Office 365 pentru dezvoltatori

logo-office-365De săptămâna trecută sunt disponibile noile servicii online Office 365 în versiune beta. Inclusiv în română. Mergeți repede repede pe http://www.microsoft.com/ro-ro/office365 și faceți-vă un cont de test. În spatele serviciilor sunt ultimele versiuni de Exchange, SharePoint și Lync. Acesta din urmă unifică fostele Communication Server și Live Meeting.

Pentru dezvoltatori este un pas foarte foarte mare acest release! Ați ghicit, SharePoint Online este serviciul care ne interesează, fiindcă este acum mult mai aproape (ca funcționalități expuse) de SharePoint Server. Noutățile interesante pentru dezvoltatori, pe lângă personalizări, sunt:

– Sandbox solutions
– Excel Services
– Forms Server
– Access Services
– Workflows
– KPIs

În plus, viitorii clienți de Office 365 vor putea închiria și Office Professional Plus odată cu serviciile online. Dacă vreți Business Connectivity Services sau PerformancePoint Services în cloud atunci va trebui să mai stați un pic pe SharePoint Server on-premises până la următorul release al lui SharePoint Online.

Rasfoiți paginile de la http://msdn.microsoft.com/en-us/library/gg271151.aspx și, dacă nu ați făcut-o deja, începeți să lucrați ”sandboxed”. Astfel veți putea instala soluțiile voastre pe SharePoint on-premises sau în cloud, în funcție de ce preferă clientul. Dacă nu vă permiteți un training de SharePoint, urmăriți-l pe cel despre care vorbeam aici, de pe Channel 9 Learning Center.

Ca dezvoltatori de software, de ce ați avea nevoie pentru a face aplicații pe SharePoint Online?