Recuperarea după fractura de humerus: acupunctură și kinetoterapie

acupunctorkinetomedica

Spuneam aici că în primele luni trebuie răbdare până se sudează oasele. Chiar și așa, trebuie mișcare pentru a evita blocarea umărului. Da, se blochează. E un cerc vicios, fiindcă îți protejezi mâna de durere, iar mușchii și tendoanele îți rămân contractate astfel încât îți va fi și mai greu să te miști.

La mine a fost nevoie de trei luni de la operație ca să mă simt mai bine și să îmi fac curaj să merg la kinetoterapie, adică să trec de la exercițiile simple de acasă, la unele mai temeinice. Am început cu ședințe de 30 de minute fiindcă nu rezistam mai mult. Apoi am început să alternez zilele de kinetoterapie cu unele de înot. Acum să nu vă imaginați că înot cine știe ce. Dimpotrivă. Mereu erau începători la bazin, varză cu tehnica, dar totuși mă depășeau. Am continuat chiar și așa, fiindcă simțeam că îmi făcea bine. Apoi am trecut la ședințe de o oră.

După circa o lună de kinetoterapie, m-a convins Dorina să mergem la un acupunctor. Ea cu dureri de gât, iar eu cu umărul blocat. Băi tată! Toată tensiunea aia care o simțeam că îmi ține umărul de luni de zile, parcă a dispărut. Îmi era și frică să fac mișcări bruște, de teamă să nu se rupă ceva acolo. E o senzație ciudată, fiindcă în continuare nu am forță, însă e totul relaxat. În loc să simt umărul ca pe o planetară înțepenită, acum o simt ca pe una care cloncăne și nu trage. Credeți-mă că e mult mai bine. Nu știu ce se întâmplă cu acele alea, dar îți relaxează incredibil de ușor un umăr blocat așa cum am eu. Merg mult mai bine ședințele de kinetoterapie după aceea. Acum îmi pare rău că nu m-am dus la acupunctură imediat după operație. La început ar fi mers combinată doar cu masaj, chiar și fără gimnastică mai serioasă. Și nu doare, deși dacă sunteți ca mine, predispuși să vă fie rău la injecții, atunci în primele minute veți păți la fel și la acupunctură. Relaxați-vă și respirați normal. Nu veți păți nimic. Oricum sunteți așezați sau culcați.

Cât despre kinetoterapie, nu e mare lucru, sunt doar exerciții de gimnastică specializate pe afecțiuni. După vreo zece ședințe poți învăța toate exercițiile, însă eu prefer să merg în continuare la ei, fiindcă dacă îi plătesc și am programările făcute, atunci știu că trebuie să mă duc negreșit. Am încercat și singur acasă, însă tind să trișez.

Concluzia e, din nou, mai bine nu cazi.