"Sa moara Microsoft"

Citeam primele reactii despre un eveniment Linux, care a avut loc saptamana trecuta si nu imi venea sa cred: apareau cuvinte grele ca cele din titlu. Nu, nu se poate! Parea totusi o conferinta serioasa, pe bani, cu sponsori, parteneri media etc. Totusi, se pare ca e adevarat: Vladimir, unul din speakeri a scris aici cateva fraze. Suparator nu este existenta fanaticilor ci mai degraba lipsa de reactie sau incurajarile primite din partea unor companii respectabile. Pfui!

Ma tot gandeam la sesiunile de discutii libere de la evenimentele noastre… suntem la al patrulea oras, dupa 17 evenimente: ce ar fi daca am fi la fel de acizi in tratarea concurentei? Si aici nu vorbesc de open source, cu care nu avem nimic (dimpotriva), ci de firme comerciale. Bai fratilor, concurenta e concurenta dar asta e deja lipsa de bun simt. Sau prostie?

Filed under: Eveniment, OSS

# re: „Sa moara Microsoft”

Wednesday, October 25, 2006 8:04 PM by alexsg

Numai deontologi la convenţiile astea.

Toţi pro OpenSource, toţi duşmani de moarte ai MS-ului şi când colo în coffee brake-uri îi vezi pe toţi cu msn messenger, outlook trăgând furibund mailuri de pe ştiu eu ce server exchange(făcut de MS).

Ştii care e faza cu linuxiştii ăştia ? Pe probate. Toţi au un mic secret : undeva pe o partiţie, pe un calculator ascuns în baie în maşina de spălat rulează un windows.

De ce ? Pt. că nu pot trăi doar cu linuxul lor, este imposibil, curba de învăţare este prea mare pt. ‘treburile’ userilor.

Omul îşi ia calculator şi vrea să joace un counter strike, să asculte o manea, să vadă un film deocheat, ceva… nu are timp să configureze de mânuţă placa de sunet, să recompileze nu ştiu ce surse pt. toate astea.

Poate că analogia este f.deplasată însă cam aşa stă treaba.

Pt. mine şi cei care au IQ pozitiv problema se pune în funcţie de costul de oportunitate:merită sau nu să investesc x cuantă de timp pt. a seta un mediu *nix. Dacă nu merită bag windows că merge din prima frate.

Cu respect,

# re: „Sa moara Microsoft”

Wednesday, October 25, 2006 8:49 PM by infero

Salut,

In primul rand un raspuns la ce spuneai tu Zoltan si dupa un raspuns la re-ul lui alex.

Din pacate comunitatea Linux din Romania este exact ca si romanul. Patimasa, degraba varsatorie de cuvinte, invective si dejectii. Uite ca asa cum spuneai si tu, Parea! Din cauza asta oamenii cu adevarat valorosi in acest domeniu nu sunt in LUG nu au treaba cu a noastra comunitate. Pentru ca noi, romanii, suntem badarani.

Alexsg:

Vezi ca ajungi in partea cealalta. Generalizezi si asta nu te deosebeste cu nimic de ei. Sunt oameni care o viata au mancat doar Mac OS, altii UNIX, altii Linux, altii sunt mixti. Eu, de exemplu, am Mac OS la work, Win pe home station-ul meu si aveam Linux pe raposatu-mi laptop.

Sunt distributii care merg out of the box si nu  trebuie sa mai configurezi nik. Chiar si jocuri direct 3d si tot stuff-ul necesar. Sunt si arhitecturi exotice sau mai putin exotice care nu merg out of the box. Dar la asta se poate ajunge si la Microsoft. Sa ne amintim cati useri au injurat zile intregi Windows-ul pentru controllerele SATA Silicon Image, care intre noi fie vorba, sunt niste porcarii.

Scuze pentru lungime. Ce vroiam sa spun? Sa nu cadem in generalizari.

P.S.: Te pricepi la evanghelizare Zoltan. :-)). Am fost azi la TechNet si chiar au fost cool prezentarile tale. Si ale colegilor tai de asemenea. Recunosc, este pentru prima oara cand vin la asemenea chestii (si asta pentru ca functia ma obliga). Le-am respins din principiu, exact din cauza lu „M…. Microsoft” sau „Linux is a virus” (Steve Balmer). Dar promit ca mai vin la prezentari facute de tine. :-)). Nu pot spune ca sunt de partea Microsoft. Cu sufletul sunt mai apropiat de comunitatea Open Source, BSD, Solaris si Mac insa asta nu inseamna ca voi nu aveti o comunitate ca voi nu aduceti valoare in aceasta piata si ca trebuie sa fiti injurati. Din contra!

Inchei ca devin plictisitor.

Bafta!

# re: „Sa moara Microsoft”

Wednesday, October 25, 2006 10:21 PM by Lyv

Salut tuturor,

Am fost azi pt prima oara la un eveniment Microsoft, si am fost incantat.M-am inscris si pe acest site pe care l-am mai accesat de cate ori..

Ce vreau sa zic despre Windows vs Open Source OS…solutiile Microsoft sunt intr-adevar profesionale si usor de implementat la nivel de bussiness.In ziua de azi nu se mai pune problema ca „nu sunt bani” pt infrastructura IT intr-o firma care se respecta..deci un manager IT bun care stie sa impuna top-managementului „imaginea” de coloana vertebrala pe care o are departamentul IT intr-o companie intotdeauna se va indrepta spre solutii Microsoft..

Cu respect,

# re: „Sa moara Microsoft”

Wednesday, October 25, 2006 10:48 PM by infero

Conteaza despre ce vorbim. despre sisteme de operare sau solutii bussiness complexe in care TCO-ul OS-ului este un 3-5%. de asemenea conteaza si ce avem de implementat sau ce resurse avem pentru personal. de asemenea, avem si alte alternative cel putin la fel de competitive si ma gândesc aici la solutii Sun, dar nu numai. recunosc, nu sunt un mare fan al lui Big Blue, hp dar si ei au solutii.

# re: „Sa moara Microsoft”

Wednesday, October 25, 2006 11:54 PM by Dr.House

Din pacate Linux-ul este o moda pentru foarte multi , multi vor sa fie altfel decit majoritatea  , windows-ul va ramane un brand  si o solutie de business , linux-ul are alta intrebuintare  , multi nici nu o insinueaza  , am intilnit un singur linux-ist „tare pe pozitie ” care se certa cu mine in sustinere , desi eu sunt intru totul de acord intr-o colaborare open surce si microsoft , sansa omului in fata mea era prin faptul ca el avea 1-0 din start pentru ca eram la un interviu si eram intr-un track …”ca la orice angajare mai serioasa” dar el nu stia cu cine statea de vorba , ca ” l-am aranjat ireversibil” a fost o obsesie pentru mine treaba aceasta {aranjatul} , mi-a luat mult , aproape 1 luna , dar am reusit , cu putin ajutor din partea unor prietei de pa alte meleaguri { idem : fani microsoft si prietei cu unix } , dar sa revin , sa blamezi un soft care a adus pe masa oricarui prost un lucru ce va deveni in urmatorii 10 ani inima economica a lumii , calculatorul si   windows-ul , sa blamezi munca unora care poate si-au abandonat familiile pentru munca lor  ,care si-au rupt din timpul lor pentru a realiza ceva numai petru ca vrei sa fii altfel decit restul , … de aceea eu nu mai postez pe forumuri „unix /linux + derivatele” ca ma lovesc de imbecili si aberatii .. de obsedatii cu idei fixe  , care de fapt butoneaza  de la un computer pe care ruleaza de acum „batranul windows”

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 9:38 AM by zoltanhe

Un alt speaker de la conferinta cu pricina, Dragos Manac, ne contrazice aici: http://dragosh.bloghost.ro/2006/10/25/concurenta-si-propaganda/ Chiar daca Dragos este un tip respectabil, care stie sa poarte discutii in contradictoriu si care franeaza excesele din comunitate, in reactia pe care o are mai sus a exagerat. Repet inca o data: nu avem nimic cu open source indiferent ce inseamna ea, nu avem nimic cu comunitatea open source, nu avem nimic cu modelul de dezvoltare open source. Este drept ca modelul de _business_ bazat pe open source este un pic paralel cu ceea ce facem, dar nici macar asta nu o respingem fiindca sunt multe elemente care ni se potrivesc chiar si noua. Ceea ce am vrut sa spun in textul initial este ca sunt indignat fata de felul in care firme _comerciale_ considera ca trebuie sa concureze, incurajand atitudini care nu fac bine nici macar comunitatii.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 10:42 AM by dpopa

In momentul in care o sa aud de o implementare serioasa pe Linux (a se citi Linux, si nu AIX/UNIX…) o sa va dau de stire. Ce inteleg prin implementare serioasa : solutii de bussiness, storage, clustering, mesagerie, backup, cu un volum de date ce se calculeaza in TB…

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 11:18 AM by gabin89

dpopa, te anunt ca s-a intamplat asta de multe ori si de mult timp. Ca n-ai aflat asta nu e echivalent ca nu exista. Chiar solutii elegante, mici consumatoare de resurse (Linux e perfect configurabil ca sistem de operare destinat unei singura misiuni) si „maintenance free”. N-am nimic cu SO Microsoft, il folosesc si eu dar daca vrei sa ai ochii deschisi nu fii partizan ca te costa. Si te costa fara sa-ti dai seama ce pierzi 😉

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 11:28 AM by dreq

Hello all,

Cred ca obsedati exista de ambele parti, si in lumea linux, si in lumea windows (vezi „Ştii care e faza cu linuxiştii ăştia ? Pe probate. Toţi au un mic secret : undeva pe o partiţie, pe un calculator ascuns în baie în maşina de spălat rulează un windows.”).

Problema este ca fara comunitatea open source, probabil eram si acum in era 98, cu escape la login si securitate maxima. Si rulam, poate, antivirusii in MS-DOS ver. 10.

In plus, intre linux si open source exista o legatura foarte stransa, dar nu identitate.

Fara open source (si, poate, linux), nu aveam un nessus, sau snort, sau antispyware, sau altele, sau dadeam mii de euro pe ele. Si tot asa…, ca nu vreau sa repet ce au mai spus si altii….

Si … pentru cine nu stie, exista multe distributii profesionale, contra cost (cateva zeci de euro), dedicate mediului de business, cu aplicatii la care un utilizator (chiar admin, cateodata) de windows nu poate decat sa viseze daca nu are bani de licente…

A, apropo, lucrez NUMAI pe tehnologie microsoft si sunt pentru o concurenta reala dar si colaborare stransa (pe standarde) intre lumea linux si lumea windows, pentru ca asta a adus progresul evident de pana acum.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 11:35 AM by Gabi Citron

Am si eu un exemplu de solutie pe aici cu majoritatea serverelor pe SLES 8 si 9, doar cateva pe Windows. Solutie email si collaborative tools, geoclustering (B-BV), replicare asincrona, ~4TB, backup, monitorizare, etc.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 11:48 AM by dpopa

gabin89…acu 3 sapt am fost in probabil cel mai mare data center din Europa. O sa mai intreb in stanga si-n dreapta legat de implementarile pe Linux. Repet, nu AIX, nu UNIX….Inainte de asta am lucrat intr-o corporatie care este in top 5 la manufacturing de PCB… Chiar daca nu sunt cunoscator *x, sunt intr-o firma care promoveaza open source.Si sunt de acord ca open source aduce valoare in lumea IT. Trebuie doar sa stii unde sa-l folosesti, unde-i este locul. Iar cine sustine ca open source inseamna Linux OS, cred ca are o viziune gresita asupra acestui termen. Open source poate insemna si cel mai mic script/programel, cu 10 linii de cod, pe care-l sharuiesti in comunitate si toti contribuie cu idei pentru a-l face mai bun.

…legatul de pretul pentru servicii de suport / mentenanta open source products VS celalalte … aici chiar nu am avut acces direct. Cunosc insa foarte bine doi oameni care fac bussiness in zona de vest a tarii. Unul dintre ei pe Windows, celalalt pe Novel. Il consider cel mai tare om de pe Novel din zona aia, deci serviciile sunt de calitate… Crede-ma ca exista o diferenta de pret. Ghici care e mai scump ?

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 11:52 AM by dreq

ca sugestie pentru lectura facultativa, vis-a-vis de linux / windows / open source … http://www.sqo-oss.eu

Merita …

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 12:10 PM by cezarbg

Salut la toti,

Am fost la la TechNet Iasi si sincer mi-a placut (evident de 4 ani incoace tot merg la technet).

Sunt si utilizator de produse open-source si sincer la acel eveniment linux probabil ca cine a zis asta a exagerat !!

Cine nu stie ca aproape 100% cei care utilizeaza open-source au cel putin 1 client(daca nu 70-90%) clienti care au masini cu windows pe ele. Deci automat ca stiu cum lucreaza acea masina pt. a  face aplicatiile sale(open) sa mearga perfect cu masinile win….orice ar fi si oricare ar fi ponderea sistemelor cu Microsoft si Open ,etc vor trebuie sa colaboreze in continuu pt. ca aplicatiile si sistemele sa interopereze…

…deci afirmatiile „totale” de genul celor spuse de unii sunt doar parerile lor personale si atat…noi ne continuam munca si facem ceea ce trebuie !! Bafta la toti!

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 12:47 PM by gabin89

dpopa, te cred si nu te contrazic dar precizez ca la „Iar cine sustine ca open source inseamna Linux OS” nu mi te adresai mie pt. ca eu n-am sustinut chestia aia, stiu ce inseamna open source si chiar nu inteleg ce-ti veni sa observi asta la un raspuns adresat mie. In privinta preturilor am emulat cu succes si PDC Windows NT pe Linux si server Novell, la ultimul cu performante mai mari decat la originalul pe care-l aveam alaturi 😀 Asa ca ghici care-i mai ieftin. Inca odata, poate nu se intelege postul meu, nu-s fanatic Linux, si am spus, lucrez cu Windows ba chiar sunt si certificat de multi ani (cred c-am pierdut certificarea deja, nici n-o mai fi valabila :D). Oricum inca odata: c-ai fost undeva si-ai vazut, ca esti… ca faci…uite, ai avut ghinion de n-ai intalnit implementari Linux de bussiness si clustering – serioase, eu cunosc asemenea implementari si merg foarte bine. Sigur, omul de afaceri, managerul crede c-o sa aibe cine stie ce garantii de la Microsoft, stie ca SO e standard, ca-l folosesc altii, nu-l deranjaza sa plateasca licente + oameni pregatiti in loc de numai oameni pregatiti, in fine sunt multe motive pentru care cei mai multi aleg sa mearga pe calea asta. Dar mai sunt si de-ailalti 😀

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 1:35 PM by dpopa

gabin89…ignora chestia aia, nu era adresata direct tie. E …asa , o chestie generala.

Da, nu am vazut pana in momentul de fata implementari mari pe Linux. Pentru ca nu am avut ocazia, pentru ca mediul in care am lucrat nu mi-a oferit asa ceva….cum ia-i zis tu, a fost ghinionul meu. Atat, si nimic mai mult. Tu si Gabi sa ziccem ca sunteti norocosii care pot face o comparatie intre cele doua „tabere”. Cred ca imi este permis sa imi exprim punctul de vedere legat de ceea ce stiu/vazut/lucrat pana in momentul de fata…Macar atat. Chiar daca nu pot face o comparatie dpdv tehnic pentru ca nu pot/nu am cum sa compar, din moment ce nu am atins asa ceva.

Va doresc la toti o zi mare.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 1:55 PM by gabin89

Hei nu te supara! Scuze daca am fost prea direct. Normal ca-ti poti exprima orice punct de vedere, de-aia ne „intalnim” aici. Nici nu vreau sa te contrazic, n-am de ce. Numai ca e bine sa stii ca exista, si crede-ma e in interesul tau sa sondezi orice se poate, sau cel putin asta e viziunea mea 😀

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 3:06 PM by zoltanhe

…mi-a placut faza cu „maintenance free”. Ma intreb cum faci asta? Eu nu as avea curaj sa las nici macar un so minimal ne-patch-uit (chiar daca e numai kernelul). Dar poate sunt eu paranoic…

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 3:28 PM by gabin89

Nu ma mai ocup eu cu subiectul in discutie de ceva timp, dar – ca experienta proprie, nevazuta la altii – cand am pus PDC-ul ala sub Linux (Rehhat 6 parca) am uitat de el pur si simplu. Iam facut niste joburi de curatat logurile periodic (conditionate de lipsa unor cuvinte cheie) si in cazul in care era ceva care m-ar fi interesat imi trimitea mesaj pe statia mea (windows :D) deh…shell-ul sa traiasca. Am mai avut un proxy intr-o vreme (deservea destul de multe statii) la care mergeam pe acelasi principiu, si crede-ma in cazul ambelor n-am stiut de ele multa vreme dupa instalare (ani). Din cand in cand mai examinam sistemul intr-adevar dar asta pentru ca si eu sunt un pic paranoic 🙂 Linux-ul mi-a lasat amintiri foarte frumoase, si intotdeauna aveam pe statie  pe langa partitia ceruta de serviciu si una Linux, din pacate de cativa ani nu mai am voie 😦 asta e, il am oricum pe calculatorul de acasa. Stii precis cum e cu Windows orice varianta ar fi, si sunt convins ca „ti-a placut asta cu maintenance free” 😀 chiar daca free de fapt inseamna aici „neglijabil ca timp”

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 3:30 PM by infero

Open Source nu inseamna Linux OS. Ba mai mult, Open Source, si ca sa nu cad in pacatul generalizarii, o parte din el, devine chiar inamicul direct al Linux OS. De ce? Deoarece Linus a facut o mare greseala. A lasat lucrurile sa scape de sub control. Cum? Lasand Linux-ul sa fie ce este si acum. Un kernel si nimic mai mult. Restul, pana la OS este asigurat, cam 80%, de tool-uri care sunt sub licenta GPL si apartin FSF (pentru Microsoft addicted: Free Software Foundation) sau ca sa nominalizam si mai mult, Richard Stallman. Eh, si cum Stallman are pitici pe creier, de cand este el, pe corporatii, nu numai pe Microsoft (nici IBM sau Novell nu-i plac mai mult), el are acum si puterea de a incurca Linux-ul si este si la un pas de o a face. Prin lansarea GPL v3. Si asta ar fi o problema mare pentru bussiness-urile axate pe open-source si solutii Linux. Pt. mai mult: http://www.forbes.com/forbes/2006/1030/104_print.html

In concluzie, nici comunitatea open source nu este asa de linistita. Si uite ca inca o data Catedrala ofera mai multa liniste decat Bazarul. 😉

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 3:30 PM by gabin89

Sa nu uit, pentru ce facem la serviciu imi alegeam variante stabile de kernel, iar daca misiunea era indeplinita dupa toate instalarile si setarile de rigoare, nu-mi mai puneam problema de bug-uri (poate am avut si noroc)

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 3:37 PM by blackhat

Cata vreme se face confuzie intre software gratis si cel open-surce, cred ca discutia nu are nici un sens. In solutiile business nu are ce sa caute nici o solutie gratis, punct. Din moment ce acel software iti produce tie mai multi bani, dar nici o parte din acestia nu se regasesc in buzunarele dezvoltatorului, se numeste ca tu profiti de pe munca acelui om, ceea ce este imoral.

Ca observatie secundara, cred ca se cunoaste faptul ca nici un adorator fervent al lucrurilor „gratis” nu a scris vreodata cod la modul serios. Este asa usor sa imprastiem in stanga si in dreapta de toate pentru toti atunci cand e vorba de munca si banii altora…

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 5:18 PM by mihai_t

„””

. Eh, si cum Stallman are pitici pe creier, de cand este el, pe corporatii, nu numai pe Microsoft (nici IBM sau Novell nu-i plac mai mult), el are acum si puterea de a incurca Linux-ul si este si la un pas de o a face. Prin lansarea GPL v3. Si asta ar fi o problema mare pentru bussiness-urile axate pe open-source si solutii Linux. Pt. mai mult: http://www.forbes.com/forbes/2006/1030/104_print.html

„””

Nu ma pricep prea mult la licente, dar articolul ala este o mizerie, demn de creatiile pe care le gasesti de obicei in „Romania mare”.

Vezi si aici http://www.linuxtechdaily.com/2006/10/stallman-gplv3-attack-by-forbes-is-ridiculous/

pentru cateva extrase din articol ce sunt total aiurea.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 5:24 PM by MrSmersh

Am fost vreo 2 zile la un trainig… Bine ce are vaca si mitraliera (ursul si lenjeria de dama) etc? 😉

Prezentatorul avea o idea fixa, dati produsul la useri si vedeti care o sa ramana. Ala mai slab (sau not user friendly) userul il va rezolva… Si 2 sa nu va fie frica sa-l(sa le) puneti la incercare, o sa faca fata.

So Windows Linux etc pina la urma tot la asta o sa ajungem. Si nu pentru toate aplicatiile cel mai bun va fi acceasi OS(bine poate fii din aceeasi familie)….

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 5:32 PM by mihai_t

Si tot eu, pentru ca acuma vazui comentariul lui „blackhat”.

„””

Ca observatie secundara, cred ca se cunoaste faptul ca nici un adorator fervent al lucrurilor „gratis” nu a scris vreodata cod la modul serios

„””

Nu vorbesti serios, nu? Imbatranesc, cand citesc asemenea tampenii nici macar nu mai am chef sa rad.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 5:46 PM by dreq

„Ca observatie secundara, cred ca se cunoaste faptul ca nici un adorator fervent al lucrurilor „gratis” nu a scris vreodata cod la modul serios.”

Cred ca nu ar trebui sa jignim o multime de programatori, care muncesc din pasiune si participa la proiecte internationale fara a obtine vreun beneficiu evident, asa cum ne invata societatea in care muncim. Si sa ne gandim aici la kde, gnome, nessus, snort, oss-hids, open ofice, si multe multe aplicatii pentru linux, fara a aminti aici si softul open source sau free pentru windows.

Cred ca pentru noi, ca si administratori, analisti, programatori, arhitecti, etc, ce mai e fiecare, cel mai bine este sa cunoastem toate tehnologiile si sa extragem din ele ce este mai bun la un moment dat. Daca 1 renunta la un checkpoint ca e pe windows, sau altul la un dns public ca e pe linux, desi nu au nevoie de fapt de altceva (ar putea rula si pe un amd la 300 mhz, cred …), eu zic ca e tampit si nu are ce face cu banii. Dar tre’ sa existe si de-astia … Sper ca pe aici nu sunt. :)):)):))

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 5:48 PM by dreq

blackhat, apropo … exista unii care „nu au scris niciodata cod serios” si care lucreaza la kernelurile de linux … stii ceva de ei? Am auzit ca chiar le iese …

marian

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 5:51 PM by zoltanhe

Voluntariatul trebuie sa fie parte din viata noastra. Societatea este de neimaginat fara asta. Daca unii vor sa contribuie scriind cod, atunci „jos palaria”.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 6:02 PM by infero

@mihai_t:

Este adevarat ca Forbes l-au prezentat intr-o lumina foarte proasta pe R. Stallman. Nu-i mai putin adevarat ca nici omul nu a fost niciodata chinuit de ideea de a fi placut cuiva. El are o lupta a lui de o viata cu Big Ones. Inca din facultate a avut un cui impotriva celor care incuiau laboratorul. :-)). In multe, R. Stallman, este proiectia noastra a tuturor si ne reprezinta, chiar daca ideile lui sunt, sa zicem „socialiste”. Cine ar refuza o societate in care informatia sa fie absolut, dar absolut, libera. Nu gratuita, doar libera.

Despre GPL v3, nu uita ce valva a lansat GPL v2-ul. GPL v3 este far more restrictive din punctul asta de vedere. Articolul insa, scoate la lumina un mare adevar, Linux este foarte dependent de FSF software si asta il face vulnerabil si periculos intr-o analiza manageriala.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, October 26, 2006 7:35 PM by Dr.House

Totul se rezuma la bani , „cine nu ar vrea 1 % din succesul lui Bill ?”

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, October 27, 2006 1:15 AM by blackhat

  Cred ca s-a creat o confuzie, datorita exprimarii mele putin confuze. Cand m-am referit la „scris cod la modul serios” m-am referit la „write code for a living”. Fara nici o intentie de jignire sau dezapreciere pentru cei care fac asta pentru cercetare, dezvoltare, pasiune, hobby, voluntariat,etc…dar ce legatura are asta cu ceea ce discutam noi?

  Contextul in care discutam noi este complet diferit. Noi vorbim de mediul business, unde software-ul este platit cu bani pentru a produce bani. Reiau, mi se pare profund imoral ca o companie sa castige milioane de dolari folosind munca unor oameni pe care nu ii plateste nimeni. Vorbim de companii care produc solutii Linux, vorbim de altceva. Aceste companii platesc niste oameni cu bani buni pentru produsele, pentru suportul pe care il ofera. Faptul ca este sau nu este Open-Source este alegerea companiei, ceea ce conteaza de fapt este ca oricare varianta costa. De aceea am insistat la inceput pe diferenta intre Open-Source si Free. Multi nu o fac si pun semn de egal intre Winrar-ul folosit pe calculatorul de acasa si cel de pe cele 100 de calculatoare de la firma.

  De exemplu, de ce nu plange nimeni ca Winamp nu este open-source? Poate pentru ca se intampla sa fie free?

  Si acum, pun si eu cateva intrebari: cati dintre cei care folosesc Linux pentru ca este open-source au modificat vreodata vre-o linie de cod din core? Si cati din cei care injura Microsoft isi doresc din tot sufletul sa editeze in kernelul acestuia, pentru ca nu le place cum este alocata si adresata memoria RAM? Cati dintre cei care modifica in codul Linux si fac aplicatii custom pentru clienti o fac gratis si apoi ofera pentru download gratis pe site-uri?

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, October 27, 2006 1:31 AM by blackhat

  Si ca sa mai raspund la vreo doua provocari:

1. Sa nu confundam standardele open cu cele proprietare. DNS este interoperabil cu BIND, numai ca ofera alte avantaje, pentru care se plateste. Si RIP functioneaza pe orice router pentru ca e open, dar daca vrei routare serioasa, iti iei Cisco cu EIGRP. Pe Cisco de ce nu ii injura nimeni ca nu isi publica IOS-urile?

2. As vrea sa il vad si eu pe ala care contribuie scriind cod pentru o aplicatie financiara de banca. Si care traieste fericit cu gandul ca mii de banci din intreaga lume vor economisii miliarde de dolari in fiecare luna datorita marinimiei sale, primind in schimb scrisori de multumire.

# re: „Sa moara Microsoft”

Sunday, October 29, 2006 2:27 PM by iboldizsar

„Daca 1 renunta la un checkpoint ca e pe windows, sau altul la un dns public ca e pe linux, desi nu au nevoie de fapt de altceva (ar putea rula si pe un amd la 300 mhz, cred …), eu zic ca e tampit si nu are ce face cu banii.”

Daca te referi la CheckPoint FW-1/VPN-1, merge bine-mersi si pe Linux 🙂 Oricum, eu unul deja m-am impacat cu gandul ca razboiul windows-vs-linux e un perpetuum mobile. Exista zeloti fiorosi in ambele tabere, iar partizanii Microsoft nu sunt cu nimic mai prejos, din punct de vedere al vehementei, limbajului si atitudinii, decat partizanii Linux. Aberatia „sa moara Microsoft” nu e cu nimic mai prejos decat aberatiile din „get-the-facts”. Fac parte din aceasi impotenta cognitiva de a accepta diversitatea. My 2 cents.

# re: „Sa moara Microsoft”

Wednesday, November 01, 2006 7:36 PM by MrSmersh

Sa mai punem paie pe foc am dat de un articol despre „Munich’s $44.5M 14,000-PC desktop Linux migration project” vezi http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=3854&tag=nl.e539

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, November 03, 2006 8:02 AM by zoltanhe

…si ca sa mai stingem din foc, iata ca se poate si altfel: Novell si Microsoft colaboreaza pe teme de virtualizare, web services management, formate de documente, patente si altele: http://www.novell.com/linux/microsoft/ Asta nu inseamna ca nu va mai exista competitie. Totusi, consumatorii de IT pe Windows si Linux vor vedea beneficiile acestei intelegeri, care se intinde peste SUSE Linux, Mono, Samba, OpenOffice, .NET sau Windows Server.

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, November 03, 2006 10:56 AM by MrSmersh

Ce mi-ai luat-o inainte…

Eu tocmai venisem aici sa postez asta cu Novelu

Morala: cine are roadsou nu are somn 🙂

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, November 03, 2006 1:33 PM by dpopa

Cei mai mari sustinatori…Open Source. Direct de la sursa :). Hai mah, astia au un singur scop : afacerea sa mearga bine.

IBM has announced new enhancements to its line of storage product offerings and features for small to medium-sized businesses (SMBs). The offerings bring enterprise-level capabilities to a broad group of storage users.

The new enhancements affect a range of products across the IBM System Storage DS4000 Series, a scalable storage system designed to accommodate the changing value of data over time, while maintaining data availability. Highlights include:

• • The IBM System Storage DS4000 EXP810, a new four gigabit per second (Gbps) capable expansion unit for increased density and capacity

• • Automated backup and restore processes developed exclusively for Microsoft Exchange

• • Microsoft Simple SAN designation for the IBM System Storage DS4100 and DS4300

# re: „Sa moara Microsoft”

Monday, November 06, 2006 4:09 PM by infero

Ba chiar mai mult, s-ar putea Microsoft sa vanda mai bine SuSE decat a facut-o Novell :-)). So, ca de atatea ori, ostile (comunitatile) se incaiera ei isi vad linistiti de business.

# re: „Sa moara Microsoft”

Monday, November 13, 2006 8:22 PM by AlinZainescu

Zoli,

Abia acum am descoperit postul tau. Sper sincer ca a fost scris din greseala avand informatii eronate. Anul trecut unul din colegii tai a fost la LOAD si cred a descoperit un eveniment serios care isi propune sa discute despre alternative.

In sala nu au fost nicidecum fanatici. Eu personal  sunt adeptul discutiilor bazate pe argumente.

Mai mult, cred (si asta a fost si una din concluziile LOAD de anul acesta. vezi prezentarea lui Felix Enescu http://ciomind.biz/ )ca nu se poate discuta despre Microsoft versus Linux sau Open Source ci despre o problema / nevoie de business care are nevoie de o solutie. Apoi facem o evaluare si din lista (cu argumente pro si contra) alegem varianta optima.

Eu am facut o astfel de alegere: PC desktop cu Linux (SuSe), laptop cu Windows XP si un alt laptop (PowerBook) de la Apple. De ce? Pentru ca raspunde mai bine la ceea ce am nevoie.

Discutia este deschisa si sper si eu sa se intample si la noi ca la marile evenimente de „afara” unde toti jucatorii vin la evenimente si cu argumente incearca sa convinga publicul de ce reprezinta ce mai buna „alternativa”.

Alin Zainescu

# re: „Sa moara Microsoft”

Tuesday, November 14, 2006 9:48 AM by zoltanhe

Alin, am avut si anul acesta un reprezentant in public si m-a surprins raportul sau. Am zis ca nu poate fi adevarat: am asteptat sa verific informatia si abia dupa aceea am scris ceea ce am scris. Imi pastrez parerea ca pentru orice firma comerciala, este daunator sa incurajeze comportamente extreme in comunitate, chiar daca o face in numele concurentei cu baietii mari. Imi pare rau ca s-a intamplat la evenimentul organizat de tine. Imi doresc si eu ca intr-o buna zi sa avem astfel de evenimente unde, cum spui si tu, sa aiba loc „toti jucatorii” cu argumentele lor. Prietenii stiu de ce… Si atunci s-ar evita si situatiile jenante de mai sus.

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, November 16, 2006 7:08 PM by AlinZainescu

Zoli,

Nu vreau sa intru in polemica doar de dragul de a mai face un post. Daca nu gresesc „reprezentantul” vostru nu a fost prezent la cele doua zile de prezentari si prin urmare nu cred ca poate sa exprime o parere concludenta si corecta.

Cat despre un eveniment cu totul „deschis” de ce sa nu discutam. Ce spui ? Noi facem comunicare si evenimente pentru mai multe companii IT: Adobe, Symantec, SPSS etc si cred ca putem sa aducem valoare unui eveniment de acest gen.

# re: „Sa moara Microsoft”

Monday, November 20, 2006 5:53 PM by zoltanhe

Gresesti. Ai vazut ce bine era ascuns? By the way, nu era acelasi reprezentant… Ce aveti, fratilor?! Chiar credeti ca am chef de povesti?

# re: „Sa moara Microsoft”

Thursday, December 07, 2006 10:11 AM by hashu

Ca fapt divers – eu imi mai tin Windows pe laptop pentru ca din cand in cand mai trebuie sa redactez cate un document word, si alinierile facute in altceva se vad cu totul aiurea in Word (nu, pentru articole folosesc LaTeX, ma seaca modul cum joaca tontoroiul toate alinierile in word). Insa aplicatiile Linux sunt suficiente, am client de email, web (pacat ca firefox nu merge si cu MS project server :P), conectare retea „la cald”, scule de dezvoltare (I love NetBeans & joe text editor).

Vreau sa spun ca mai multi peri albi mi-au iesit dezvoltand cu Windows Media decat cu gstreamer. (Windows Media te ingradeste la un moment dat si nu ai ce sa-i faci, joci dupa cum iti canta ursul, adica SDK-ul). Eu apreciez mai mult un soft deschis in care pot _sa vad_ cum au facut altii codul, pentru ca am ce invata.

Eu cred ca mai degraba lui MS ii e frica sa-si deschida codul (ca sa nu ne luam cu mainile de cap ?) MS e pentru scris cod _repede_ .

Am fost, de exemplu, la o banca al carui sistem functiona pe .NET. Sa va descriu ce cozi misto sunt dimineata la 9 , pana „dau baietii drumu’ la sistem” ? De ce oare , cand functiona sistemul pe vechiul si batranul FoxPro, cu aplicatii MS-DOS in mod text, nu era coada ?

Tehnologia de ultima ora ne mananca. De fapt ne si hraneste in acelasi timp. (PS. nu scriu cod pt Linux decat foarte rar)

Spor la butonat ..

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, December 08, 2006 10:23 AM by zoltanhe

Ce cod vrei sa deschidem? Cu ce scop? Noi ne punem barba la bataie pentru codul ala. Pune-te in situatia unei case de soft care dezvolta o platforma pe care sa dezvolte altii solutii. Daca bagi o facilitate si o documentezi (sau publici codul) trebuie sa te gandesti bine fiindca peste un an vor fi mii de terti care au creat aplicatii bazandu-se pe facilitatea aia si nu o mai poti modifica prea usor fiindca vor crapa mii de alte aplicatii. Deschiderea nu accelereaza intotdeauna progresul… Pe de alta parte, poti sa scrii cod cu picioarele pe orice platforma: daca migrezi o solutie de la Fox la .NET nu inseamna ca va merge mai bine ci ai posibilitatea sa o faci sa mearga mai bine.

# re: „Sa moara Microsoft”

Friday, December 15, 2006 5:24 PM by adyon2004

Salve…un spectator de la prezentarea Windows Vista, Office 2007, Sharepoint 2007 de pe 15 dec…as vrea sa stiu si eu daca se vor posta materialele folosite in prezentari. M-ar interesa sa ma „joc” cu setul de date folosit in prezentarea de Data Analysis (Addin-ul din Excel) – setul despre vanzarile de biciclete :). Sorry de spam. Mersi mult.

# 24 de postari pierdute + comentariile

Wednesday, May 16, 2007 5:55 PM by Weblogul lui Zoli

Asta dupa caderea de saptamana trecuta: doua discuri crapate simultan, plus backup (numai) din februarie.

# Review Activitate blog ITBoard

Tuesday, August 21, 2007 2:16 PM by Valy’s Blog

Astăzi printre multele chestiuni pe care ar trebui să le fac m-am gândit să fac şi o mică evaluare a

# RONUA la conferinta OSS

Friday, November 28, 2008 5:28 PM by Weblogul lui Zoli

A trecut deja o luna de la conferinta " Open Source si Linux pentru Enterprise " organizata