Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Dacă tot s-a scris despre seminarul de e-Guvernare organizat de IDG, iată care a fost esența prezentării mele:

Vechiul mod de a opera, în silozuri (m-am inspirat aici din exprimarea domnului Săvulescu de la MCSI) sau fără partajare de informații, nu mai este suficient. Mă refer aici la agențiile guvernamentale, ministere, dar și la administrația locală. Pentru a amplifica beneficiile e-Guvernării este nevoie de două lucruri esențiale:

  1. Interoperabilitate și
  2. Colaborare între agenții.

De ce? Fiindcă pentru a putea oferi o față unitară către cetățeni și contribuabili, este nevoie ca în backend să conectăm datele, sistemele, procesele și funcționarii. Interoperabilitatea este simplă comparativ cu punctul 2, fiindcă în primul caz e o problemă tehnologică, dar în al doilea caz este o problemă de voință. Agențiile sau ministerele trebuie în primul rând SĂ VREA să-și expună serviciile pentru a putea fi reutilizate de alte agenții. Mai mult, agențiile trebuie SĂ VREA să reutilizeze servicii expuse de alții și să-și compună astfel sistemele noi. Apoi toate aceste sisteme se pot înșuruba într-o chestie centrală, pentru a fi consumate în mod unitar de cetățean, indiferent cum interacționează acesta cu e-Guvernarea (pe web, pe telefon, la ghișeu etc).

Am folosit poza asta în prezentarea mea:

Interop @ IDG eGov 30sep09 clean

Da, asta e SOA (Service Oriented Architecture)! Nu e nimic magic aici, dar în e-Guvernare, ca și în orice proiect de SOA, trebuie să existe sprijinul conducerii executive. Dacă nu, degeaba vorbim de WCF și XML și WS-* și REST și BizTalk, fiindcă așa e în proiectele astea: trebuie întâi voință.

În România, partea din mijloc a pozei există din 2003 și se numește SEN (Sistemul Electronic Național). Detalii (inclusiv SDK) pe siteul www.e-guvernare.ro.

Filed under: Interoperabilitate, WCF, SOA, BizTalk, NTO, e-Guvernare

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Thursday, October 01, 2009 8:25 PM by cocodanila

Hai Zoli, give us a break, in tara asta mai degraba

http://www.nu-e-guvernare.ro !!! Management commitment, political embarasment, shared services……. vorbe goale.  Tre sa ma duc sa le explic la nu-s ce agentura ca de ce primesc alocatie la copil in Bucuresti cand am un alt copil cu acelasi nume in Bacau (coincidenta, e de fapt acelasi) care nu beneficiaza de alocatie dar poate ar trebui. Si sa ma duc musai cu un maldar de acte, sa autentific toata familia, si sa am xerox la ele gata pregatit, intre 9 si 15 ca ei nu lucra cand vrem noi. Si ca sa ma faca sa ma duc au taia alocatia – obvious, i-am redus bugetul lui aia mica cu suma respectiva ca sa-o pregatesc pentru viata si sa ia aminte ca statul nu-i pregateste nimic bun!!!

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Thursday, October 01, 2009 11:04 PM by lordali

:))))))))))))))))) – o gluma buna cu e-guvernarea in Romania in general. Am contact cu un proiect de e-guvernare si este un proiect mai mult decat ambitios(m-am exprimat finut).

In final e cum ai zis tu Zoli, e vorba de vointa de sus care e urmata de bani si apoi de cine trebuie sa primeasca acest contract :):).

@Zoli – ce ai scris tu este super ok cu mine, eu rad de cei care ne conduc.

@cocodanila – te cred pe cuvant, ceva mizerabil ni se pregateste in permanate de catre statul roman.

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Thursday, October 01, 2009 11:55 PM by Bazilide

,, a bridge too far,,, de asta imi aduce aminte

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Friday, October 02, 2009 8:56 AM by adrian.munteanu

Zoli,

Sună foarte fain. Şi eu, şi Vali facem vorbire, pe la şcoală, de astfel de lucruri, de ani buni. Stau însă şi mă întreb: CUM?

Pentru că, practica bate teoria!

Îi răspund şi lui Coco cu ocazia asta: în cele mai multe din aplicaţiile insituţiilor administraţiei publice, CNP-ul NU ESTE CHEIE PRIMARĂ!!!

Avem un ID unic (facem abstracţie de eventuale greşeli de cacul) pe care îl folosesc foarte puţini.

Firmele au CUI…Şi la ce îi foloseşte firmei? Poţi, de exemplu, în baza CUI să verifici situaţia financiară a unei firme la ANAF?

Completez cele spuse de tine: instituţiile astea, toate la un loc, trebuie, în primul rînd, să îşi analizeze procesele! Dar din păcate, în urma analizei va rezulta că unele lucruri trebuie să dispară!

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Friday, October 02, 2009 8:58 AM by zoltanhe

@cocodanila, astea sunt efectele… hai să nu ne coborâm la problemele punctuale și să rămânem la nivel macro…

@Bazilide, numai că nu se cucerește ci se cedează și nu e ”bridge” ci e BizTalk Smile

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Friday, October 02, 2009 12:11 PM by Bazilide

@ zoli ai dreptate, insa problemele macro sunt cine defineste standardele de interoperabilitate, legislatia, normele etc

vezi discutiile despre Infrastructura Nationala de Date Spatiale care au ramas la acelasi nivel ca acum 3 ani cand participam impreuna la ,,Lumea Geospatiala,, precum si instabilitatea din agentiile guvernamentale (exemple concrete INA, ASSI, Ancom etc)

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Friday, October 02, 2009 12:31 PM by cocodanila

http://www.nu-e-guvernare.ro sau alte proiecte adiacente initiativei, am dat peste ele prin 2001 sau 2002 cand intamplarea a dat peste mine cu un draft de strategie de 300 Mil EUR din fonduri europene, cu multe alte „preconditii” in spate. Erau vreo 90 mil EUR pentru nu-s ce porcarie de portal integrat, plus partea de interfete din diverse registre, si hardware cred dar nu-mi mai aduc aminte pentru ca m-am cam speriat de sumele alea si mi s-a blocat creierul.

Azi e 2009 – spune-mi tu numai 1 minunat serviciu pe care l-ai utilizat in ultimul an. Poate daca ai firma si ai platit taxe, ca in e-licitatii eu unul nu mai cred.

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Monday, October 05, 2009 10:31 PM by Gandalf

In loc de e-guvernare ar fi interesant ca MS Ro sa comenteze articolul: http://www.financiarul.com/articol_33514/prima-%E2%80%9Eafacere%E2%80%9C-a-lui-boc-a-tinut-sapte-zile-licente-software-in-valoare-de-90-mil–euro.html 🙂

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Tuesday, October 06, 2009 12:22 PM by zoltanhe

@Gandalf, ne bucurăm că Guvernul României a ales să folosească tehnologie Microsoft pe serverele și desktopurile sale. Achiziția licențelor este un semn de normalitate dar și un exemplu pentru mediul de business din România, mai ales după un an în care pirateria software a scăzut la 66%.

MCSI a fost desemnat prin HG să administreze inventarierea și actualizarea tehnologiilor Microsoft în administrația centrală și astfel, MCSI este singura, care poate să comenteze asupra procedurii de achiziție.

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Tuesday, October 06, 2009 1:46 PM by Bogdans

@AdrianMunteanu

E normal sa nu se foloseasca CNP-ul in aplicatiile din administratia publica. Ma refer la cei din Republica Moldova, carora li se da CNP-ul odata cu buletinul.

Si mai sunt probleme de genul : http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-5718959-evz-greseala-din-nastere-doi-romani-singur-cnp.htm sau Social Security in America.

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Wednesday, October 07, 2009 9:36 AM by zoltanhe

@Gandalf, am șters ultimul tău comentariu fiindcă nu pot să accept să ataci o firmă pe blogul meu la adăpostul anonimatului. Revenind la MCSI, eu nu văd decât un client, care a vrut să își reînnoiască un contract de licențiere de tip Enterprise Agreement. Din punctul nostru de vedere, orice partener era liber să oferteze incluzând aici toate beneficiile unui EA (consultanță, training, suport, opțiuni de plată etc): http://www.microsoft.com/licensing/licensing-options/enterprise.aspx

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Friday, October 09, 2009 8:45 PM by Gandalf

Pacat! Te credeam mai drept.

Voi reveni!

# re: Despre interoperabilitate si e-Guvernare

Sunday, October 11, 2009 3:31 PM by zoltanhe

Ei vezi, @Gandalf, din nou jignești la adăpostul anonimatului! Dacă nu îți poți asuma declarațiile, atunci mai bine abține-te!