Scurt preambul de banking pentru persoane fizice
Cu un mandat de debit direct poți delega banca să îți plătească furnizorii, cu condiția ca acești furnizori să agreeze asta cu banca. Foarte fain, fiindcă nu mai trebuie să plătești în fiecare lună telefonul, internetul, curentul, gazul, apa, televizorul, mobilul, asigurarea sau orice alte bazaconii recurente la care te-ai înhămat. Trebuie doar să te asiguri că ai bani în cont și banca va plăti pentru tine. Buun, să vedem unde e problema.
Vulnerabilitatea procesului (studiu de caz pentru furnizorul Romtelecom)
Deschiderea unui mandat de debit direct este simplă: spui băncii (online sau offline) că vrei să îți plătească factura de la furnizorul X, îi spui codul client și/sau alte detalii și gata. În spate se iscă un ping-pong de comunicare (de obicei pe email) între bancă și furnizor. Dacă furnizorul acceptă, va începe să trimită o copie a facturii tale către bancă, iar banca va începe să execute plăți din contul tău pe baza acestor facturi.
Încetarea unui mandat este la fel: spui băncii că vrei să se oprească din plăți, ei își execută ping-pong-ul de comunicare cu furnizorul și gata.
Problema e că dacă acest proces de încheiere nu se execută până la capăt, atunci tu ca și client rămâi în aer. În plus, nu poți să mergi pur și simplu la o altă bancă și să deschizi un nou mandat de debit direct, dacă nu l-ai încheiat pe primul. Vorbim de același furnizor. Da, în cazul meu a fost Romtelecom. Să vă explic: aveam un mandat de debit direct cu Raiffeisen pentru a-mi plăti facturile de la Romtelecom, decid că vreau să plec de la Raiffeisen, încetez mandatul de debit direct, închid contul și plec. Problema e că eu degeaba încercam la ING să deschid un nou mandat de debit direct, fiindcă Romtelecom nu trimitea facturile la ING. Ați ghicit: le trimitea tot la Raiffeisen. Vasăzică ping-pong-ul lor de închidere a mandatului nu s-a făcut până la capăt, Raiffeisen și-a băgat picioarele, iar Romtelecom îmi răspundea retard că la ei figurează Raiffeisen și să mă duc să incetez mandatul la ei. Degeaba le-am explicat timp de doi ani că eu am încetat mandatul lui Raiffeisen și să accepte mandatul de la ING. Ce dracu’, până la urmă eu sunt clientul, eu decid cine îmi plătește factura! Da, doi ani m-am certat cu Romtelecom, regulat, cam odată pe trimestru, de obicei când ratam câte o factură și mă deconectau. N-ai cu cine. Era prea complicat să-și pornească neuronul și să opereze cu mâna schimbarea asta în sistemele lor.
Soluția: rogi pe ING să rezolve
În iarna asta mi-am amintit că ING obișnuiește să surprindă plăcut și mi-a venit ideea: ce-ar fi să îi rog pe ei să descâlcească acest caz. Am dat de o doamnă, care m-a ascultat și apoi m-a ținut la curent cu toată investigația. Funcția ei este „Senior Investigation Specialist”. Nici nu știam că există așa ceva. Concluzia a fost că într-adevăr Raiffeisen își băgase picioarele și nu a trimis notificarea de încetare a mandatului către Romtelecom. Au reluat cu toții procesul și acum sunt un client foarte mulțumit al ING Bank.
wow. Chiar surprindere placuta
In general, dupa 10 ani de activitate de banking cu ING, pot sa spun ca e cea mai serioasa banca. HomeBank-ul e cel mai usor de utilizat (am folosit de la alte 2-3 banci mari) iar interactiunea cu personalul ING a fost mereu fara cusur.
Lucrurile sunt mult mai simple decat par…
Un furnizor de servicii si un client au un contract, cu identificator unic. Puteti sa-l numiti ‘simbol variabil’. Si furnizorul si clientul au conturi bancare, clientul trebuie sa fie liber sa plateasca (online) pana la data scadenta (transfer bancar manual sau automat din ce cont vrea el, posta, oricum … porumbei calatori) folosindu-se de simbolul variabil.
Atat.