Până acum obișnuiam să mergem în Austria la schi în vacanța de iarnă. În România mergeam doar pentru weekend sau pe câte o zi. După ce am văzut sezonul trecut cât de frumos s-a dezvoltat Poiana Brașov, am decis să dăm o șansă și turismului românesc de iarnă. Am petrecut 9 zile din vacanță în Poiana Brașov și nu regretăm nici o clipă.
Să nu credeți că am ieșit mai ieftin! Am făcut mai jos câteva comparații cu observația că și în România și în Austria poți petrece vacanța mai scump sau mai ieftin, în funcție de ce cazare alegi, cum mănânci/bei și cum alegi să te distrezi după schi. Noi am încercat să o facem lată în Poiană și ne-am răsfățat așa cum am fi făcut-o în Austria, în Ötztal, sau Stubaital, sau Kühtai, sau Mölltal. Din România iau în considerare doar Poiana Brașov fiindcă alte stațiuni de schi pur și simplu nu au suficiente pârtii.
Cazare: am stat la Pensiunea Valentin, chiar lângă părtie, cu aproximativ aceeași bani pe care i-am fi cheltuit în .at pe o pensiune mai modestă. Nu se compară răceala gazdelor austriece cu modul extraordinar în care am fost tratați la Valentin. Avantaj .ro.
Skipass: cu cca 30% mai mult în .at ai acces la 5-10 ori mai multe pârtii decât în .ro. Avantaj .at.
Închiriere schiuri: da, pentru cei ca mine, care nu vor să cumpere cu 5-600eur perechea de schiuri și să plângă la fiecare piatră călcată, este important și acest capitol. E cam nasol în .ro fiindcă sunt multe business-uri de închiriere dar sunt puține care sunt de calitate. Prețurile sunt mult mai mici, dar echipamentele sunt slăbuțe. Dacă în .at poți închiria echipament de top, numai bani să ai, la noi trebuie să te întrebuințezi ca să găsești ceva. Noi am avut noroc cu „închirietoria” de la pensiune, probabil îi știți pe cei cu Fischer de la gondolă, mai scumpi, dar foarte ok. Avantaj .at.
Instructor de schi: un instructor personal în .at este cam de 5 ori mai scump decât unul în .ro. Am avut șansa să lucrăm în fiecare zi cu nea Toni Zakariás, un mare om, bun cunoscător de munte, speo, schi de tură și de tehnică modernă de schi alpin. A pus-o din nou pe schiuri pe Dorina, după operația la genunchi de anul trecut și a făcut perfecționare cu mine și cu Klara. Avantaj .ro.
Mâncare/băutură: în bucătăria austriacă sunt puține lucruri care să impresioneze, iar la prețuri chiar și Poiana Brașov e competitivă. Noi aveam în plan să încercăm mai multe restaurante, dar cel din pensiune ne-a cucerit atât de tare încât am rămas acolo în fiecare zi. Dacă aveți o afinitate pentru bucătăria ardelenească, e clar: Avantaj .ro
Distracție: noi nu prea suntem cu cluburile și petrecerile așa că e mai important bazinul, săniușul, patinoarul și apoi o carte sau o bârfă la un pahar în pensiune. De câțiva ani austriecii au investit puternic în atragerea turiștilor în sezonul de vară, așa că sunt plini de ștranduri, bazine și alte asemenea. Nu mă așteptam să gasesc în Poiană nimic apropiat, dar surpriză: nu numai că este bazin la Piatra Mare și la Alpin, dar la primul este și foarte convenabil (în 50 de lei ai acces și la sală și la saună și la salină). Din păcate patinoarul era închis, iar pe pârtia de săniuș de lângă biserică ne-am dat de 5 ori și ne-am lovit de 7 ori pe hopurile alea. Chiar și așa: Avantaj .ro.
Alte chestii calitative:
Informații: adică dacă vreau să văd care instalație merge, care pârtie e închisă, ce temperatură e pe vârf, cum bate vântul, ce evenimente sunt, atunci Poiana Brașov e varză. Este absurd ca cel mai relevant site pentru așa ceva să fie http://jurnalul.ro cu cele 3 webcam-uri. Apoi, nu există o hartă ca lumea a pârtiilor. Cea mai bună e cea de la gondolă, care afișează instalațiile care funcționează. În stațiune sunt altele complet aiurea, iar pe net e vraiște. Pliante? Vise, frate. Avantaj .at.
Pârtii: a trecut vremea când în România nu se întrețineau pârtiile. În plus, în Poiană au început să folosească cele 291 de tunuri și lăncii de zăpadă. Mă îndoiesc să mai fie o stațiune românească atât de bine dotată. Dacă adaug și varietatea de pârtii pentru toate gusturile și forțez un pic, pot să spun că la acest capitol e: Egalitate.
În concluzie, recomand cu căldură tuturor celor care sunt deja fani de Austria, Franța, Bulgaria și alte destinații populare, să dați și voi o șansă turismului românesc de iarnă. Noi am avut cea mai mișto vacanță de schi în Poiană. Ever!
Update: am spus că per total nu am ieșit mai ieftin, dar dacă ați fost atenți la costuri, în .ro ești un pic mai jos cu costurile zilnice, însă noi am stat 9 zile versus 7 câte obișnuiam în .at.
Ai avut noroc si multa bunavointa. 🙂
Poiana ? Egalitate de partii ? Austria are 1/2 din circumferinta, nu Romaniei, ci Terrei – km de partii de schi 🙂 Sper ca nu ati sofat tot dumneavoastra pana acasa, dupa aceste 9 zile „fericite”.
@Marius, ai dreptate, deși eu comparam la nivel de stațiune. Într-adevăr, Poiana Brașov cu cca 20 km de pârtie nu se poate compara cu stațiunile austriece, unde ai 100 sau chiar 200 km de pârtie pe stațiune. Din cauza asta am pus „avantaj .at” la capitolul skipass, însă calitativ este egalitate. Se prepară pârtiile în fiecare zi, ca în Austria. Ai pârtii de toate gradele de dificultate.
Cu drumurile e mai trist la noi, dar chiar și așa, prefer să șofez 4 ore decât două zile.
Cred ca-mi scapa mie ceva, astfel nu pot pricepe cum poti compara Austria cu Poiana Brasov. Sa luam ca exemplu Zillertal, unde un skipass pentru tot domeniul skiabil de vreo 600 de km, unde intra si-un ghetar, Hintertux, te costa pentru 6 zile in jur de 199 de euro, cel putin atat a fost acum un an in februarie cand am fost acolo. Cazarea? Daca preferi sa mergi cu gasca si sa inchiriezi ori o cabana ori niste apartamente prin interchalet, iar n-ai cum sa iesi mai scump decat in Romania. Anul trecut parca ne-a ajuns cazarea undeva la 130 de euro pe persoana, 7 zile de cazare. Unde platesti mai mult, e la mancare, unde daca mananci pe partie, si e imposibil sa n-o faci ajungi sa dai si 15-20 de euro pe masa de pranz. O cola la pahar e vreo 2 euro, un baton de ciocolata mars, snickers e tot pe acolo. Asadar, singurul lucru unde Romania are un mare plus e pretul mai ieftin la mancare, desi sunt convins ca nici in Poiana nu sunt preturi ieftine, nu cred ca ajungi la 60-80 de lei pe persoana cu masa de pranz. Dar, avand in vedere ca discutam de-o vacanta de ski, cred ca ar trebui sa conteze mult mai mult cei 600 de km de partie, vreo 100 din ei pe ghetar la hintertux in comparatie cu cei 20 de la Poiana. Partea amuzanta e ce-am citit zilele trecute cum ca, pentru a skia pe cei 20 de km din Poiana, ai nevoie de atentie!, 2 skipass-uri care te ajungu undeva la 250 de lei pe zi. Ori dupa matematica mea 250*6 = 1.500 lei pe 6 zile, ceea ce-i aproape dublu fata de skipass-ul de 199 euro in zillertal. Asadar mancarea mai ieftina de la noi se compenseaza cu pretul mai mare al skipass-ului. Si serios, pentru o experienta de 6 zile la ski merita oricand Austria, la noi statiunile inca sunt doar o gluma ca facilitati, dar se bat de la egal la preturi cu cele din Austria.
@sensation, greșești cu skipass-ul din Poiană: unul singur merge pe toate instalațiile (Sinaia e cea cu probleme la capitolul ăsta) și e 980 de lei pe 10 zile din sezon. Când am spus 30% mai ieftin, am făcut calculele, stai liniștit. Încă o dată: am pus „avantaj .at” la capitolul skipass tocmai fiindcă îți oferă acces la mai multe pârtii.
În rest ai dreptate. Cheers… sau mai bine Grüß Gott 🙂
Stai linistit, vei gasi o gramada de „comentatori” care iti vor spune ca „nu se compara Austria cu Romania” desi n-au fost niciodata in Austria. Sau in Poiana 🙂
Ma bucur ca mai exista si pareri pertinente pe subiectul asta, deosebit de controversat.
Io-s de acord: Ro e mai tare decit Austria la ski. De aceea recomand tuturor romanilor sa ramina in Ro. Si ar fi mare lucru daca i-ar convinge si pe rusi si ucrainieni sa faca fix acelasi lucru: sa skieze la ei acasa sau, eventual, in Poiana Brasov.
PS: Restaurant e de gen masculin, deci e „cel din pensiune”. Si cred (nu-s 100% sigur) ca se spune „o afinitate PENTRU”.
am să ignor bășcălia… mulțumesc pentru corecții
Si noi urmeaza sa mergem la ski in Romania, la Cavnic langa Baia Mare. Statiunea e foarte mica, partiile mult mai scurte, dar oarecum suficient. Si mai ales ca stim oamenii de acolo :).
La noi ar mai fi ca alternativa si Straja, desi probabil conditiile de cazare nu se compara cu Poiana Brasov..
Sper ca au reusit sa modernizeze Straja. Am fost in 2010 ultima data acolo si tot ce am vazut au fost instalatii pe cablu invechite si partii neingrijite.
@zoli, se prea poate sa ai dreptate, nu am ajuns din pacate in Poiana, inca, dar citeam zilele trecute pe-un blog pe care din pacate nu-l mai gasesc referitor la skipass-ul din poiana, si anume ca ai nevoie de 2 skipass-uri, unul pe telecabina si unul pentru telescaun. Uite, am gasit postarea, e a lui adelin petrisor, dar am confundat eu, el vorbea de Sinaia nu de Poiana Brasov http://www.adelin-petrisor.ro/in-traista-nu-ti-baga/
Locuiesc in Brasov si ma bucur de Poiana, de la prima zapada. Din punctul meu de vedere nu as compara-o cu Austria. Nivelul serviciilor (instalatii, skipass si domeniu schiabil) sunt sub tot ce e in Austria si pana la urma pentru multi schiori aici se face diferenta. Pe de alta parte, merita sa dam o sansa turismului local si sa nu mai cautam nod in papura pentru orice. Poiana Brasov a evoluat mult mai ales ca se va organzia FOTE in februarie, dar mai avem de lucrat pana sa ajungem ca in Austria. E totusi un lucru bun ca apar si pareri ca ale tale, ne aduc mai aproape de un standard spre care tindem.
In primul rand trebuie schimbati oamenii, nu partiile, preturile si multe altele. Degeaba comparam statiunile din Austria cu Poiana Brasov… e normal sa fie diferente majore pro Austria, noi am putea contracara cu ospitalitatea si incet incet sa ne revenim si sa ne axam pe turism… dar ce poti sa faci atunci cand din 10 pensiuni cel putin 6 te mint de cate ori pot? … Sunt multe avantaje in .ro, dar din pacate suntem departe la partea cu ospitalitatea si mai ales corectitudinea fata de client. PS> e normal sa existe si pensiuni foartea bune si primitoare, ma bucur ca ai avut parte de una, dar exista si dezastre…
Cred ca se scrie foarte greu Austria sau Romania si din cauza asta m-am lovit la tot pasul de .at sau .ro in timp ce am citit acest text. Ca, p*** noastra, partii de schi sau domenii de net e totuna.
In rest, comparatia Austria vs Romania e ilara. Da ma, ce fain e in Romania, cu melteni ce parcheaza masina in buza partiei si cu idioti ce se opresc pe mijocul partiei sa-si faca poza. Mda.
@Dan, a fost cam la fel de greu ca neincluderea de steluțe în comentariul tău. Le-am pus eu pentru tine 🙂
La Bansko ati fost?
Nu, dar am în plan pentru un weekend.
@Dan, nu stiu de ce, dar am senzatia ca tu te-ai incadra perfect in peisajul descris de tine 😉
Pingback: Vacanță la schi în Poiana Brașov, o comparație cu Austria | Zoli … | Creare Site Ieftin 0723406355
Si eu am fost placut impresionata. Deja imi placea Poiana (pt RO e best of) si mergeam acolo in fiecare weekend in care se putea schia. Anul asta au intretinut partiile f bine, au dat drumul tunurilor, au batut bine zapada dupa 4pm si nu stiu ce-au facut, dar au disparut pietricelele care erau un covor superb deasupra stratului de zapada anul trecut. A, si pt prima oara-n viata mi-a fost dat sa vad zidul de la teleferic in stare perfecta, FARA NICIUN DAMB -> WOW! E posibil sa fie datorita FOTE (17-22 feb 2013). Sper sa faca asa an de an, ca pt RO e numai bine.
Mulțumesc pentru feedback. Într-adevăr pârtia Subteleferic este superbă, inclusiv la zid. Îmi plăcea să încep diminețile la prima oră cu o încălzire pe Sulinar, la a doua urcare încă prindeam Ruia+Subteleferic aproape neatinse și la a treia pe Lupului până jos. Yeah! La 10, când lumea începea să vină pe pârtii, eu deja eram „satisfăcut” 🙂
Pingback: Poiana Braşov a atras mai mulţi turişti decât anul trecut
super acest lucru este minunat am gasit ceva la fel
aici la WZY.RO 🙂 imi place
Pingback: Am descoperit un nou sport în Austria, schiul fond | Zoli Herczeg
Misto = cuvant tiganesc !
Bine na, atunci faină 🙂