Actualizare majoră în Office 365: avem BCS în SharePoint-ul din cloud

Business Connectivity Services (BCS) este serviciul din SharePoint care permite acces read/write către surse de date externe din alte aplicații de business. Practic, folosind SharePoint Designer, poți să te conectezi ușor la baze de date sau la servicii web. Asta era povestea cu SharePoint Server instalat on-premises. În cloud, SharePoint Online (parte a Office 365) nu avea BCS-ul activat. Așa cum vă spuneam în roadshow-ul de business, lipsa BCS-ului în cloud și restricția de a crea aplicații sandboxed în SharePoint Online, obliga dezvoltatorii să apeleze la șmecherii client-side pentru a accesa surse de date din afara SharePoint-ului din cloud.

Ei bine, de săptămâna trecută avem BCS și în cloud, ceea ce înseamnă că vom putea instala aplicațiile noastre în sandbox-ul SharePoint-ului din cloud și să accesăm date externe prin BCS, folosind conexiuni SQL sau WCF. Uraaa!

Repet încă o dată: dacă faceți dezvoltare de aplicații în SharePoint, lucrați ”sandboxed”, fiindcă numai așa veți putea să puneți acele aplicații în cloud. Nu uitați! Nu voi, ci clientul decide unde își pune SharePoint-ul, iar cu nebunia asta din ultimii ani, vedem din ce în ce mai mulți clienți alegând SharePoint în cloud versus on-premises.

Dacă aveți deja soluții de SharePoint care merg în cloud, nu ezitați să ne spuneți. Ați văzut și voi, ne face plăcere să ne fălim cu astfel de soluții și să promovăm partenerii care le crează.