm la întâlnirile offline, doar că va trebui să ne adaptăm nițel. Ah, și am uitat să răspund la ”Bugetarea pe anu asta nu era facuta deja?”… bugetarea se ”reglează” la juma’ de an, adică acum (anul fiscal la Microsoft începe în 1 iulie).

# Avem sef

Tuesday, March 24, 2009 8:10 PM by Weblogul lui Zoli

De ieri avem DPE Lead . E George Pristavu . Vine de aproape, de aici de la Oracle. A urcat un etaj. Gurile

# Tu ce ai face?

Wednesday, May 06, 2009 3:16 PM by Weblogul lui Zoli

Dacă ai vedea un mesaj de ”realiniere de resurse” de la CEO, apoi unul de la GM? Vă spun eu: trebuie