Înot liber 2000m în 45 de minute

Sunt tare mândru de mine! Azi am înotat 2km pentru prima oară, iar la sfârșit nu îmi venea să cred ce arăta ceasul. 45 de minute înseamnă un ritm mediu de 2:15 pe suta de metri. Deși e mult mai bine decât visam vreodată, a fost în bazin acoperit și sunt convins că dacă mă arunci într-o probă de triatlon în apă deschisă cu câteva sute de oameni în jurul meu, atunci nu voi mai reuși timpul ăsta. Chiar și așa, sunt mândru fiindcă până acum ritmul meu mediu pe distanțe lungi era de 2:30/100m.

poorpostureCea mai importantă îmbunătățire în stilul meu de înot în ultimele luni a fost dată de postură și mijloc. Pe scurt, m-am apucat de ”plank”-uri și abdomene, cam cum scrie Susan la http://www.runnersworld.com/workouts/5-core-workouts-for-stronger-running. Da, ea vorbește pentru alergători, însă credeți-mă că pentru înot este și mai importantă postura și mijlocul, mai ales pentru noi cei care stăm foarte mult la birou. Dacă reușești să îți folosești mușchii mijlocului pentru a sta drept în apă, vei reduce foarte mult frecarea și implicit vei îmbunătăți viteza de înaintare folosind același efort. Apoi dacă reușești să strângi din fund, vei constata că picioarele îți vor sta mai drepte, mai apropiate și mai aproape de suprafață, îmbunătățind din nou alunecarea prin apă. Bineînțeles, dacă nu întinzi laba piciorului n-are nici un rost toată discuția asta! Nu trebuie să fii balerină, dar străduiește-te să întinzi labele alea. Dacă nu crezi cât este de important, fă un experiment: ia un pull-buoy între picioare și fă câteva ture fără să dai din picioare, dar cu labele întinse și cu control pe mijloc, apoi încearcă să ții labele piciorului la 90 de grade (ca la mersul pe jos) și vei simți imediat cum ți se scufundă picioarele departe de suprafața apei, indiferent de cât efort depui pe mijloc. Este atât de important!

Să nu uităm că pentru a crește viteza la înot, trebuie să 1) reducem frecarea și 2) să îmbunătățim propulsia (întâi cu mâinile, apoi cu picioarele), iar pentru noi muritorii, frecarea este problema cea mai mare, mai ales pentru că densitatea apei este de 800 de ori mai mare decât cea a aerului.

Vedeți detalii legate de postură și mijloc pentru înot la http://swimsmooth.com/core.html.

Un gând despre &8222;Înot liber 2000m în 45 de minute&8221;

Comentariile nu sunt permise.