Aplicații pentru Office și SharePoint

Vă place cum se dezvoltă acum aplicații pentru Office sau pentru SharePoint? Hai, fiți sinceri… Așa mă gândeam și eu. Nu prea, așa-i? Trebuie să știi meserie pentru a o face. Apoi aplicația rulează direct în Office sau în SharePoint, ceea ce duce la complicarea ciclului de viață al aplicației. Păi da, dacă aplicația ta este vândută/instalată la zeci/sute de clienți și faci o versiune nouă, trebuie să treci pe la fiecare pentru a o instala. Veți spune că e un prilej bun de a le lua bani suplimentari, dar hai să fim serioși, majoritatea clienților vor rămâne cu prima versiune. Actualizările pentru bug-uri sunt un vis frumos. În plus, IT-ul clientului va intra în rezonanță de fiecare dată când le instalați ceva pe stații, ca să nu mai zic de SharePoint.

Așa cum am început să scriu aici, noile versiuni de Office și SharePoint vor veni cu un model de programabilitate complet nou. Este cea mai radicală schimbare introdusă vreodată în istoria Office-ului. De data asta aplicațiile vor rula în afara lui Office sau SharePoint și vor interacționa prin API-urile Javascript respectiv REST cu documentele și interfețele pe care le știe deja un miliard de utilizatori de pe planetă. Asta înseamnă că aplicația voastră poate sta unde vreți voi, în Windows Azure, pe serverele voastre, nu contează, ceea ce duce la ușurarea mentenanței. Mai mult, vom avea și un Store, unde veți putea vinde aplicațiile voastre, similar cu cele pentru Windows 8 sau Windows Phone.

Trebuie neapărat să urmăriți video-ul ăsta de 19 minute pentru a vedea o introducere:

Introducing Developing Apps for Office and SharePoint, Part 1: Overview
Introducing Developing Apps for Office and SharePoint, Part 1: Overview

apoi puneți blogul Apps for Office and SharePoint Blog la favorite, sau abonați-vă la feed-ul lor. Detalii, bineînțeles, pe http://msdn.com la secțiunea Office.

2 gânduri despre &8222;Aplicații pentru Office și SharePoint&8221;

  1. Ramane o problema de rezolvat…posibilitatea de a dezvolta (si vinde) aplicatii … Din ce am vazut pana acum, cand am vrut sa imi fac acel cont de seller pentru marketplace, Romania nu era in lista (ca de obicei 😦 ). Ai ceva informatii pe zona asta? Suntem in faza 2 sau nu suntem deloc si trebuie sa ne inrolam folosind carduri „din afara”.

    • Încă nu mă stresez pentru Store-ul de Office, chiar dacă România nu e listată acum în Seller Dashboard. Având în vedere că celelalte Store-uri (Windows 8, Windows Phone și Windows Azure) sunt suportate în România din toamna asta, e doar chestie de timp până se deschide și pentru Office.

Comentariile nu sunt permise.