Din evanghelist în consultant

evangelistControversată titulatura asta de evanghelist de tehnologie. Cât timp am fost în Microsoft, multe conversații cu partenerii sau clienții începeau cu glumițe pe marginea acestui titlu. L-am purtat cu mândrie timp de 12 ani, dar este timpul să-l “depun”, fiindcă nu se mai potrivește cu ceea ce fac aici în Teamnet.

Evanghelismul de tehnologie are sens când produci ceva care este folosit de o mare masă de utilizatori, și când produci ceva ce se poate folosi ca platformă de către alții, care la rândul lor să producă alte chestii. Succesul lor va aduce în timp și succesul tău. Este un mod elegant de a face marketing ajutând dezvoltatorii, partenerii și utilizatorii. Evanghelistul e cel care nu ia banii clientului, ba mai mult, îi oferă o grămadă de gratuități. Este cel care promovează brandul și nu ezită să se bată subtil cu competitorii. Este unul din puținele roluri pe care nu îl măsori cu cifra de vânzări ci cu gradul de utilizare a tehnologiei și cu satisfacția celor care o folosesc.

Acum la Teamnet sunt în morișca de vânzări internaționale și sunt departe de acest rol de evanghelist, atât de greu de explicat oricărui interlocutor, fie el din branșă sau chiar din familie. Acum e mai simplu: consultant. De asta am schimbat și subtitlul acestui blog.