Park and ride Berceni

Cică vom avea parcări din astea “park and ride”, adică la capăt de metrou, în mai multe locuri din București. Ei bine, la capătul sudic al liniei albastre, la stația Berceni (fostă IMGB), avem deja “park and ride” de 220 locuri și funcționează de câțiva ani buni. Acum cca 10 ani erau doar cele două parcări mici de 50 respectiv 60 de locuri (vezi cu roșu în imaginea de mai jos), dar nu se puteau folosi la capacitate, fiindcă “cineva” a uitat să repare un șanț săpat pe mijlocul lor. Erau chiar periculoase când ploua, fiindcă zona nu are drenaj, iar gropile ascunse de bălți făceau victime pe bandă. Acum cca 8 ani s-a reparat șanțul, apoi peste încă vreo 3 ani s-a extins parcarea cu încă 110 locuri.

Parcarea este atât de folosită, încât de multe ori la ora 07:00 este deja plină. Vara, în lunile mai liniștite, dacă ai noroc, prinzi loc și pe la 08:00, dar dacă ajungi mai târziu, trebuie să parchezi în jurul stațiilor care urmează. Problema e că la stațiile următoare, la Dimitrie Leonida și Apărătorii Patriei nu sunt locuri de parcare. Ambițioșii aleg să parcheze pe trotuare sau pe zona verde. Zona verde care s-a transformat în șleauri, pline cu noroi când plouă, noroi care ajunge bineînțeles pe șosea de pe roțile meseriașilor. Așa mai parchează pe aiurea încă vreo 50 de mașini la stația Berceni și încă vreo 30 la stația Dimitrie Leonida. Vezi pozele de mai jos (luate cu nerușinare de pe Google).

Da, s-a aglomerat partea asta sudică a orașului, plus satele Berceni și Vidra din Ilfov, iar de când s-a asfaltat drumul județean dintre Dobreni și Berceni, mulți giurgiuveni din satele Dobreni, Vărăști și Valea Dragului aleg să intre în oraș pe aici, pe șoseaua Berceni. Apoi s-a construit masiv în Popești și deja este iureș, ca să nu mai vorbim de mai târziu când se vor ocupa toate apartamentele de acolo.

Soluția: extinderea parcării de la stația Berceni și amenajarea uneia la stația Dimitrie Leonida. Și nu, nu ne trebuie mega investiții ca la Băneasa, Străulești sau Pantelimon. Este suficient să amenajăm parcări simple peste un strat generos de pietriș, care ar rezolva și problema drenajului. Spațiu există, fiindcă așa cum se vede în pozele de mai jos, pe partea stângă (vestică) a șoselei este locul pe unde circula fostul tramvai de pe vremea când la IMGB lucrau multe mii de muncitori. Culoarul acela este perfect pentru parcare. Locațiile posibile (marcate cu albastru în pozele de mai jos):

  • cca 500m vis-a-vis de parcările existente = 500m de parcare pieptene cu capacitate de 200 locuri
  • cca 500m de o parte și de alta a șoselei în dreptul halei IMGB = 1000m de parcare pieptene cu capacitate de 400 locuri
  • cca 200m de o parte și de alta a șoselei la stația Dimitrie Leonida = 400m de parcare pieptene cu capacitate de 160 locuri

Simplu și ieftin. Ar însemna 760 de locuri noi, fără supraetajare ca în Băneasa și fără acoperișuri sexy ca în Pantelimon. Ar deveni un “park and ride” de cca 1000 de locuri în total, care pun pariu că s-ar umple până la refuz.

Berceni park and ride

PS: Mărturisesc că nu știu ce autoritate răspunde de acest “park and ride”, Primăria Capitalei sau cea a sectorului 4, dar sper să ajungă să citească asta.
PPS: Am presupus că într-o parcare pieptene intră 40 de mașini pe 100m, adică fiecare pe câte un interval de 2,5m. Habar n-am care e distanța corectă în realitate.